Downloaden vanaf een tablet

Door: Maikel Dijkhuizen | 15 juni 2012 12:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Zet u vaak films en muziek van de pc over naar uw tablet? Het is wellicht slimmer om mediabestanden rechtstreeks naar het mobiele apparaat te downloaden. Een tablet gebruikt u bovendien eenvoudig als afstandsbediening voor downloadtaken op uw pc. In dit artikel bespreken we handige iOS- en Android-apps waarmee u uw mediaverzameling simpel uitbreidt.

iOS

1. Free Music Download Player

De iPad is eigenlijk niet bedoeld om mee te downloaden. De mogelijkheden op dit gebied zijn dan ook wat beperkt, zeker in vergelijking met het verderop in dit artikel besproken Android-platform. Apple hanteert nu eenmaal strenge eisen voor ontwikkelaars. Er zijn daardoor maar weinig goede apps waarmee u media binnenhaalt op de iPad. Zo ontbreken er opties om rechtstreeks bestanden vanaf bittorrent en usenet te downloaden. Wel kunt u uw iPad met behulp van Free Music Download Player vullen met mp3'tjes die u op internet vindt. Via de zoekfunctie van de App Store spoort u deze download-app op. Tik achtereenvolgens op GRATIS en INSTALLEER APP. Met het nieuwe pictogram dat nu op uw scherm verschijnt, kunt u de app openen.

Vanuit de App Store kunt u allerlei toepassingen installeren op de iPad.

Druk rechtsboven in het aanraakscherm op Browser. Navigeer via de adresbalk naar Mp3Skull.com en voer in de zoekbalk de naam van een artiest of liedje in. Gebruik de knop Search om een zoekactie te starten. In het resultatenoverzicht bekijkt u of het gewenste liedje wordt genoemd. Werp een blik op de bitrate om de geluidskwaliteit in te schatten. Als u goed zoekt, vindt u voldoende mp3-bestanden met een aanvaardbare geluidskwaliteit van 256 kbit/s of hoger. Klik twee keer achter elkaar op Download, waarna de app het liedje opslaat. Via DOWNLOADS, linksonder in het scherm, ziet u welke nummers u hebt gedownload. Middels het play-pictogram speelt u een nummer af en aan de hand van het plusteken voegt u een liedje toe aan de afspeellijst. Met de gratis versie van deze app kunt u dertig liedjes downloaden. Hebt u behoefte aan meer muziek, dan schaft u voor 1,59 euro de volledige versie aan. Naast mp3-bestanden kunt u daarmee ook flac- en ogg-bestanden opslaan. Houd er rekening mee dat in de gratis versie zo nu en dan reclame voorbijkomt.

Dankzij de app Free Music Download Player downloadt u simpel liedjes van websites.

E-books downloaden

Een iPad is een prima apparaat om e-books op te lezen, zeker als u daarbij gebruikmaakt van de app iBooks. U kunt boeken aanschaffen en ze vervolgens naar uw iPad downloaden. Er zijn echter ook veel titels die kosteloos worden aangeboden. Klik linksboven op Winkel om het aanbod te bekijken. Gedownloade e-books belanden in een virtuele boekenkast, waarna u ze met behulp van iBooks kunt lezen.

Met iBooks downloadt u boeken naar een virtuele boekenkast.

2. Afstandsbediening

Hoewel het niet mogelijk is om mediabestanden rechtstreeks vanuit bittorrent en usenet naar uw iPad te downloaden, kunt u de tablet wel als een soort afstandsbediening gebruiken. Zo bedient u met een iPad simpel een downloadprogramma op uw pc. Enkele ontwikkelaars van usenetprogramma's hebben dergelijke uitbreidingen gelanceerd. Helaas zijn het toepassingen waarvoor u moet betalen. Hebt u er geld voor over, dan kunt u geschikte apps voor de downloadprogramma's SABnzbd, Newsbin Pro en NZBGet kopen.

U kunt uw iPad als afstandsbediening gebruiken voor downloadprogramma's op uw pc.

3. µTorrent Remote

U bedient µTorrent simpel vanuit een voor de iPad geoptimaliseerde webinterface. Als u dit programma nog niet hebt geïnstalleerd op uw computer, downloadt u het vanaf µTorrent. Open de bittorrentclient op uw pc en ga naar Opties / Voorkeuren / Remote. Zet een vinkje voor Toegang op afstand inschakelen en bedenk een computernaam en wachtwoord, waarna u bevestigt met Toepassen. Beantwoord de beveiligingsvraag en klik op Versturen. Open de Safari-browser op de iPad en surf naar Remote.µTorrent.com. Beweeg met uw vinger over het scherm om de webdienst te openen. Vul de zelfbedachte computernaam en het wachtwoord in en bevestig middels Log In. De iPad-versie van µTorrent wordt nu op uw scherm geopend.

De webversie van µTorrent is geoptimaliseerd voor de iPad.

U voegt eenvoudig nieuwe torrents toe aan µTorrent. Open een nieuw tabblad in de Safari-browser en surf naar een torrentsite, zoals ExtraTorrent.com. Zoek bijvoorbeeld een leuke film of een muziekalbum en open de bijbehorende webpagina. U hebt de url van een torrentbestand nodig. Via de website van ExtraTorrent regelt u dat als volgt. Tik eerst de blauwe knop DOWNLOAD aan. Vervolgens drukt u op DOWNLOAD TORRENT waarbij u uw vinger enige tijd op het scherm laat staan. Kies in het contextmenu voor Kopieer. Ga in de Safari-browser naar het openstaande tabblad van µTorrent Remote en druk linksonder op het plusteken. Kies nu voor Add torrent url en tik het lege tekstveld aan. Het virtuele toetsenbord schuift nu uit. Druk nogmaals op het lege tekstveld en tik vervolgens op Plak. Via het plusteken voegt u de downloadtaak toe. U volgt de voortgang in het hoofdvenster. Op ieder moment kunt u het proces pauzeren. Na afloop staan de mediabestanden op uw computer. Verder wijzigt u met de iPad-versie op afstand allerlei instellingen. Zo kiest u bijvoorbeeld een andere downloadmap of stelt u een snelheidsbeperking in. Dat laatste is handig als u niet de volledige bandbreedte wilt benutten.

U kunt µTorrent zonder enige beperking gebruiken op de iPad.

Downloaden mag, maar...

Voor een tablet gelden dezelfde downloadregels als voor de pc. Dat betekent dat u een kopie voor eigen gebruik mag maken van films en muziek. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde video- en audiobestanden valt onder deze regel. Commerciële software en videospelletjes zijn hiervan uitgesloten, dergelijke bestanden mag u onder geen beding downloaden. E-books vallen in een grijs gebied, omdat de huidige wetgeving hierover geen duidelijkheid geeft. Houd er dus rekening mee dat u mogelijk onrechtmatige handelingen verricht als u beschermde e-books downloadt. Verder is het niet toegestaan om een bestand te delen als er copyright op rust. Pas dus op als u een bittorrent-app gebruikt. Als u er data mee downloadt, uploadt u die namelijk direct naar computers van andere gebruikers. Het downloaden van films en muziek via Usenet is wel altijd volledig legaal. U downloadt er bestanden mee vanaf een centrale server en deelt zelf niets met andere gebruikers.

4. TeamViewer

TeamViewer is een bekend programma om pc's op afstand over te nemen. Van deze software is ook een app voor de iPad uitgebracht. Als u TeamViewer op de pc hebt staan, is het mogelijk om op afstand downloads te starten. Ieder bittorrent- of usenetprogramma op de computer bedient u op die manier vanaf de iPad. Surf op uw computer naar TeamViewer.com en klik op Deelnemen aan Afstandsbedieningssessie. Voer het exe-bestand uit, waarna het programma direct - dus zonder verdere installatie - wordt opgestart. Noteer uw ID en wachtwoord op een briefje, want u hebt deze gegevens nodig om de computer over te nemen met uw tablet. Zoek TeamViewer HD for Remote Control op in de App Store en installeer deze toepassing. Open de app en tik rechtsboven driemaal op Volgende. Bevestig het informatievenster met Voltooid en voer het ID en wachtwoord in dat u zojuist hebt genoteerd. Druk vervolgens op Afstandsbediening en lees nauwkeurig de Nederlandstalige instructies. Met uw vinger beweegt u de cursor en door te tikken voert u een muisklik uit. Druk op Doorgaan om het bureaublad van de pc weer te geven. Open uw favoriete downloadprogramma en importeer een nzb- of torrentbestand. Overigens is de TeamViewer-app ook beschikbaar voor Android-tablets.

Vanaf uw tablet snel even een downloadtaak starten op de computer? Met behulp van TeamViewer is dat geen enkel probleem!

1 Reactie(s) op: Downloaden vanaf een tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 juni 2015 09:15 Anoniem
  Wow it is a great article for me.
  http://www.webtechcoupons.com/offers/hostgator-coupons/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.