De desktop staat voor een comeback

Door: galen-gruman | 11 december 2012 09:05

iPad

Het lijdt geen twijfel dat steeds meer mensen hun tablet als primaire computer gebruiken of op zijn minst als primaire computer naast een laptop. De verkoop van pc's - waarvan het voornamelijk om la[tops gaat - is al jaren dalende, terwijl tablets in de lift zitten. De tablets vervangen pc's omdat mensen de waarde van deze apparaten niet langer inzien.

Je kunt de moeizame pc-verkopen niet wijten aan Windows 8 of de relatief duur geprijsde Ultrabooks. Hoewel het factoren zijn die meespelen, heeft ook Apple's Mac het lastiger gekregen. In plaats daarvan voltrekt zich een fundamentele verandering in gedrag.

Ik zit zelf in een vergelijkbare transitie. Anderhalf jaar geleden ben ik gestopt mijn MacBook Pro mee te nemen op trips en kies ik ervoor met enkel een iPad te reizen. Als Samsung ook een 3G-versie van zijn Note 10.1 had ontwikkeld, zou ik wellicht alleen met de Note op stap gaan. Ik ben daarin niet de enige - ik zie steeds meer mensen hetzelfde doen.

Waarom? Omdat het kan. E-mail, lichte tot middelzware productiviteitsoftware om documenten te lezen of om presentaties bij te werken, reizen te plannen, te browsen of zelfs te vergaderen, werken prima op een iPad of Android tablet met de juiste apps. Een Bluetooth toetsenbord helpt je te tikken voor wie niet voldoende heeft aan het aanraakscherm en de video-out mogelijkheden zorgen ervoor dat je zonder computer kunt presenteren. Dit zijn tevens de voornaamste redenen waarom je een laptop mee zou nemen.

Wat kan een computer wat een tablet niet kan? Er zijn twee situaties waarin een tablet niet voldoet:

Multitasking: Als ik mijn MacBook Pro gebruik, heb ik deze meestal aangesloten op een grote monitor. Dit grote scherm zorgt ervoor dat ik eenvoudig meerdere apps en vensters open kan laten staan. Dit is erg handig als ik probeer meerdere stromen informatie te beheren: onderzoeksmateriaal, concepten, gerelateerde e-mail. Al deze stukken op hetzelfde canvas zorgen ervoor dat mijn brein sneller verbindingen kan leggen wat lastiger is als ik van scherm naar scherm wissel. (Dit is waarom ik zelden het scherm van mijn MacBook gebruik, het is simpelweg te klein.)

Veeleisende apps: Hoewel je veel op een iPad of Android tablet kunt doen, wordt het draaien van Adobe InDesign, Adobe Photoshop, AutoCAD, FileMaker Pro, Canvas en iBooks Author een lastig verhaal. Hoewel je kunt werken met een spreadsheet op een tablet, kan het niet overweg met complexe Excelsheet waarin bijvoorbeeld budgetten gelinkt zijn.

Op een dag zullen tablets in staat zijn ook die veeleisende apps te draaien en op een groter scherm goed kunnen multitasken. Maar dat gaat nog even duren.

Dat brengt me terug naar de desktop pc: Omdat mijn MacBook vrijwel altijd verbonden is met een toetsenbord, muis en monitor - en thuis blijft als ik reis - heb ik geen laptop nodig. Veel collega's en vrienden doen hetzelfde. Hun Windows of Mac laptops worden gebruikt alsof het desktop pc's zijn en ze kunnen op reis zonder.

Mijn vier jaar oude MacBook op kantoor wordt begin volgend jaar vervangen. Volgens het IT-beleid heb ik recht op een ander. Ze maken niet graag uitzonderingen, dus ik zal ook een nieuwe machine krijgen. Maar eigenlijk heb ik liever een Mac Mini of een nieuwe (sexy) iMac. Mijn zakelijke MacBook verlaat het kantoor nooit en verplaatst zich hoogstens van het bureau naar de afsluitbare ladekast. Waarom zou IT voor dit ongebruikte scherm moeten betalen? Mijn MacBook thuis is nog geen twee jaar oud en die plan ik komende jaren nog niet te vervangen, maar ook als dat zou moeten, zou ik eerder voor een Mac Mini of een iMac kiezen. Ook voor deze computer geldt dat hij de woning nooit verlaat.

Ik vermoed dat de werkplek van de toekomst bestaat uit tablets als standaardapparaat voor mobiele werkers. Simpele pc’s op kantoor zullen voor hen voldoende zijn voor hun meer gespecialiseerde behoeften. Wat betreft thuisgebruik denk ik dat iedereen aan de tablet zal gaan, terwijl de pc een gedeeld apparaat wordt voor specifieke behoeften. Misschien dat een tweede pc voor het werk nog blijft bestaan. Maar ik zie geen reden waarom deze pc’s laptops moeten zijn.

Desktops als de Mac Mini zijn kleiner, goedkoper en minstens zo krachtig. Nu de laptop langzaam verdwijnt, de tablet een steeds prominentere rol gaat vervullen, gaan desktops opnieuw de rol als hoeksteen van het computerlandschap vervullen.

0 Reactie(s) op: De desktop staat voor een comeback

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.