De vijf grootste verbeteringen in het vernieuwde Google Maps

Door: Robin Smit | 02 juli 2013 15:30

Mac

Tijdens de I/O 2013 conferentie van Google hebben we kennis kunnen maken met de vernieuwde versie van Google Maps. We zijn inmiddels een paar maanden verder en Google heeft de nieuwste versie van de kaartendienst nog steeds niet standaard geactiveerd. Wel is het mogelijk om een uitnodiging aan te vragen en zo toch al te profiteren van alle nieuwe functies. In dit artikel geven we je vijf redenen waarom jij aan de slag moet gaan met het vernieuwde Google Maps.

1. Vernieuwde interface

Wat direct opvalt bij het starten van de nieuwe versie van Google Maps is dat de interface van de vorige versie volledig op de schop is genomen. Waar in de oude versie nog verschillende menu-onderdelen rondom de kaart werden geplaatst, wordt nu het hele scherm door de kaart gedomineerd. De menu-onderdelen zijn hier overheen geplaatst, wat ervoor zorgt dat er meer rust en overzicht op je scherm is. Wil je hiervan kunnen genieten dan is het wel raadzaam een snelle computer te gebruiken. Zo had ik op de redactie zelfs op high-end laptops moeite om Google Maps helemaal soepel te laten draaien.

2. Gepersonaliseerde zoekresultaten

De vernieuwde versie van Google Maps past zoekresultaten aan aan jouw persoonlijk voorkeuren. Zo leert de dienst welke locaties jij interessant vindt naarmate je er meer gebruik van maakt. Ook is Google+ beter geïntegreerd, waardoor zoekresultaten kunnen worden aangepast aan locaties die jouw vrienden hebben bezocht. Of deze nieuwe functie ook daadwerkelijk een meerwaarde biedt is nog wel de vraag. Zo ervoer ik tijdens het testen van de nieuwe Google Maps dat de dienst op dit moment nog niet voldoende informatie over mij heeft om de beloofde verbetering waar te kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is dat ik tijdens het zoeken naar een Italiaans Restaurant in Amsterdam wel verschillende aanbevelingen kreeg, maar het niet duidelijk was waarop die gebaseerd waren.

De resultaten in Google Maps passen zich aan jouw interesses aan

3. Verbeterde routeplanning

Ook het plannen van routes wordt sneller met de vernieuwde versie van Google Maps. Zo kan je nu bijvoorbeeld sneller zien of je beter de fiets, auto of toch het OV kan pakken. Ook heeft Google de mogelijkheid toegevoegd om vluchtinformatie in Google Maps te bekijken. Helaas lijkt het erop dat deze functie nog niet beschikbaar is in Nederland. Wat mij opviel is dat voornamelijk het plannen van een reis met het OV vele malen eenvoudiger is geworden. Zo is de nieuwe versie van Google Maps een prima alternatief voor bijvoorbeeld 9292ov.

4. Foto’s

In de vorige versie van Google Maps was het ook al mogelijk om foto’s bij zoekresultaten te bekijken, maar met de nieuwste versie zijn deze nu beter dan ooit geïntegreerd. Zo is het mogelijk om onderin je scherm een balk weer te geven waarin foto’s, streetview, en collage’s zijn opgenomen die te maken hebben met de locatie die jij aan het bekijken bent. Dit geeft je sterk het gevoel dat je echt een locatie kan verkennen voordat je deze daadwerkelijk bezoekt.

5. Earth view

De laatste grote verbetering aan de nieuwe versie van Google Maps is de integratie van Google Earth. Voorheen was de functionaliteit hiervan beperkt en niet standaard ingeschakeld. In de nieuwe versie is het mogelijk om volledig gebruik te maken van functies zoals het bekijken van steden in 3D. Wel moet hierbij worden gezegd dat je browser deze functionaliteit moet ondersteunen en ook is het aanbod van steden in 3D nog erg beperkt. Wel is het erg leuk om bijvoorbeeld New York van alle kanten te bekijken voor je de stad bezoekt.

New York in de 3D-modus

Zelf ook aan de slag met de nieuwe versie van Google Maps? Vraag dan hier een uitnodiging aan.

2 Reactie(s) op: De vijf grootste verbeteringen in het vernieuwde Google Maps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 december 2013 12:26 Anoniem
  Google streetview is ontzettend gebruiksonvriendelijk geworden. Vroeger sleepte je het mannetje naar een willekeurige plek op de kaart. Nu moet je maar afwachten of je wel of niet de mogelijkheid krijgt van Streetview en wordt op een willekeurige plek op de kaart neergezet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2014 22:42 Anoniem
  De nieuwe google maps is niet vooruit te branden, ook een redelijk snelle computer lijkt traag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.