Deel je App Store-aankopen met anderen

Door: Evi Maquoi | 02 januari 2015 13:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Sinds iOS 8 is het mogelijk om je aankopen uit de iTunes Store, iBooks Store en de App Store te delen met je gezinsleden. Gewoon met allemaal je eigen account en één creditcard dus. Er is zelfs een optie om restricties op te leggen voor kinderen.

Heb je meerdere iOS-toestellen binnen één gezin in gebruik? In het verleden had je twee mogelijkheden: allemaal hetzelfde Apple ID gebruiken of allemaal een apart account aanmaken. Beide mogelijkheden hadden zowel voor- als nadelen. Als je een account met andere mensen deelt, kun je namelijk heel eenvoudig aangekochte apps, muziek of boeken op verschillende toestellen gebruiken, beluisteren of lezen. Met iMessage en FaceTime durfde het echter weleens mis te lopen.

Het nadeel grootste van allemaal je eigen account was dat je aankopen meerdere keren voor meerdere apparaten moest doen. Dankzij de nieuwe functie Delen met gezin in iOS 8 zijn al deze problemen van de baan. Met deze feature bundel je namelijk het beste van twee werelden: verschillende accounts met gezamenlijke gezinsaankopen. In deze workshop leggen we je stap voor stap uit hoe je deze nieuwe functie moet instellen, we leren je wat de mogelijkheden allemaal zijn en vertellen je ook over de beperkingen ervan.

Meerdere iOS-toestellen in één gezin? Dan kun je aankopen delen en kosten besparen.

1 Configureren

Delen met gezin is een gloednieuwe functie die alleen in iOS 8 werkt. Dit betekent oudere iOS-apparaten niet worden ondersteund. Je kunt via Instellingen / Algemeen / Software-update controleren of je iOS 8 al op je toestel hebt staan. Is dat nog niet het geval maar wordt de update wel aangeboden? Tik dan op Download en installeer en volg de installatieprocedure. Ga vervolgens naar Instellingen en kies iCloud in de linkermarge. Tik daarna op Configureer delen met gezin om de functie in te schakelen.

Zodra je iOS 8 draait, zie je de nieuwe functie in Instellingen onder iCloud verschijnen.

2 Gezinshoofd instellen

Je krijgt in een nieuw venster te zien wat er allemaal mogelijk is met Delen met gezin. Tik op Aan de slag om verder te gaan. Allereerst moet je een zogenoemd gezinshoofd instellen. Een gezinshoofd kan andere gezinsleden uitnodigen en betaalt voor de aankopen in de App Store. Voeg eventueel een foto toe via de camera of filmrol en tik daarna op Ga door om verder te gaan.

De belangrijkste persoon van het gezin? Het gezinshoofd!

3 Creditcard

Via het Apple ID van het gezinshoofd kun je de aankopen doen in de iTunes Store, iBooks Store en App Store. Een struikelblok is dat je een creditcard nodig hebt. In de Verenigde Staten is een creditcard volledig ingeburgerd, hier echter nog niet. Heb je ooit een creditcard gebruikt met je Apple ID, dan wordt deze standaard als betaalmethode geselecteerd voor de gezinsaankopen. Zo niet, kun je een kaartnummer toevoegen. Tik op Ga door om verder te gaan. De mogelijkheid om locaties te delen, slaan we voorlopig nog even over.

Een gezinshoofd heeft een creditcard nodig om gezinsaankopen te doen.

4 Gezinsleden met Apple ID

Na deze korte wizard beland je weer in de Instellingen. Jij staat onder Gezin helemaal bovenaan als Gezinshoofd. Je kunt maximaal zes gezinsleden in een gezin hebben. Let wel, deze personen moeten in je adresboek staan. Tik op Voeg gezinslid toe en scrol door je contacten. Kies een gezinslid en ga verder met Volgende. Deze persoon ontvangt via e-mail een uitnodiging. Als hij of zij op View invitation tikt, moet ie enkel nog kiezen tussen Weiger of Accepteer.

Gezinsleden toevoegen is gelukkig erg eenvoudig.

4 Reactie(s) op: Deel je App Store-aankopen met anderen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 januari 2015 23:48 Anoniem
  daarvoor liet iedereen zich gewoon schaamteloos uitkleden door de heren en daames van apple

  daar komt het dus eigenlijk op neer..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2015 09:39 Anoniem
  Apple… Appstore… iOS… iCloud… iPhone… iPad…
  Waarom lees ik hier alleen maar over Apple gerelateerde zaken? Bestaat de redactie van Computertotaal misschien louter uit Apple Fanboys (en girls)?
  Kan het misschien wat minder met deze overgehypte rommel? Zou fijn zijn als we hier ook eens iets over ander merken/platformen zouden kunnen lezen. Dank u!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2015 12:45 Anoniem
  idd apple zal er wel fors voor betalen deze
  "onafhankelijk journalistiek….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2015 12:58 Anoniem
  Jullie moeten eens een onderzoek doen naar de vreselijke slechte garanties die je in de Amac winkels krijgt. De garantie uitbreiding naar 3 jaar gaat gewoon tenkoste van de werkelijke garantie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.