De reddingsboei voor WebOS en BlackBerry

Door: galen-gruman | 19 januari 2011 10:28

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

RIM verliest langzaam maar zeker terrein aan Apple’s iOS en Google Android. HP’s WebOS moet uitkijken dat het binnenkort niet helemaal in de vergetelheid raakt. Wat kunnen beide bedrijven doen om hun mobiele platforms weer succesvol te maken?

Het uur van de waarheid is aangebroken voor Research in Motion (RIM) en HP. De Android-mania tijdens de recente CES en het Amerikaanse mediacircus rond de Verizon iPhone 4, maken dat mobiele apparaten die niet op Apple’s iOS of Google Android gebaseerd zijn, naar de achtergrond verschuiven. Dat geldt niet alleen voor media, ook op consumentenvlak is het te zien. Volgens recente cijfers is Android momenteel het nummer één platform in de Verenigde Staten, vlak daarna volgt iOS. Wereldwijd verdringen de twee hoofdrolspelers de overige fabrikanten van het toneel, net zoals Windows dat bijna drie decennia terug dat op de pc deed.

De opmars van mobiele apparaten is niet te stoppen en gaat onherroepelijk ten koste van de personal computer. Het is goed mogelijk dat over vijf tot tien jaar niet Microsoft, maar Apple en Google de belangrijkste leveranciers van besturingssystemen zijn en Dell en HP als computerbouwers zijn verdrongen door mobieltjesmakers als HTC en Samsung. Mobiele apparaten zorgen er vandaag de dag al voor dat het marktaandeel van pc’s daalt en dat Windows niet langer de onschendbare alleenheerser op OS-gebied is.

'Nokia en Microsoft zijn niet meer te redden'

Nokia en Microsoft lijken de slag al verloren te hebben. Nokia’s onduidelijke strategie rond Symbian en MeeGo haalt weinig uit, terwijl Microsoft met het belachelijk beperkte Windows Phone 7 ook weinig kan uitrichten. Ook op tablet-gebied lijkt Microsoft het onderspit te delven.

Als Nokia en Microsoft geen competitie aan Android en iOS kunnen bieden, wie blijven er dan over? Juist, RIM en HP zijn de enige spelers met de capaciteit om terug te vecten. HP heeft WebOS van het voormalige Palm als wapen, terwijl RIM er alles aan doet om met een moderne smartphone als de BlackBerry Torch en de BlackBerry-achtige mini-tablet PlayBook tegenwicht te bieden aan het geweld van Apple en Google. Helaas is het RIM nog niet gelukt om de rest van zijn productlijn te moderniseren en hebben we nog geen BlackBerry OS 6 op populaire toestellen als de BlackBerry Bold en Curve kunnen zien, al had RIM dat wel beloofd.

Enkele maanden terug schreef ik dat RIM waarschijnlijk plek drie in de smartphonewereld zou opeisen, omdat het apparaten biedt die meer toegespitst zijn op bepaalde taken dan de generiekere Androids en iPhones/iPads. Waarschijnlijk was ik toen te optimistisch gestemd.

0 Reactie(s) op: De reddingsboei voor WebOS en BlackBerry

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.