De beste Navigatie apps deel 5: GPS Navigatie 2 - Skobbler

Door: Robin Smit | 02 mei 2013 12:50

Review

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat een groot deel van de Nederlanders er binnenkort weer op uit gaat trekken met de auto voor een onvergetelijke vakantie. Het mag geen geheim zijn dat de reis naar onze vakantiebestemming weleens de nodige stress kan veroorzaken. Om je een relaxte autoreis te bezorgen, testen wij de komende zes weken elke donderdag een navigatie-app voor de iPhone. Zo kun jij straks met een gerust hart op vakantie.

De vijfde app die we hebben getest is GPS Navigatie 2 van Skobbler. De app is voor slechts enkele euro’s te downloaden in de AppStore en noemt zichzelf een van de meest succesvolle navigatie-apps. Weet GPS Navigatie 2 dit waar te maken in onze veldtest?

Kaarten
GPS Navigatie 2 is in de AppStore te downloaden voor € 1,79. Voor dit bedrag krijg je gesproken navigatie en online kaarten. Dit wil zeggen dat de app tijdens het rijden de benodigde kaarten op je apparaat inlaadt. Wil je ook in het buitenland gebruik maken van de app dan is het verstandig de optionele offline kaarten aan te schaffen. Hiermee heb je geen actieve internetverbinding nodig om de app te gebruiken. Een groot voordeel aan GPS Navigatie 2 is dat deze optionele kaarten een stuk goedkoper zijn dan bij bijvoorbeeld TomTom of Navigon. Zo koop je voor slechts € 9,99 offline kaarten voor de hele wereld.

Dit grote prijsverschil is overigens wel te verklaren, want GPS Navigatie 2 maakt gebruik van de kaarten van OpenStreetMap. Dit zijn digitale kaarten die volgens hetzelfde principe als Wikipedia tot stand zijn gekomen. Dit heeft als voordeel dat de kaarten goedkoop zijn, maar helaas zijn ze hiermee ook minder betrouwbaar en bovendien niet altijd compleet. Het is dus raadzaam om je even te verdiepen in de beschikbaarheid van kaarten voordat je met de app naar een onbekende regio vertrekt. De beschikbaarheid van kaarten kun je op deze website vinden.

Interface

Wat direct opvalt bij het openen van GPS Navigatie 2 is dat de app je direct naar een overzichtelijk startmenu stuurt waar vandaan je snel je reis kunt starten. De belangrijkste knoppen zijn hier ‘navigatie’ en ‘sko piloot’. Op deze laatste functie komen we verder in deze review terug.

Het invoeren van een locatie in GPS Navigatie 2 kan aan de hand van een adres of de naam van een locatie. Alhoewel de app wel namen van locaties vindt, moeten we zeggen dat dit minder goed werkt dan de eerder geteste apps. Ook werkt het invoeren van deze informatie wat priegelig. Zo moeten we er niet aan denken om tijdens het rijden even snel een locatie in te voeren in deze app.

Gelukkig geldt dit niet voor de rest van de app, want tijdens het navigeren geeft GPS Navigatie 2 je een duidelijk overzicht van de omgeving. Ook de informatie op het scherm is helder. Wanneer we dit vergelijken met de duurdere apps die we hebben vergeleken is dit redelijk indrukwekkend.

Aanwijzingen

De visuele aanwijzingen in GPS Navigatie 2 zijn over het algemeen ook duidelijk te noemen. Zo zie je links onderin beeld de eerstkomende afslag met daarbij de afstand tot die afslag. Helaas biedt de app niet de mogelijkheid om ook verkeersborden digitaal weer te geven, maar het is ook maar de vraag in hoeverre je dat mag verwachten voor een app in deze prijsklasse. Toch zal dit ervoor zorgen dat je zo nu en dan iets beter moet opletten wanneer je op een onbekende snelweg rijdt.

Over de gesproken navigatie zijn we iets minder goed te spreken. Zo kwam de gebruikte stem op ons vaak onduidelijk over en bovendien kwamen aanwijzingen te laat door wanneer we binnen de bebouwde kom reden. Zo kregen we enkele keren na het nemen van een afslag de opdracht om af te slaan. Dit werkt erg verwarrend en zorgt er wederom voor dat je niet blindelings op je navigatie kunt vertrouwen.

Extra diensten

Zoals meer navigatie-apps biedt GPS Navigatie 2 de mogelijkheid om je te waarschuwen voor flitsers. De app werkt hiervoor samen met het Duitste Blitzer.de. Ondanks dat deze website Duits is lijkt de registratie van Nederlandse flitskasten goed op orde te zijn.

Een andere handige extra dienst aan GPS Navigatie 2 is de sko piloot. Dit is een handige assistent voor onderweg wanneer je geen gebruik maakt van navigatie. De sko piloot laat je onder andere zien wat je huidige snelheid is en waarschuwt je op het moment wanneer je te hard rijdt of wanneer je een flitser nadert.

Kortom

GPS Navigatie van Skobbler is een relatief goedkope navigatie-app die je de keuze geeft om kaarten online of offline te gebruiken. De lage prijs kan in veel aspecten van GPS Navigatie 2 worden teruggezien. Zo zijn de kaarten niet perfect, is de gesproken navigatie minder dan duurdere apps en zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de interface van de app. Dit wil echter niet zeggen dat Skobbler een slechte app is. De app biedt je namelijk iets minder dan bijvoorbeeld TomTom of Navigon, maar kost ook een stuk minder. Wil je dus niet te veel geld uitgeven aan een navigatie-app, maar toch ondersteuning onderweg hebben dan kan het geen kwaad om deze app een kans te geven.

Platform: iPhone, iPad

Getest op: iPhone

Prijs: Vanaf € 1,79 (extra diensten vanaf € 2,69)

Online/Offline: beide

Download GPS Navigatie 2 - Skobbler in de AppStore

Bekijk ook de eerdere geteste apps uit deze reeks:

Apple Maps

TomTom

Google Maps

Navigon

0 Reactie(s) op: De beste Navigatie apps deel 5: GPS Navigatie 2 - Skobbler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.