De grote Apple spionage FAQ

Door: kristian-van-tuil | 22 april 2011 08:22

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Dat de iPhone en iPad in staat zijn om locatiegegevens te bewaren, mag geen verrassing heten. Diensten als Foursquare, Facebook Places, kaartenapplicaties en navigatiesoftware kunnen niet zonder deze functionaliteit. Maar wat wel opzien baart in privacyland, is dat Apple de data zowel op een pc als het iOS-apparaat opslaat en het voor iedereen die toegang tot een van beide heeft, uit te lezen is.

Het type data dat door Apple op iPhones en iPads wordt opgeslagen, verschilt niet van de data die de telecomproviders van hun klanten al jaren opslaan. Het is namelijk niet voor niets dat criminelen hun mobiele telefoon weggooien wanneer ze door de politie achterna gezeten worden.

Volgens Andrew Storms, directeur beveiliging bij nCircle, maakt Apple het niet alleen in theorie mogelijk, maar zelfs kinderlijk eenvoudig om locatieinformatie van een iOS-apparaat te krijgen zonder dat de eigenaar het doorheeft.

Er is al jaren discussie over Apple’s geheimzinnige aanpak waarbij achter gesloten deuren aan het mobiele besturingssysteem gewerkt wordt. Het heeft onmiskenbaar voordelen ten opzichte van de ‘open’ aanpak van Google’s Android OS, dat sinds kort door malware geteisterd wordt en ook lang niet iedereen van zijn beveiliging overtuigd heeft.

De onderzoekers die ontdekten dat iOS deze gegevens opslaat – Alasdair Allan en Pete Warden – zeiden niet te weten waarom Apple de data verzamelt maar wisten wel te melden dat het overduidelijk met voorbedachte rade gedaan wordt, "omdat de database gewoon mee gaat bij backups en zelfs bij toestelmigraties".

Wat slaat Apple precies op?

Als je de video’s en foto’s van gebruikers hebt bekeken die na bekendmaking van de hack (dankzij deze Mac-applicatie) zijn verschenen, dan zal je ongetwijfeld zijn opgevallen dat de locatiepunten op de kaart aardig verspreid uit elkaar liggen. Dit komt omdat vooral de posities van de telefoonmasten worden opgeslagen en veel minder de meer specifiekere data van de ingebouwde GPS-zender van de iPhone en iPad. Dit betekent dat een iOS-apparaat via een driehoeksmeting met drie telefoonmasten waarmee het kan communiceren ongeveer weet te bepalen waar het toestel zich bevindt. Deze geschatte locatie kan tientallen meters afwijken van de werkelijke positie, terwijl honderden meters tot kilometers verschil ook mogelijk zijn als het signaal niet optimaal is. Vandaar dat je volgens de kaart bijvoorbeeld in een weiland ver buiten de stad bent geweest, terwijl je die stad nooit verlaten hebt. Apple heeft deze (geschatte) locaties, samen met de tijdstippen waarop deze plekken bezocht zijn, sinds het uitkomen van iOS 4 opgeslagen. Apple heeft dit vorig jaar kenbaar gemaakt, maar dat de locatie door gebruikers eenvoudig zijn uit te lezen, komt als een donderslag bij heldere hemel.

0 Reactie(s) op: De grote Apple spionage FAQ

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.