© PXimport

De nieuwe iPad

Geplaatst: 22 maart 2012 - 14:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Martin Gijzemijter

De nieuwe iPad heeft de Apple-gemoederen de afgelopen tijd flink bezig gehouden. De één vindt het een teleurstelling, de ander vindt het Retina-display alleen al voldoende om een nieuwe aankoop te valideren. Hoeveel daarvan is realistisch en hoeveel is ingegeven door liefde voor Apple? Wij hebben deze derde tablet van Apple kritisch bekeken.

Wanneer we de nieuwe iPad uitpakken, dan valt op dat hij er op het eerste gezicht identiek uitziet aan zijn voorganger. De iPad is echter 0,6 mm dikker en 55 gram zwaarder dan de iPad 2. Over de toegenomen dikte hoeven we het niet echt te hebben, het feit dat vrijwel alle iPad 2-covers ook op de nieuwe iPad passen, zegt wat dat betreft genoeg. Maar ook wat gewicht betreft moeten we eerlijk bekennen dat we er niet heel veel van gemerkt hebben. Wellicht dat 55 gram u gaat opspelen als u drie uur lang een boek leest, maar voor de rest voelt hij niet zwaar aan.

© PXimport

De nieuwe iPad lijkt sprekend op de iPad 2.

Wat wij (en velen met ons) wel gemerkt hebben, is dat de iPad veel warmer wordt dan z'n voorganger, vijf graden warmer om precies te zijn. Dit is een verschil dat u duidelijk voelt. Het is door Apple bevestigd, maar volgens het bedrijf is het niet iets waar u zich zorgen om hoeft te maken.

© PXimport

De iPad is iets dikker dan z'n voorganger, maar zelfs als u de tablets op elkaar legt, ziet u niet welke de oude en welke de nieuwe iPad is.

Retina-scherm

Het grote verschil met de iPad 2 is het scherm. Net als op de iPhone 4, 4S en de iPod touch spreekt Apple over een Retina-display, Apples term voor een scherm waarbij de pixels niet meer te zien zijn. De specificaties liegen er met een resolutie van 2048 x 1536 in ieder geval niet om. Het zijn zo'n een miljoen pixels meer dan een HD-televisie heeft. En viermaal zoveel pixels als het scherm van de vorige iPad. Kijken we overigens naar de echte scherpte, het aantal pixels per inch, dan is dat bij de iPad 264 ppi. Iets minder scherp dan de iPhone 4, 4S en de iPod touch die 326 ppi bieden. Hoeveel verschil maakt het nieuwe scherm ten opzichte van de iPad 2 nu echt? Het antwoord is: veel. Het is niet zo dat het scherm de iPad 2 er nu ineens heel belabberd uitziet, want ook dat is gewoon een goed scherm. Het Retina-display is echter heel rustig voor uw ogen, het is alsof u kijkt naar een interface die is uitgeprint op fotopapier. Het verschil wordt heel duidelijk wanneer u de iPad vlak voor uw ogen houdt. Ziet u bij de iPad 2 nog een fijn raster met pixels, nu ziet u zelfs van dichtbij gewoon een afbeelding en dat is echt indrukwekkend. Toch is het niet zo dat wanneer we vervolgens weer een iPad 2 ter hand nemen, we het gevoel hebben naar iets heel ruws en lelijks te kijken.

© PXimport

Om pixels te kunnen zien op de nieuwe iPad, hebt u zonder overdrijven een vergrootglas nodig.

Films en foto's

Is het scherm dan misschien toch niet zo boeiend? Absoluut wel, maar in de standaardinterface (en zelfs bij het lezen van boeken) went het gewoon erg snel. Waar u minder snel aan went (zeg maar rustig voorlopig niet) is de verbluffende kwaliteit van foto's en video's. De resolutie van de iPad is hoger dan de hoogste kwaliteit video die op iTunes wordt aangeboden. Dat betekent dat de video's net zo scherp zijn als wat u op een HD-televisie bekijkt. Voor foto's geldt hetzelfde. Foto's met een lage resolutie worden natuurlijk niet ineens heel mooi, maar bekijk voor de grap eens een afbeelding met een resolutie van 2048 bij 1536 op de iPad en vergelijk het beeld met dezelfde afbeelding op de iPad 2. U zult zeker een groot verschil ontdekken.

