E-mails onthullen personeelskartel in Silicon Valley

© CIDimport

E-mails onthullen personeelskartel in Silicon Valley

Geplaatst: 23 januari 2013 - 12:43

Aangepast: 16 november 2022 - 10:07

Redactie ID.nl

Bedrijven als Google, Intel en Apple trachtten hun afspraken om onderling geen personeel te kapen geheim te houden, omdat ze wisten dat dit illegaal is. Onderlinge mailcorrespondentie verklapt dit nu.

Techbedrijven die afspraken maakten om elkaars personeel niet weg te kapen wisten dat een dergelijk geheim pact tegen de mededingingsregels is. Dat blijkt uit interne e-mails die in de rechtszaak tegen onder meer Apple, Google en Adobe boven water komen. The Verge publiceerde een aantal sappige documenten.

Schimmige deals

Zo schreef Google-topman Eric Schmidt dat het vaststellen van het anti-wegkaap protocol mondeling moest, “want ik wil dit niet zwart op wit hebben zodat we daar later over kunnen worden aangeklaagd…"

Intel-baas Paul Otellini meldt in een mail: “Laat me duidelijk zijn. We hebben niks getekend. Eric (Schmidt) en ik hebben de handen gedrukt om niet te werven. Ik zou niet willen dat dit bekend wordt."

Verschillende techbedrijven hielden jarenlang een 'do-not-cold-call'-lijsten bij met personeel dat elders werkzaam was, deze werknemers mochten ze dan niet benaderen met een baanaanbod. Door de afspraken hebben de bedrijven veel geld uitgespaard, maar personeel is de kans op een beter betaalde baan bij de concurrent door de neus geboord. Dit zou in strijd zijn met de antitrustwetten.

Apple dreigde Palm

Uit andere e-mails blijkt dat Apple ook een antiwegkaapbeleid eiste van Palm. Apple-topman Steve Jobs dreigde anders een patentoorlog te ontketenen tegen zijn veel kleinere concurrent. Palm-ceo Ed Colligan weigerde, hij antwoordt Jobs dat een dergelijk pact “fout en waarschijnlijk illegaal" is. En over Jobs' dreiging met een patentzaak: “Ik wil duidelijk maken dat wij niet geïntimideerd zijn door jouw dreigement."

Jobs stuurde in 2006 ook een boze mail naar Eric Schmidt van Google. “Mij is verteld dat Google's nieuwe mobiele softwaredivisie onophoudelijk aan het werven is bij onze iPod-groep. Als dit waar is, kan je hier dan een einde aan maken?" Schmidt antwoordt prompt: “Het spijt me dit te horen, we hebben een beleid om geen Apple-werknemers te werven. Ik zal het meteen onderzoeken!"

Alsnog voor de rechter

Het ministerie van Justitie deed eerder onderzoek naar de kwestie, en toen kwamen al verschillende details over Apple en Palm naar buiten. In 2010 troffen onder meer Google en Apple een schikking om vervolging te ontlopen, maar nu gaan ze in de civiele rechtszaak alsnog met de billen bloot. Binnenkort moeten Eric Schmidt, Tim Cook en Intel-baas Paul Otellini voor de rechter verschijnen om te worden gehoord.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten