De post-pc werknemer is een feit

Door: galen-gruman | 11 februari 2013 10:15

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Zakelijk gebruik van personal computers neemt af. Steeds meer werknemers werken ook op andere apparaten.

Vergeet het debat over of werknemers wel of niet een eigen tablet of smartphone voor werk mogen gebruiken. De meeste werknemers doen dit namelijk al. Door een combinatie van drie apparaten in te zetten – vaak alle drie – wordt het adagium ‘overal, altijd kunnen werken’ realiteit. Uit wereldwijd onderzoek van Forrester Research blijkt dat de post-pc wereld inmiddels realiteit is.

Als je nog steeds van mening bent dat iPads, Macs, iPhones en Android-apparaten speelgoed zijn waar de serieuze werknemer geen behoefte aan heeft, kun je beter een andere baan zoeken. Ook als je denkt dat je personeel een strikte scheiding tussen persoonlijke en werkgerelateerde informatie en activiteiten kunt opleggen, wordt je intussen niet meer serieus genomen. Als je jouw applicaties en webdiensten nog niet hebt aangepast aan verschillende besturingssystemen, browsers, schermgroottes en gebruiksinterfaces, kun je daar beter vandaag nog mee beginnen. Ook als jouw applicaties nog niet zijn voorbereid op vloeiende uitwisseling van informatie en het aanbieden van functionaliteiten als services, moet je vandaag nog aan de slag.

Windows pc's worden van alle kanten bedreigd

Forrester is niet de enige partij die post-pc werkelijkheid ziet worden. Analistenbureau IDC voorspelt dat het aantal pc’s met internetverbinding in de VS in de periode 2012 tot 2016 met 15 miljoen afneemt tot 225 miljoen machines. Tegelijkertijd groeit het aantal mobiele apparaten met internettoegang in dezelfde periode van 174 tot 265 miljoen. Good Technology verwacht dat werknemers zo sterk naar andere apparaten buiten pc’s verlangen, dat ze bereid zijn daarvoor de werkgever zelfs te betalen. Ondertussen zijn de verkopen van pc’s zo sterk afgenomen dat analisten zich afvragen of ze tablets niet beter in deze cijfers met pc's kunnen samenvoegen. Gartner voorspelt dat Macs in 2015 bij IT-afdelingen dezelfde status als pc’s zullen genieten. Tot slot toont een studie van Unisys aan dat de mensen die het meeste geld voor een bedrijf binnenharken en een organisatie de meeste innovatie van binnenuit bezorgen, de mensen zijn die deze krachten het sterkst drijven.

De studie van Forrester brengt een interessant beeld naar voren over hoe organisaties, individuen en leveranciers met deze veranderingen zouden moeten omspringen. De hoogtepunten uit het rapport:

Het gebruik van meerdere apparaten is heel normaal geworden. Van alle kenniswerkers in de VS en Europa, gebruikt 29 procent drie of meer apparaten voor werk. Aangezien 23 procent dat in 2011 ook al deed, is de trend al langer gaande. Van deze werknemers werkt 37 op meerdere locaties.

Werknemer kan veel vaker buiten kantoor werken

Vooral tablets worden overal gebruikt: op de zaak, bij klanten, thuis, in het café en tijdens het reizen. Pc’s daarentegen worden enkel op werk (91 procent) en thuis (43 procent) ingezet. De meeste mensen gebruiken nog een pc of laptop voor dagelijkse werkzaamheden, maar smartphones en tablets zijn in opkomst, zo blijkt uit de cijfers van Forrester.

Uit de studie blijkt verder dat steeds meer werknemers een privéapparaat voor werk gebruiken. 54 procent van de laptopgebruikers kiest een eigen laptop, terwijl 27 een eigen pc kiest, 71 procent een eigen laptop. Onder smartphonegebruikers mag 75 procent zelf een toestel uitkiezen om mee te werken.

0 Reactie(s) op: De post-pc werknemer is een feit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.