DiskWarrior 5 - De perfecte reparatietool

Door: kirk-mcelhearn | 11 mei 2015 10:01

Review

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is niet de vraag óf je data zult verliezen, maar wannéér. Media, zoals harde schijven, zullen uiteindelijk falen. Of je maakt een fout die resulteert in verwijderde mappen of een gewiste schijf. En bestanden kunnen gewoon beschadigd raken.

DiskWarrior

Prijs:

$120,-

Inhoud:

Download en flashdrive

Website:

www.alsoft.com

10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Preventief
  • Repareert
  • Herstelt data
  • S.M.A.R.T.-fouten
  • Minpunten
  • Geen

Er zijn twee dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat je geen data verliest: maak regelmatig een back-up van je bestanden en gebruik software om problemen op te sporen en te corrigeren voordat ze ernstig worden. Lees ook: Je Mac versleutelen met FileVault 2 en Disk Utility.

Bacon saver

Sinds 1998 is Alsoft's DiskWarrior dé tool om schijfcorruptie op Macs te repareren. Acht jaar geleden was de laatste update van DiskWarrior. Het heeft door de jaren heen regelmatig mijn data gered en problemen met harde schijven opgelost.

DiskWarrior doet één ding, en goed: het optimaliseert en repareert schijfdirectories, die de informatie bevatten die je Mac vertelt waar bestanden zijn opgeslagen op de schijven die eraan verbonden zijn. Als directories corrupt raken, kun je bestanden verliezen. Hoewel je data nog steeds op de schijf kan staan, kan de Mac het niet meer vinden. DiskWarrior werkt als preventief medicijn, om fouten te repareren voordat ze ernstiger worden en om serieuzere fouten te repareren en bestanden te helpen herstellen wanneer het echt fout gaat.

Vaarwel cd, hallo flashdrive

DiskWarrior 5 is een belangrijke update voor deze essentiële app, die een aantal nieuwe functies heeft. Het meest zichtbare is dat het niet langer op een cd geleverd wordt. Je krijgt nu een bootable flashdrive waar de software op staat. Om een opstartvolume te optimaliseren of te repareren moet je opstarten vanaf de flashdrive. Om op een andere verbonden schijf te werken kun je de software naar je Mac kopiëren en deze vanaf de Mac draaien.

DiskWarrior nestelt zich in het OS X Utilities-venster als je het programma vanaf een flashdrive opstart.

Maar vanwege de manier waarop Macs tegenwoordig werken, kun je je computer alleen direct vanaf de flashdrive opstarten als deze oorspronkelijk geleverd is met OS X 10.4, 10.5, of 10.6. (Kijk hier voor gedetailleerdere vereisten voor het draaien van DiskWarrior.) Om op een nieuwere Mac vanaf de flashdrive op te starten moet je opstarten naar je Recovery-partitie en vervolgens een Terminal-commando draaien om de software te starten. Je kunt ook de DiskWarrior Recovery Maker gebruiken om de flashdrive te updaten zodat je er je Mac direct mee kunt opstarten. (Of beter nog, een andere flashdrive, 2GB of groter, zodat je de originele flashdrive intact kunt houden.)

Wanneer je vanaf de flashdrive opstart, die je Recovery-partitie repliceert, verschijnt DiskWarrior in het OS X Utilities-venster. Klik erop om het te draaien en selecteer een schijf die je wilt analyseren, optimaliseren en repareren.

Rebuild

DiskWarrior geeft voor elke schijf een Directory Optimization Index weer. Groen is goed, wat betekent dat de directory niet gefragmenteerd is. Geel betekent dat de directory "niet efficiënt" is. Dit is een goed moment om DiskWarrior te draaien om te voorkomen dat er problemen op zullen treden. Rood betekent dat je echt DiskWarrior moet draaien, niet alleen om de directory efficiënter te maken, maar ook om problemen op te lossen die ernstig kunnen worden.

Selecteer bij ernstige problemen een schijf in DiskWarrior, druk op de Option-knop en de Rebuild-knop wordt Rebuild.... Klik op Rebuild... en vink Scavenge aan om DiskWarrior-bestanden te laten herstellen.

DiskWarrior is erg goed in het optimaliseren van een externe harde schijf.

DiskWarrior kan ook bestanden controleren op beschadigingen en schijven controleren op hun S.M.A.R.T.-status, zelfs automatisch op de achtergrond, waarbij je gewaarschuwd wordt als er problemen zijn. En het werkt met schijven die versleuteld zijn met FileVault; klik op Unlock in het DiskWarrior-venster en voer je FileVault-wachtwoord in zodat DiskWarrior de schijf kan lezen.

Prestaties

Ik vond DiskWarrior 5 een beetje pietluttiger dan eerdere versies. Er was één schijf die het programma in eerste instantie niet kon repareren. Ik heb toen Apple's Disk Utility geopend en de reparatiefunctie gebruikt, waarbij er geen problemen gevonden werden. Vervolgens heb ik DiskWarrior opnieuw geprobeerd, en toen kon ik de problemen met de directory wel oplossen.

De snelheid waarmee DiskWarrior werkt, hangt af van het type en het formaat van je schijf. Het duurde slechts vijf minuten om de SSD van mijn Retina iMac te doorlopen. Toen ik de directory van mijn Time Machine-schijf wilde optimaliseren, duurde het echter een uur, en het gebruikte zo'n 10GB aan RAM. (Dit is niet ongebruikelijk. Vanwege de manier waarop Time Machine werkt bevat een schijf als deze enorm veel bestanden.) Maar DiskWarrior 4 kon vaak een Time Machine-schijf helemaal niet repareren vanwege het grote aantal bestanden. Aangezien DiskWarrior 5 gebruik maakt van 64-bit-geheugenadressering kan het nu zulke grote directories aan.

Conclusie

DiskWarrior blijft de essentiële tool voor schijfonderhoud en het repareren van schijfproblemen. Voor zowel preventief onderhoud als reparatie is het een onmisbare tool.

0 Reactie(s) op: DiskWarrior 5 - De perfecte reparatietool

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.