De ontembare groei van Apple iOS

Door: mike-elgan | 27 juni 2011 15:05

Nieuws

Apple's iPad en iPhone heersen over de mobiele wereld, terwijl de mobiele wereld over alles begint te heersen. Wat betekent dit?

Toen de eerste gadget met iOS in 2007 verkocht werd, publiceerde columnist David Pogue van The New York Times een lijstje vragen over de nieuwe iPhone. De laatste vraag op die lijst was: “Wie wil in 's hemelsnaam dit ding kopen?"

Het is een vraag die niemand nu nog zou durven stellen. De telefoon, en de andere gadgets van Apple op iOS, zijn ongelofelijk succesvol gebleken. Apple's mobiele besturingssysteem iOS staat nu geïnstalleerd op meer dan 200 miljoen apparaten.

Lees ook:

5 redenen waarom Android beter is dan iOS 5

Android vs. iOS in cijfers

Het droomhuwelijk tussen OS X en iOS

iOS 'heerst', maar hoe lang nog?

Iets enorm kleins uit 2007 is nu een groot issue geworden: Apple diende destijds een patent in voor het capacitatieve scherm van de iPhone, iPad en, feitelijk, vrijwel alle Apple-concurrenten in de markt. Dat patent werd deze week goedgekeurd.

Het is goed mogelijk dat concurrenten hierdoor Apple een licentievergoeding moeten betalen voor iedere non-Apple smartphone of tablet dat ze verkopen.

Hype overstijgt de werkelijkheid

Sinds de lancering in 2007 komt de hype rond de iPhone niet overeen met het werkelijke marktaandeel van de telefoon. De vele merken die hun telefoons uitrusten met Android OS hebben bij elkaar opgeteld veel meer marktaandeel dan de iPhone. Wereldwijd gezien verkoopt Nokia nog altijd meer smartphones dan Apple.

Toch is dit aan het veranderen. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aandeel Android-smartphones in de VS met bijna drie procent, terwijl iOS zijn aandeel met 12 procent zag toenemen. Android heeft nog altijd bijna de helft van de smartphone markt in handen, terwijl Apple het met ongeveer 30 procent moet doen.

Het kan zijn dat de tijdelijke impasse in de Android-cijfers te wijten is aan de introductie van de iPhone via aanbieder Verizon. Het zou ook op een trend kunnen duiden.

De val van Nokia is zeker weten een trend. Het bedrijf zag zijn marktaandeel in een jaar tijd van 24 naar 16 procent slinken, terwijl Apple zijn 17 procent in een groeiende markt wist te behouden.

Toen de iPhone in 2007 gepresenteerd werd verwachtte niemand - en dan bedoel ik echt niemand - dat Apple binnen vier jaar tijd meer toestellen dan Nokia ging verkopen.

Nauwelijks ruimte voor tablet-Android

Een recent onderzoek van webverkeer wijst uit dat 97 procent van al het internet tabletverkeer in de VS afkomstig is van iPads. En als je denkt dat dit veel is: in Japan is het 100 procent en in het Verenigd Koninkrijk 99 procent. (Wereldwijd is het gemiddeld 89 procent.)

Al deze cijfers over marktaandeel en verkeer maskeren een nog veel belangrijker trend: Apple verdient aanzienlijk meer geld dan concurrenten aan mobiele apparaten.

Apple verdient geld aan toestellen. Google verkoopt ze zelf niet meer. Daarnaast verdient Apple geld aan apps - veel meer geld per app dan ieder ander platform en veel meer apps. Vorig jaar verdiende Google 71 miljoen euro met apps, terwijl Apple 1,2 miljard euro in de boeken mocht bijschrijven.

Apple's iOS levert meer op dan Microsoft Windows - maar liefst 2,3 keer zoveel.

Ontwikkelaars geven aan dat het niet alleen makkelijker ontwikkelen is voor iOS dan voor Google Android, ook zeggen ze dat het eenvoudiger is om er geld aan te verdienen.

Het succes van Apple op dit moment verbleekt bij wat nog komen gaat. Als we op de geruchten af mogen gaan, heeft Apple genoeg slagkracht om in de eerste maand dat de iPhone 5 verschijnt, 15 miljoen toestellen te kunnen leveren. De nieuwste iPhone wordt in augustus of september verwacht.

Er is nog meer: uit onderzoek van de Yankee Group blijkt dat bijna 40 procent van de Europese consumenten die een smartphone willen kopen het liefst een iPhone wil als nieuwe telefoon.

In China gaat 's lands grootste operator waarschijnlijk de iPhone 5 leveren. Vooralsnog waren iPhones alleen te krijgen bij de nummer twee van het land. Zo'n aankondiging kan een gigantische verandering teweegbrengen in het land met 910 miljoen mobiele aansluitingen.

'1 miljard iPads'

Apple domineert de markt voor tablets, want het verkocht tot nu toe 25 miljoen iPads en kan daar voor het derde kwartaal dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog 14 miljoen bij optellen. Een analist verwacht dat Apple nog eens het miljard gaat halen.

OK, OK, genoeg. Het is duidelijk dat iOS meer dan succesvol is en de wereldwijde verkopen in mobiele apparaten domineert en zijn succes alleen maar verder gaat uitbreiden.

Waarom ik dit wil aanstippen is dat Apple de mobiele wereld beheerst, terwijl deze branche in zijn geheel nog steeds flink groeit.

Komende vijf jaar zullen steeds meer mensen een smartphone of tablet gaan gebruiken als primaire computer. Ik verwacht dat desktopplatforms als Mac OS X, Windows en Linux in toenemende mate vervangen zullen worden voor besturingssystemen met handige touch-interfaces als iOS, Android en Windows Phone 7. Met andere woorden, Apple iOS wordt de nieuwe koning op computergebied.

0 Reactie(s) op: De ontembare groei van Apple iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.