DocFetcher - Lokale zoekmachine voor Windows en Mac

Door: Ignace de Groot | 05 februari 2015 08:08

Nieuws

Windows heeft natuurlijk een eigen zoekfunctie ingebouwd, maar misschien vind je die niet zo handig en zoek je een beter alternatief. Dat zou best wel eens DocFetcher kunnen zijn. Dankzij indexering werkt deze tool erg snel. En hij bevat een aantal nuttige extra's.

DocFetcher is een opensource-Java-applicatie die werkt op verschillende platformen (Windows, OS X en Linux). De installatie vergt letterlijk één druk op de knop.

Start je DocFetcher de eerste keer op, dan krijg je geen enkel resultaat te zien wanneer je na het invullen van willekeurige zoektermen op de Search-knop drukt. De verklaring is eenvoudig: eerst moet een indexering plaatsvinden.

Indexering

Allereerst geef je aan welke data je wilt laten indexeren. Dat doe je door een nieuwe 'search scope' aan te maken. Dat kan een root- of submap zijn, maar bijvoorbeeld ook een archiefbestand (zoals een zip) of een Outlook-pst-bestand. Wil je bepaalde bestandstypes buiten deze indexering houden, dan moet je dat zelf zien te beregelen met behulp van RegEx-patronen. Handig is ook dat DocFetcher bestanden zelfstandig kan herkennen, zodat een bestandstype correct wordt geïdentificeerd, zelfs met een foutieve extensie. Als je wilt dat het programma automatisch gewijzigde of nieuw toegevoegde bestanden in zijn index opneemt, dan plaats je een vinkje bij Watch folders for file changes. Uiteraard kun je diverse zoekbereiken toevoegen.

De indexering is in volle gang...

Zoekopdrachten

Je bent nu klaar om zoektermen in te tikken. DocFetcher ondersteunt hierbij niet alleen Booleaanse operatoren (zoals AND en OR) en jokertekens, maar ook 'fuzzy search' (vind woorden die lijken op...), 'proximity search' (deze woorden mogen maximaal x-aantal woorden uit elkaar staan) en boosting (documenten met zoekterm x moeten hoger in de resultaten komen). Het programma zoekt automatisch naar alle bereiken die je hebt geselecteerd en je bepaalt ook zelf binnen welke documenttypes de tool moet speuren. DocFetcher ondersteunt circa 22 bestandstypes.

De zoekresultaten verschijnen razendsnel in een apart paneel, inclusief een voorafbeelding voor ondersteunde formaten, waarbij je zoektermen opvallend zijn gemarkeerd. De resultaten kun je verder nog filteren op bestandsgrootte door een minimale en/of maximale waarde in te vullen.

Configuratie

In het instellingenvenster vallen er weinig opties aan te passen. Meer mogelijkheden krijg je via Advanced Settings, maar dan beland je wel in een configuratiebestand waaraan je vanuit je Kladblok zelf moet sleutelen.

De zoekresultaten verschijnen bliksemsnel, inclusief gemarkeerde zoektermen.

1 Reactie(s) op: DocFetcher - Lokale zoekmachine voor Windows en Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 februari 2015 16:17 Anoniem
    Ik zweer bij 'everthing'
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.