De nieuwe iPad

Door: Martin Gijzemijter | 22 maart 2012 16:30

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De nieuwe iPad heeft de Apple-gemoederen de afgelopen tijd flink bezig gehouden. De één vindt het een teleurstelling, de ander vindt het Retina-display alleen al voldoende om een nieuwe aankoop te valideren. Hoeveel daarvan is realistisch en hoeveel is ingegeven door liefde voor Apple? Wij hebben deze derde tablet van Apple kritisch bekeken.

Wanneer we de nieuwe iPad uitpakken, dan valt op dat hij er op het eerste gezicht identiek uitziet aan zijn voorganger. De iPad is echter 0,6 mm dikker en 55 gram zwaarder dan de iPad 2. Over de toegenomen dikte hoeven we het niet echt te hebben, het feit dat vrijwel alle iPad 2-covers ook op de nieuwe iPad passen, zegt wat dat betreft genoeg. Maar ook wat gewicht betreft moeten we eerlijk bekennen dat we er niet heel veel van gemerkt hebben. Wellicht dat 55 gram u gaat opspelen als u drie uur lang een boek leest, maar voor de rest voelt hij niet zwaar aan.

De nieuwe iPad lijkt sprekend op de iPad 2.

Wat wij (en velen met ons) wel gemerkt hebben, is dat de iPad veel warmer wordt dan z'n voorganger, vijf graden warmer om precies te zijn. Dit is een verschil dat u duidelijk voelt. Het is door Apple bevestigd, maar volgens het bedrijf is het niet iets waar u zich zorgen om hoeft te maken.

De iPad is iets dikker dan z'n voorganger, maar zelfs als u de tablets op elkaar legt, ziet u niet welke de oude en welke de nieuwe iPad is.

Retina-scherm

Het grote verschil met de iPad 2 is het scherm. Net als op de iPhone 4, 4S en de iPod touch spreekt Apple over een Retina-display, Apples term voor een scherm waarbij de pixels niet meer te zien zijn. De specificaties liegen er met een resolutie van 2048 x 1536 in ieder geval niet om. Het zijn zo'n een miljoen pixels meer dan een HD-televisie heeft. En viermaal zoveel pixels als het scherm van de vorige iPad. Kijken we overigens naar de echte scherpte, het aantal pixels per inch, dan is dat bij de iPad 264 ppi. Iets minder scherp dan de iPhone 4, 4S en de iPod touch die 326 ppi bieden. Hoeveel verschil maakt het nieuwe scherm ten opzichte van de iPad 2 nu echt? Het antwoord is: veel. Het is niet zo dat het scherm de iPad 2 er nu ineens heel belabberd uitziet, want ook dat is gewoon een goed scherm. Het Retina-display is echter heel rustig voor uw ogen, het is alsof u kijkt naar een interface die is uitgeprint op fotopapier. Het verschil wordt heel duidelijk wanneer u de iPad vlak voor uw ogen houdt. Ziet u bij de iPad 2 nog een fijn raster met pixels, nu ziet u zelfs van dichtbij gewoon een afbeelding en dat is echt indrukwekkend. Toch is het niet zo dat wanneer we vervolgens weer een iPad 2 ter hand nemen, we het gevoel hebben naar iets heel ruws en lelijks te kijken.

Om pixels te kunnen zien op de nieuwe iPad, hebt u zonder overdrijven een vergrootglas nodig.

Films en foto's

Is het scherm dan misschien toch niet zo boeiend? Absoluut wel, maar in de standaardinterface (en zelfs bij het lezen van boeken) went het gewoon erg snel. Waar u minder snel aan went (zeg maar rustig voorlopig niet) is de verbluffende kwaliteit van foto's en video's. De resolutie van de iPad is hoger dan de hoogste kwaliteit video die op iTunes wordt aangeboden. Dat betekent dat de video's net zo scherp zijn als wat u op een HD-televisie bekijkt. Voor foto's geldt hetzelfde. Foto's met een lage resolutie worden natuurlijk niet ineens heel mooi, maar bekijk voor de grap eens een afbeelding met een resolutie van 2048 bij 1536 op de iPad en vergelijk het beeld met dezelfde afbeelding op de iPad 2. U zult zeker een groot verschil ontdekken.

We zouden graag hetzelfde zeggen over de iPad als gaming-console, omdat HD-games net zo indrukwekkend (kunnen) zijn als video. Maar het gemis van een controller zorgt er nog altijd voor dat de iPad geen 'echte' console is.

Ook de interface zelf ziet er scherper uit (boven: iPad 2, onder: de derde generatie iPad).

0 Reactie(s) op: De nieuwe iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.