Dit kun je doen als je pc geen stroom krijgt

Door: Chwhynny Overbeeke | 09 juli 2016 08:04

How To

Je zet je computer aan, en er gebeurt helemaal niets. Er gaan geen lichtjes branden, je hoort geen enkel geluid... Het lijkt alsof er gewoon geen stroom op staat. Wat nu?

Het kan gebeuren dat je je pc of Mac aanzet en hij helemaal geen stroom lijkt te krijgen. Natuurlijk heb je gecontroleerd of de stekker wel in het stopcontact zit en of de accu is opgeladen. Hier bespreken we wat er aan de hand kan zijn en wat je eraan kunt doen. Lees ook: In 3 stappen je pc sneller laten opstarten.

Dingen uitsluiten

Het is altijd een goed idee om eerst te kijken of het echt wel aan je computer zelf ligt. Plug daarom je apparaat direct in het stopcontact in de muur. Het kan namelijk zijn dat verlengsnoeren, stekkerblokken of andere stroomvoorzieningen die tussen je apparaat en het stopcontact zitten de boosdoener zijn.

Als dit niet helpt, is het toch verstandig om even te checken of het stopcontact wel werkt door er bijvoorbeeld een lamp op aan te sluiten.

Werkt het stopcontact maar is het probleem met je computer niet opgelost, laat dan toch de stekker van je computer in het stopcontact in de muur zitten om eventuele problemen te voorkomen.

Controleer de kabel

Het kan dat de stroomkabel of de kabel van je oplader beschadigd is. Dit kun je niet altijd met het blote oog zien. Probeer daarom je apparaat met een andere kabel in het stopcontact te pluggen om te zien of het dan wel werkt.

Controleer de aansluiting op je apparaat

Bij een laptop of MacBook kan er al gauw vuil in de aansluiting gaan zitten, waardoor de stroomtoevoer mogelijk niet goed werkt. Controleer daarom of de poort schoon is en of er geen pennetjes verbogen of afgebroken zijn.

Let op: Als je zelf gaat proberen om de poort schoon te maken of te repareren, is het aan te raden om eerst de batterij uit het apparaat te halen om te voorkomen dat je een schok krijgt.

Verwijder de batterij

Als het om een laptop of MacBook gaat, is het een goed idee om de batterij te verwijderen en het apparaat direct op de netvoeding aan te sluiten. Als het apparaat vervolgens wel aangezet kan worden duidt dit op een probleem met de batterij en moet deze vervangen worden. Je kunt tot die tijd je laptop gewoon gebruiken, zolang je hem maar ingeplugd houdt.

Controleer de CMOS-batterij

Als je computer al wat ouder is, bestaat de mogelijkheid dat de CMOS-batterij leeg is, waardoor het lijkt alsof je computer geen stroom krijgt. Een dergelijke batterij is niet duur, dus het is de moeite waard om te proberen de CMOS-batterij te vervangen.

Controleer de voeding

Als de voeding van je desktopcomputer de verkeerde ingangsspanning heeft voor het land waarin je deze gebruikt, kan het zijn dat je computer niet aangezet kan worden.

Het kan ook zo zijn dat de voeding van je computer gewoon kapot is, waardoor het apparaat niet van stroom wordt voorzien. Om dit te testen zul je een nieuwe voeding moeten aanschaffen, of er eentje die voor jouw computer geschikt is van iemand lenen.

0 Reactie(s) op: Dit kun je doen als je pc geen stroom krijgt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.