Denen eisen miljard ontweken belasting van Microsoft

© CIDimport

Denen eisen miljard ontweken belasting van Microsoft

Geplaatst: 4 maart 2013 - 12:18

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie ID.nl

Microsoft is de Deense belastingen een miljard dollar schuldig. De Deense overheid zoekt naar een kans dat geld, volgens hen het resultaat van belastingontwijking, alsnog binnen te halen.

Het gaat volgens mediaconcern DR om “de grootste belastingontwijking in de Deense geschiedenis" en momenteel zouden er onderhandelingen zijn tussen de Deense Belastingdienst, Microsoft en de Amerikaanse belastingdienst IRS over het betalen van het bedrag.

Schuiven met aankoop ERP-software

De oorsprong van de belastingschuld ligt in de aankoop door Microsoft van het Deense ERP-bedrijf Navision. Dat werd in 2002 gekocht voor 10,8 miljard Deense kronen en omgedoopt tot Microsoft Business Solutions. Vervolgens zijn rechten op het softwareprogramma van Navision administratief verhuisd naar Ierland. En dat schoot de Denen in het verkeerde keelgat.

Volgens de Deense belastingdienst zijn die rechten namelijk te goedkoop gekocht door de Ierse divisie van Microsoft van zijn Deense dochtermaatschappij. Daardoor zou een enorme financiële waarde Denemarken hebben verlaten zonder dat dat rechtmatig kon worden belast. Die waarde wordt nu geschat -met rente- op 5,8 miljard Deense kronen, zo'n 1 miljard dollar.

Wel de rechten, niet de waarde

De waarde van bezittingen die bedrijven intern verhuizen van het ene land naar het andere land moet belastingtechnisch tegen marktwaarde worden verhandeld. Dit juist om belastingontwijking tegen te gaan. In dit geval werd door Microsoft waarde van de Navision-bezittingen te laag bepaald. Het programma heet tegenwoordig Dynamics NAV en wordt fysiek nog steeds gemaakt in Denemarken, waar de rechten op de software dus in Ierland huizen. Het ERP-programma genereert zo'n miljard dollar per jaar.

De winst die Microsoft maakt op dat programma komt daardoor in Ierland terecht, dat vervolgens weer naar Bermuda en de Maagdeneilanden wordt getransfereerd. Die constructie, waarbij in sommige gevallen ook gebruik wordt gemaakt van een route langs Amsterdam, wordt door meerdere Amerikaanse ICT-bedrijven gehanteerd, zoals Google, Apple, Dell en Amazon.

Veel gemor in Europa over belastingontwijking

Ook Groot-Brittannië en Frankrijk zijn er grote bezwaren gerezen tegen deze constructies inzake belastingontwijking in de EU. In Nederland is er kort over gemopperd, maar een motie van de PVV werd door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund, waarin werd opgeroepen Nederland geen belastingparadijs meer te noemen omdat dat volgens de PVV niet waar is. Ook staatssecretaris Weekers ziet er geen problemen in.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten