Duitse winkels doen Galaxy Tab in de ban

Door: andreas-udo-de-haes | 16 september 2011 10:59

Nieuws

Duitse retailers durven parallelle import niet aan en houden zich aan het handelsverbod op de Galaxy Tab 10.1. Media Markt slijt de laatste exemplaren uit voorraad, dan is de drooglegging compleet.

Het effect van het Galaxy Tab 10.1-verbod voor Samsung, vorige week door de rechtbank Düsseldorf bekrachtigd, dreunt door in de gehele Duitse markt. De omstreden tablet is praktisch uit de schappen en de webshops verdwenen, blijkt uit een rondgang van Webwereld.

Na de uitspraak van de Duitse rechtbank vorige week werd er her en der gespeculeerd dat het handelsverbod geen invloed had op retailers, omdat het vonnis formeel alleen geldt voor Samsung in Duitsland.

Via andere distributeurs en resellers zouden elektronicawinkels het verbod eenvoudig kunnen omzeilen, waardoor de tablet gewoon op de Duitse markt verkrijgbaar blijft, luidde de hypothese.

Verdwenen uit de markt

Niets is minder waar. Een online zoektocht bij verschillende Duitse webshops geeft een uiterst mager resultaat. De Galaxy Tab 10.1 is nauwelijks te vinden, laat staan te koop. Bij de meeste webshops is de gewraakte tablet zelfs totaal onvindbaar. Op Amazon.de is de Tab 10.1 wel verkrijgbaar, maar niet bij Amazon zelf, alleen via een derde partij, Seller-for-you GmbH.

Uit navraag bij fysieke elektronicawinkels rijst hetzelfde beeld. Geen enkel filiaal van Conrad heeft de Samsung tablet meer in de schappen, meldt een logistiek medewerker desgevraagd. Ook bij de grootste keten, Media Markt, is het apparaat bijna niet meer te krijgen, en komen er geen nieuwe partijen meer binnen.

Media Markt: geen nieuwe voorraad

“Sommige van onze winkels in Duitsland hebben de Samsung Galaxy Tab 10.1 nog steeds op voorraad van vóór de eerste uitspraak van de rechtbank [9 aug, red]. Dat betekent dat deze filialen de bestaande Tabs nog verkopen", aldus een woordvoerster van Media Markt Duitsland.

Ze haast zich erbij te zeggen dat de beslissing van de Duitse rechter “geen invloed heeft op de verkoop in andere Europese landen waar Media Markt actief is."

Bij de meeste mobiele operators in Duitsland is de Galaxy Tab 10.1 ook uit het aanbod verdwenen. Alleen Vodafone Duitsland verkoopt de tablet nog, maar ook dat is een partij die binnenkwam vóór 9 augustus, bevestigt een woordvoerder van het telecomconcern.

Retailers nemen geen risico

Florian Müller, blogger en activist op het gebied van techpatenten, wees er al eerder op dat zowel Duitse retailers als Samsung niet eenvoudig onder het verbod uit zouden komen.

“Ik denk dat de rechtbank Düsseldorf extreem vriendelijk is voor aanklagers, maar het heeft een besluit genomen en dat moet worden gerespecteerd. Retailers willen zich niet vervreemden van een belangrijke leverancier als Apple door het vonnis te negeren waarin een product illegaal wordt verklaard in hun land," reageert Müller per e-mail.

Doorgaan met Tabs importeren via parallelle kanalen zou bovendien reputatieschade kunnen opleveren. Ook zou Apple eigenwijze retailers kunnen straffen door de leveringsvoorwaarden minder aantrekkelijk voor hen te maken ten opzichte van winkels die de Tab wel in de ban hebben gedaan, denkt Müller.

Tab 7.7 ook verboden

Ondertussen heeft dezelfde rechtbank een ex parte verbod opgelegd voor het kleine broertje van de 10.1, de 7.7. Samsung moest tijdens de Berlijnse elektronicabeurs IFA de tablet halsoverkop verwijderen. De 7.7 zou, evenals de tussenmaat 8.9, later dit jaar op de markt komen. Maar in Duitsland is dat onwaarschijnlijk.

Samsung is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank Düsseldorf. Het vonnis wordt naar verwachting later vandaag online gepubliceerd, maar Webwereld heeft het reeds ingezien.

De rechtbank heeft zich alleen uitgelaten over de modelrechten van Apple. De Galaxy Tab 10.1 maakt dus enkel inbreuk op Apple's in 2004 geregistreerde ontwerpschetsen van een 'platte computer'. Alle andere claims, zoals de omstreden vergelijking met de iPad 2, zijn buiten beschouwing gelaten.

Düsseldorf vs. Den Haag

De conclusies van 'Düsseldorf' staan verder volledig haaks op die van 'Den Haag'. De Haagse rechter Brinkman oordeelde dat Apple's modelrechten te generiek zijn: veel design elementen zijn feitelijk technisch voor de hand liggende aspecten, zoals de dunne form factor, de afgeronde hoeken en het grote, platte scherm.

Ook zijn er meerdere relevante voorbeelden van prior art, zoals de Knight Ridder en de HP Compaq TC 1000, die Apple's modelclaims diskwalificeren. Bovendien wijkt de Galaxy Tab 10.1 op genoeg punten van Apple's ontwerpschetsen af, oordeelde de Haagse rechtbank.

Volgens rechtbankpresident Brückner-Hofmann en haar collega's in Düsseldorf is de “algemene indruk van de geïnformeerde gebruiker" echter zodanig dat de Galaxy Tab te veel op Apple's tablettekeningen lijkt.

De verschillende verhoudingen en de zeer afwijkende achterkant en andere details voorkomen die indruk niet, luidt het vonnis. En omgekeerd wijken Apple's schetsen wel “duidelijk af" van de door Samsung aangevoerde prior art.

Update 12.07 uur: het vonnis van de rechtbank Düsseldorf is inmiddels gepubliceerd.

Update 14.05 uur: Beschikbaarheid Tabs bij Vodafone toegevoegd, plus hun toelichting.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Duitse winkels doen Galaxy Tab in de ban

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.