De pc krijgt een trap na

Door: bill-snyder | 13 juni 2011 11:42

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De verkoop van tablets zit in de lift, terwijl de groei van pc's verder daalt. En dan komt ook nog eens iCloud om de hoek kijken. Wat zou jij nu doen als je Michael Dell heette?

Het is niet bepaald een goed jaar voor de pc-industrie geweest - en het gaat nog erger worden. Terwijl de verkoop van mobiele apparaten als een raket gaat, stelde Gartner woensdag hun schattingen voor pc-verkopen dit jaar naar beneden bij met nog eens 1,2 procent, waardoor het verkochte apparaten in 2011 op 385 miljoen zou uitkomen. De groei van verkopen is over een heel jaar 9,3 procent.

Lees ook:

Waarom 'post-pc' niet 'zonder-pc' betekent

Microsoft zet volledig in op de cloud

Roest in vrede, de pc is namelijk morsdood

Natuurlijk blijft dat een groeipercentage waar bestuurders uit andere branches een moord voor zouden doen. Ook is 9,3 procent groei veel hoger dan de voorspelde groei van de algehele economie. Waarom heb ik het toch te doen met Michael Dell? In één woord: momentum. Tablets, smartphones en de cloud hebben momentum. Op de pc ingerichte bedrijven als Microsoft en Dell hebben dat niet.

Een verhaal van minder groei zou vijf jaar geleden minder zorgwekkend zijn geweest. Toentertijd kon een dip in de verkopen twee redenen hebben: een tijdelijke hapering van de economie of een kooppauze van bedrijven en consumenten die op een nieuwe versie van Windows zaten te wachten.

Animo voor Windows 8 lijkt gering

Deze keer liggen de kaarten anders. De recessie is zeker een factor; bedrijven spenderen over het algemeen minder, hetzelfde geldt voor consumenten. Maar denkt iedereen op dit moment: “Goh, Windows 8 met zijn toffe touch-interface komt in 2012"? Je kunt je vingers erop natellen dat de iPhone 5, zodra een lancering aanstaande is, juist een golf (tsunami?) van enthousiasme teweeg zal brengen.

De pc is in een perfecte storm beland: De mobiele revolutie, de wens van consumenten om digitale content overal te benaderen en de verconsumentering van IT vagen de pc weg.

De afgang van de netbook

Tekenend in de voorspelling van Gartner is de eliminatie van netbooks. “Mobiele consumer pc's kennen geen groei, omdat de interesse in mini-notebooks scherp is gedaald. De verkoop van netbooks is afgelopen kwartalen gekrompen en dit is te merken aan de algehele cijfers over mobiele pc's", merkt onderzoeker Ranjit Atwal van Gartner op.

De pc-industrie, denk ook aan bijvoorbeeld Intel, heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de marketing en ontwikkeling van deze kleine jongens, maar na een aanvankelijke groeispurt blijkt dat mensen ze niet willen hebben. Waarom? Omdat ze een boodschappenwagentje in plaats van een luxe sedan kochten. Minder functioneel en krachtig bleek niet interessant.

Deze inschattingsfout is vooral pijnlijk wanneer je kijkt naar wat Apple op hetzelfde moment deed. Op het hoogtepunt van de miniboom in netbooks, moest Steve Jobs zich verdedigen waarom Apple geen mini-Macbook uitbracht. Ondertussen was het bedrijf op de achtergrond bezig met de iPad. We weten hoe dat is afgelopen. De verkopen van de iPad 2 hadden afgelopen kwartaal nog hoger uitgevallen als men aan de volledige vraag had kunnen voldoen. Met andere woorden, Apple verkoopt ieder apparaat dat het kan produceren. Zou Michael Dell niet in die positie willen verkeren?

Tablet verslaat laptop in prijs

Volgens het rapport van Gartner blijft als een paal boven water staan dat tablets niet verantwoordelijk zijn voor de afnemende pc-verkopen. “Ze overlappen niet genoeg in functionaliteit", zegt Gartner-analist George Shiffler. Toch is het zo dat mensen die een tablet kopen dat doen omdat ze hierdoor kunnen besparen op een vaak duurdere laptop.

Hoewel Gartner erg voorzichtig is met het voorspellen van het eind voor de pc, verandert het onderzoeksbureau zijn methodologie om beter de mobiele revolutie te kunnen schetsen. Aan het eind van dit jaar zal Gartner met een unified forecast komen die meerdere computerapparaten bevat, waaronder laptops, tablets, smartphones en reguliere mobiele telefoons.

0 Reactie(s) op: De pc krijgt een trap na

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.