De tablet: geen pc-killer, wel pc-vervanger

Door: tony-bradley | 13 maart 2012 14:46

Nieuws

Volgens mij is het begrip 'post-pc' toe aan een stukje duiding. Er wordt veel aandacht besteed aan de moeilijke pc-verkopen en het idee dat tablets - vooral de nieuwste Apple iPad - voorbestemd zijn om de pc te doden. Het is echter geen 'dood', het is een 'evolutie'. De tablet is gewoon de nieuwe pc.

Wat is een 'pc'? Het staat voor 'personal computer', niets meer en niets minder. Ik heb discussies gehad met lezers die vonden dat een titel als PCWorld niet over Macs zou moeten schrijven. Maar een Mac is net zo goed een 'personal computer' en onze naam is niet 'Windows PCWorld'. (Het is trouwens grappig dat niemand dat onderscheid wenst te maken wanneer het over Linux gaat.)

Lees ook:

'iPad 3' luidt definitief einde pc én iMac in

Waarom 'post-pc' niet 'zonder-pc' betekent

Verjaardag pc luidt nieuw tijdperk in

Maar ik dwaal af. Terug naar tablets. De opkomst van tablets kan ten koste gaan van traditionele besturingssystemen als Windows en Mac OS X, maar niet van de pc. De tablet is zelf ook een pc - het is immers een apparaat voor persoonlijke computergebruik.

De pc evolueert al jaren

Toen mini- en micro- ATX-kasten werden geïntroduceerd, diep niemand dat het einde der tijden aanstaande was en de pc dood verklaard mocht worden. Ook toen laptops veranderden in netbooks en ultrabooks, repte niemand over het einde van de pc. Het zijn allemaal variaties op hetzelfde thema - het zijn gewoon verschillende vormen van personal computers. Hetzelfde geldt voor tablets.

Kannibaliseert de iPad de traditionele pc-verkoop? Waarschijnlijk wel. Dat moet ook zo zijn. Voor een grote groep gebruikers - zowel zakelijke professionals als consumenten - van de pc zorgt de iPad ervoor dat de meeste basisfuncties, zoals e-mail, webbrowsing, productiviteit, gaming, social networking, etc. door de tablet overgenomen kan worden. Het voordeel van tablets als de iPad is daarnaast dat het apparaat klein, licht en draagbaar is en vaak langer dan een dag met een batterij kan doen.

Ultrabooks: van buiten dunne, vederlichte laptops, van binnen traditionele pc's

Ultrabooks komen dicht in de buurt van de eigenschappen en prestaties van een traditionele pc en zijn intrinsiek vrijwel hetzelfde. De MacBook Air is een groot succes en het lijkt erop dat er naar de nieuwe generatie op Windows-gebaseerde ultrabooks ook veel vraag zal zijn.

Er blijven voor zowel tablets als ultrabooks argumenten bestaan die voor en tegen het gebruik van een dergelijk apparaat pleiten, maar het voornaamste verschil blijft de prijs. Als een ultrabook 1000 euro kost en een nieuwe iPad 2 400 euro, biedt een iPad 2 meer waarde voor degenen die voldoende hebben aan hetgeen een tablet kan bieden. Het is daarmee logisch om te kiezen voor de nieuwe formfactor van de pc - de tablet.

Windows 8 en Mac OS X bewegen zich richting tablets

Als je meer bewijs wilt hebben voor het feit dat tablets de volgende evolutie van pc's betekenen, kijk dan eens naar Apple en Microsoft. Beide leveranciers van de belangrijkste desktop besturingssystemen zijn erop gebrand om ook de nieuwe mobiele wereld van oplossingen te voorzien - ze evolueren mee om aan de eisen van de nieuwste pc-formfactor te voldoen.

Als de mobiele en desktop besturingssystemen van zowel Apple als Microsoft samensmelten, wordt het onderscheid in gebruikservaring tussen beide minder en gaat het enkel om het kiezen van de grootte en vorm van de pc die het beste bij jou past, of dat nu een desktop, netbook, ultrabook of tablet is.

0 Reactie(s) op: De tablet: geen pc-killer, wel pc-vervanger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.