We zouden graag hetzelfde zeggen over de iPad als gaming-console, omdat HD-games net zo indrukwekkend (kunnen) zijn als video. Maar het gemis van een controller zorgt er nog altijd voor dat de iPad geen 'echte' console is.

© PXimport

Ook de interface zelf ziet er scherper uit (boven: iPad 2, onder: de derde generatie iPad).

Snelheid

Net als voor de iPad 2 heeft Apple nu ook weer een eigen SoC gebruikt. Deze keer gaat het om de Apple A5X, die net als de A5 in zijn voorganger een dualcore-processor met een kloksnelheid van 1 GHz bevat. Het grote verschil ten opzichte van de gewone Apple A5 is dat er nu een quadcore-gpu wordt gebruikt voor de aansturing van het Retina-scherm. De Apple A5X wordt ondersteund door 1024 megabyte geheugen, dit is tweemaal zoveel als in de iPad 2 (512 megabyte). Een A5X-SoC, tweemaal zoveel geheugen en een quadcore grafische processor: zoiets moet men toch voelen tijdens het gebruik. Dat zou u wellicht verwachten, maar toch is het niet zo. Dat komt deels omdat het scherm van de iPad - door de viermaal zo hoge resolutie - veel meer van de processor en het geheugen vraagt dan z'n voorganger. Daar wordt de extra rekenkracht voor gebruikt. Daarnaast is het simpelweg zo dat de iPad 2 prima draait en sneller dan soepel bestaat nu eenmaal niet. Benchmark-tests bevestigen dit en tonen aan dat de iPad bijna exact zo snel draait als z'n voorganger.

© PXimport

De nieuwe iPad voelt net zo soepel als de iPad 2, browsen gaat net iets sneller.

De Benchmark GLBench laat wel zien dat de gpu daadwerkelijk veel krachtiger is dan die van de iPad 2. In de zogenaamde offscreen-test, waarin geen rekening wordt gehouden met de verversingssnelheid van het scherm, is te zien dat de nieuwe gpu ongeveer 1,6 keer zo goed presteert. Dit bevestigt wat we al vermoedden: het verschil zal vooral worden gemaakt bij zwaardere games in de nabije toekomst.

© PXimport

Grafisch is de nieuwe iPad wel een stuk krachtiger.

Batterij

Apple is tot nu toe zeer betrouwbaar gebleken in z'n claims met betrekking tot de prestaties van de accu. Toch wilden we het even testen. De iPad heeft een accu met een capaciteit van 42,5 wattuur ten opzichte van de 25 wattuur van z'n voorganger. De extra capaciteit is uiteraard nodig voor het scherm, al is het alleen maar dat er simpelweg meer led's nodig zijn doordat de pixels veel dichter tegen elkaar staan. De grotere accu is dan ook de veroorzaker van de toegenomen dikte van de iPad. Het is verbazingwekkend hoe precies Apple heeft uitgemeten wat voor capaciteit er nodig was om de zwaardere systeembelasting te compenseren. Een volledig opgeladen iPad (met wifi en bluetooth aan en het voortdurend afspelen van een video) schakelde na 9 uur en 47 minuten uit, 7 minuten later dan de iPad 2. Een fantastische prestatie gezien wat er onder de motorkap zit.

Eindelijk een goede camera

Laten we er geen doekjes om winden, de camera in de iPad 2 was om te huilen. Een camera van 0,3 megapixel aan de voorkant en eentje van 1 megapixel aan de achterkant, dat levert geen enkel noemenswaardig beeld op. De camera aan de voorkant is helaas nog hetzelfde, maar de camera aan de achterkant is nu de 5megapixel-camera die we kennen van de iPhone 4. Natuurlijk hadden we veel liever de 8megapixel-camera van de iPhone 4S gezien, maar 5 megapixel is in ieder geval al een stuk beter dan één. De foto's zijn logischerwijs mooier dan die de vorige iPad maakte. Toch zijn we niet kapot van de kwaliteit. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de iPad veel groter en zwaarder is dan de iPhone en het daarom verdraaid lastig is om het ding stil te houden. Maar zelfs wanneer we de tablet ergens op laten leunen, worden we nog niet van onze sokken geblazen. Daarbij is de camera ook nog eens tweemaal zo traag als zijn voorganger.

