Doe meer met tabbladen in Safari

Door: Richard Veenstra | 09 februari 2017 10:46

How To

Safari is de standaard webbrowser op je Mac en uiteraard maak je gebruik van tabbladen tijdens het surfen. In dit artikel laten we je zien wat je nog meer met de tabbladen in Safari kunt doen.

Tabbladen sluiten

Elk tabblad heeft een klein kruisje in de linkerhoek als je er met de muis overheen beweegt. Klik op het kruisje om één tabblad te sluiten. Wil je liever je toetsenbord gebruiken, druk dan op Cmd-T om een tabblad te sluiten.

Om een gehele sessie te sluiten, kun je natuurlijk Safari afsluiten middels de toetscombinatie Cmd-Q. Een betere optie is echter om Cmd-W te gebruiken. Safari blijft open, maar je venster met je geopende tabbladen wordt gesloten.In het menu Archief kun je voor de opties Sluit tabblad of Sluit venster kiezen.

Ga met je muis naar de linkerhoek van een tabblad en klik op het kruisje om een tabblad te sluiten.

Tabbladen herstellen

Oeps! Je hebt iets te snel op Cmd-W gedrukt en nu is je tabblad afgesloten. Geen probleem, in het menu van Safari ga je naar Geschiedenis en kies je voor de optie Open laatst gesloten tabblad opnieuw. De toetscombinatie hiervoor is overigens Shift-Cmd-T.

Heb je per ongeluk Safari gesloten terwijl je eigenlijk alleen een tabblad wilde sluiten, dan kun je zelfs een hele sessie herstellen. Ga weer naar Geschiedenis en kies voor de optie Open alle vensters van de laatste sessie opnieuw.

Als je een specifieke webpagina wilt herstellen, ga je naar Geschiedenis en kies je voor het menu-onderdeel Onlangs gesloten. Klik vervolgens op een pagina uit de lijst. Lees hier hoe je tabbladen herstelt in iOS 10.

Per ongeluk een tabblad gesloten? Open hem opnieuw door naar het Geschiedenis-menu te navigeren.

Geschiedenis openen in een tabblad

Als je op een website bent en je wilt een koppeling openen in een nieuw tabblad, klik dan op de Ctrl-toets terwijl je je op je trackpad klikt. Op de Magic Mouse gebruik je gewoon de rechterkant van de muis om het contextmenu te openen. Kies voor Open koppeling in nieuw tabblad.

Om een pagina die je voorheen hebt bezocht in een nieuw tabblad te openen, klik je een seconde op het driehoekje. Een lijst met je laatst bezochte pagina´s verschijnt. Houd je vinger op de knop en navigeer naar de pagina die je wilt openen. Druk op de Cmd-toets en laat de muis of trackpad los. De pagina wordt nu in een nieuw tabblad geopend.

Selecteer de pagina en druk op de Cmd-toets.

Vastgemaakte websites

In het Engels noemt Apple dit Pinned Tabs, maar in het Nederlands hebben we het gewoon over vastgemaakte websites. Dit zijn kleine icoontjes van pagina´s die je snel bij de hand wilt hebben. Deze websites blijven aan de linkerkant van je tabbladbalk staan.

Op een website klik je met je muis op het tabblad en sleep je het helemaal naar links. Zodra het tabblad in een grijs vierkantje verandert, laat je het los en zal je zien dat het icoontje van de website aan je tabbladbalk wordt vastgemaakt.

Om een vastgemaakte website weer los te maken, sleep je het vierkante tabblad naar rechts of druk je op de Ctrl-toets en klik je met je muis. Kies voor de optie Maak tabblad los. Vastgemaakte websites blijven behouden als je Safari sluit, dus je hoeft niet bang te zijn dat je favoriete websites uit de tabbladbalk verdwijnen.

Vastgemaakte websites zijn handig voor websites die je vaak bezoekt.

0 Reactie(s) op: Doe meer met tabbladen in Safari

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.