De iPad is de nieuwe IE6

Door: miller-medeiros | 07 februari 2011 11:40

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer je begint aan een project om HTML5-video op de iPad mogelijk te maken, werpen de obstakels zich snel op.

Stel dat je aan een HTML5-project werkt om interactieve video op de iPad en binnen Chrome en Safari mogelijk te maken. De ontwerpfase van deze klus zou niet al te ingewikkeld mogen zijn aangezien de laatste Webkit browsers goede ondersteuning voor CSS3, HTML5 en JavaScript bieden. (Daarnaast zegt ook Steve Jobs dat het ‘geweldig’ is.) Je zou weinig problemen met het bouwen ervan moeten hebben aangezien je niet meer met Flash hoeft te werken en je misschien intussen aardig wat ervaring met HTML5 hebt opgebouwd. Op basis hiervan zou ik denken dat je aan een paar weken genoeg hebt… Nou, dus mooi niet!

Sinds we vorig jaar geconfronteerd werden met de hype rond HTML5 en de verhalen dat ‘HTML5 het internet zou redden’ en dat ‘Flash dood zou zijn’, geloven veel mensen daadwerkelijk dat HTML5 klaar is om Flash te vervangen. Ontwikkelaars zouden er al goed mee kunnen werken, de stabiliteit zou in orde zijn en ook de prestaties van HTML5 zouden die van Flash overstijgen.

Ik probeer mensen sinds die hype vorig jaar ervan te overtuigen dat dit niet zo is en ook voorlopig niet zo zal zijn. Waarom niet? Omdat ieder platform zijn bugs kent en het nog jaren zal duren voordat die allemaal gevonden, gedocumenteerd en verholpen zijn. Zodra HTML5 toegepast wordt op complexe systemen, ontstaat daar ook meer ruimte voor problemen. Daarnaast ondersteunen nog veel browsers niet alle CSS 2.1 functionaliteit die ik vijf jaar geleden op diverse blogs al omschreven had gezien. (Ik raakte toen al gefrustreerd dat ik niet alle gave mogelijkheden kon gebruiken…)

Ik heb recent dit Twitter-bericht geplaatst en ik sta nog volledig achter de inhoud. ”Alleen mensen die nog nooit iets complex met HTML5-video op de iPad hebben geprobeerd, klagen over de bugs van Flash” – Miller Medeiros

Zaken die je voor zoete koek aanneemt, zoals zoeken naar een bepaalde tijd, preloading/buffering in de achtergrond, een video starten zonder gebruikersinteractie, meerdere video’s op dezelfde pagina, testen in een simulatie, een video die na afloop opnieuw begint met afspelen, etc. werken niet zonder dat je dat je daarvoor bepaalde hacks moet toepassen. Erger nog, een aantal van de genoemde mogelijkheden werken überhaupt niet.

Het ergste is dat je nergens te rade kunt gaan waarom het niet werkt of hoe je deze problemen kunt oplossen. Er zijn nog geen fora of blogs waar deze zaken besproken worden en er is nog geen documentatie voorhanden. De informatie die er is raakt snel gedateerd door een update van het OS, documentatie is beperkt en specificaties veranderen constant doordat ieder iOS andere eisen stelt. Tel daar nog eens bij op dat ook Apple zelf allerlei proprietary functionaliteit toevoegt…

Waarom kaart ik dit probleem aan? Omdat veel HTML5-evangelisten ten onrechte roepen dat HMTL5 Flash volledig kan vervangen en zelfs beter zou zijn dan Flash. Het zou wel kunnen voor bepaalde projecten, maar voor zwaardere interactieve/multimedia content is Flash nog steeds de best beschikbare optie. Ik constateer dat veel mensen teveel van HTML5 verwachten en dat de browsers (nog) niet goed met de standaard overweg kunnen.

0 Reactie(s) op: De iPad is de nieuwe IE6

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.