Ondanks dat de camera veel beter is dan die van de vorige iPad, vinden we het toch een teleurstelling. Want ook al produceert de camera foto's die vijf keer zo scherp zijn als de camera van de iPad 2 en is er in principe niets mis met de foto's, het draait uiteindelijk toch om het gevoel dat u erbij hebt als u naar het resultaat kijkt. En als Apple ons een fantastisch scherm geeft, dan willen we een minstens zo indrukwekkende camera.

© PXimport

De camera maakt (uiteraard) mooiere foto's dan z'n voorganger, maar dat wordt teniet gedaan door het goede scherm.

Dicteerfunctie

Heel kort stippen we nog even de dicteerfunctie van de iPad aan, die we al enige tijd kennen van de iPhone 4S en die is gebaseerd op Siri (overigens is Siri zelf de grote afwezige op de iPad). We balen er enorm van dat deze functie enkel beschikbaar is in het Engels, Frans, Duits en Japans. De reden dat we zo balen van het gebrek aan Nederlandstalige ondersteuning, is dat het echt fantastisch werkt. Zelfs met ons Nederlands-Engelse accent begrijpt de iPad precies wat we bedoelen, zolang we maar goed articuleren. Een fantastische functie dus, maar in Nederland nog geen verkoopargument.

© PXimport

De dicteerfunctie is fantastisch, maar wij Nederlanders hebben er bar weinig aan.

Conclusie

Dan komen we bij de grote vraag: is de nieuwe iPad het aanschaffen waard of niet? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. We zijn oprecht verliefd op onze nieuwe tablet en dat komt eigenlijk alleen maar door het scherm, want de rest is vooral een belofte voor de toekomst. Hebt u geen iPad of eentje van de eerste generatie? Dan is er geen twijfel, want de eerste generatie zal nu vrij snel buiten de boot vallen. Hebt u een iPad 2, dan hangt het volledig af van hoeveel u geeft om beeldkwaliteit en hoe vaak u games speelt en video's en foto's bekijkt. Om die reden zijn we geneigd te zeggen dat de gemiddelde iPad 2-bezitter misschien beter nog een jaartje kan wachten, hoe enthousiast we ook over deze tablet zijn. Bovendien hoeft u niet de eerste te zijn, over een half jaar bestaat de nieuwe iPad ook nog.

4G

Zoals u wellicht hebt gemerkt hebben we niet gesproken over 4G. Dat heeft te maken met het feit dat de door Apple gebruikte LTE-technologie in Europa niet werkt door frequentieverschillen. Daarnaast zijn er in Nederland nog geen LTE-netwerken uitgerold en dus heeft het bespreken van deze versie weinig zin. Apple noemt de iPad met ondersteuning voor mobiele netwerken overigens ook in Europa iPad Wi-Fi + 4G. Uiteraard werkt 3G wel op een iPad met 4G-ondersteuning.

iPad (derde generatie)

Prijs € 479,- (16 GB Wi-Fi), € 579,- (32 GB Wi-Fi), € 679,- (64 GB Wi-Fi), € 599,- (16 GB Wi-Fi + 4G), € 699,- (32 GB Wi-Fi + 4G), € 799,- (64 GB Wi-Fi + 4G)

Garantie 1 jaar

Geteste iOS-versie 5.1

Kleur Zwart of wit

Taal Nederlands

Scherm 9,7 inch IPS-scherm met led-verlichting (2048 x 1536)

SoC Apple A5X-processor (1 GHz dualcore-processor plus quadcore-gpu)

Geheugen 1 GB

Camera's Voorkant 0,3 megapixel, achterkant 5 megapixel

Afmetingen 241,2 x 185,7 x 9,4 mm

Gewicht 652 gram (iPad Wi-Fi) of 662 gram (iPad Wi-Fi + 4G)

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, daarnaast gps en 3G in het 4G-model

Aansluitingen Apple dock-connector, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting

Oordeel 9/10

Pluspunten

Prachtig scherm

Nog steeds 10 uur batterijduur

Grafisch sneller, vooral in de nabije toekomst

Minpunten

Wordt flink warmer dan z'n voorganger

Matige camera achterzijde

Slechte camera voorzijde

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten