De ~/Library-map bekijken in Mavericks en Yosemite

Door: redactie-macworld-nl | 15 mei 2015 12:01

How To

Sinds Lion is de persoonlijke Library-map in OS X niet meer zomaar toegankelijk. Waar komt dit door en hoe kun je dit oplossen?

In je thuismap staat een Library-map - doorgaans in Unix de syntaxis aangeduid als ~/Library, wat betekent "een map met de naam Library op het rootniveau van je thuismap". Deze map is alleen voor jou toegankelijk en wordt gebruikt om je persoonlijke instellingen, supportbestanden van applicaties en in sommige gevallen data in op te slaan. Lees ook: OS X: 5 verborgen instellingen via Terminal.

De bestanden en mappen in ~/Library kun je doorgaans beter met rust laten, maar als je OS X al een tijdje gebruikt is de kans groot dat je er weleens in hebt rondgekeken. Misschien wilde je iets aanpassen na een tip van Macworld, Mac OS X Hints, of iets anders op het web. Of misschien heeft een ontwikkelaar gevraagd om een instellingenbestand weg te gooien of een logbestand te openen terwijl je een probleem met een programma probeerde op te lossen. Wat de rede ook moge zijn, tot aan Lion (OS X 10.7) hoefde je alleen maar je thuismap te openen om de Library-map te benaderen.

Maar na de upgrade naar Lion, OS X 10.8 Mountain Lion, OS X 10.9 Mavericks en zelfs OS X 10.10 Yosemite is de persoonlijke Library-map niet meer te vinden. Hij is weg.

De verdwijnende Library-map

Althans, zo lijkt het. Maar wees gerust, welke versie van OS X je ook hebt, je persoonlijke Library-map staat nog op precies dezelfde plek, in de root van je thuismap. Alleen heeft Apple vanaf Lion de map onzichtbaar gemaakt.

De reden hiervoor is waarschijnlijk dat mensen die niet bekend zijn met de manier waarop OS X werkt vaak in ~/Library gaan rommelen. Ze verplaatsen of verwijderen bestanden om er daarna achter te komen dat bepaalde programma's niet meer goed werken, er applicatie-instellingen weg zijn of erger nog - dat er data verdwenen is. Dit is waarom Apple altijd de mappen waarin de Unix-fundamenten van OS X staan verborgen heeft: /bin, /sbin, /usr enzovoorts.

Ik begrijp de beweegredenen van Apple wel - ik heb meerdere Macs moeten repareren waarop een onervaren gebruiker met de inhoud van ~/Library had zitten prutsen - maar er kunnen tal van redenen zijn waarom een gebruiker toegang tot de persoonlijke Library-map nodig heeft. Gelukkig is de map alleen maar verborgen door middel van een speciaal bestandsattribuut dat de hidden flag heet. Je moet alleen weten hoe je de map weer zichtbaar kunt maken.

Mavericks heeft nu een eenvoudige instelling om de ~/Library map zichtbaar te maken.

De instelling die je moet kennen

Als je nog steeds Lion of Mountain Lion draait is het een beetje lastig om de ~/Library-map zichtbaar te maken. Ik heb (echt waar!) 19 manieren gevonden waarop je de map in Lion en Mountain Lion kunt bekijken. Maar in Mavericks en Yosemite heeft Apple het veel eenvoudiger gemaakt door een instelling aan te bieden waarmee je de zichtbaarheid van je persoonlijke Library-map kunt veranderen.

Ga naar de Finder en open je thuismap (/Users/jouwgebruikersnaam). Afhankelijk van de instellingen van de Finder kan het zijn dat je hiervoor alleen maar een nieuw Finder-venster hoeft te openen. Zo niet, kies dan Go > Home of druk op Shift-Command-H.

Kies vervolgens View > Show View Options of druk op Command-J. Er verschijnt een View-Options-palet met daarin een instelling met de naam Show Library Folder. Schakel deze optie in. Je Library-map is nu meteen zichtbaar. Sluit het View-Options-palet.

Je kunt deze instelling altijd gebruiken om de zichtbaarheid van je persoonlijke Library-map te veranderen. Het kan zijn dat het toepassen van een OS X-update ervoor zorgt dat de map weer onzichtbaar is, waardoor je hem weer handmatig zichtbaar moet maken.

Nu de map zichtbaar is moet je wel onthouden om voorzichtig te zijn - want zoals ik eerder al zei kan het verwijderen of verplaatsen van de verkeerde bestanden in deze map ertoe leiden dat een applicatie niet meer goed werkt, zijn instellingen verliest, of zelfs data kwijtraakt.

0 Reactie(s) op: De ~/Library-map bekijken in Mavericks en Yosemite

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.