De beste Navigatie apps deel 3: Google Maps

Door: Robin Smit | 18 april 2013 11:16

iPad

De zomervakantie staat weer op de stoep en dit betekent dat een groot deel van de Nederlanders er binnenkort weer met de auto op uit gaat trekken voor een welverdiende vakantie. Het mag geen geheim zijn dat de reis naar onze vakantiebestemming weleens de nodige stress kan veroorzaken. Om je daar nu alvast voor te behoeden testen wij de komende zes weken elke woensdag een navigatie-app voor de iPhone. Zo kan jij straks met een gerust hart op vakantie gaan.

De derde navigatie-app die we in deze reeks bespreken is Google Maps. Deze app was voorheen in een afgeslankte vorm standaard geïnstalleerd op alle iOS apparaten, maar werd door Apple vervangen door Apple Maps in iOS 6. Google heeft nu echter een verbeterde versie van de app met navigatiemogelijkheden uitgebracht in de AppStore. Heeft Apple er goed aan gedaan over te stappen op een eigen kaartendienst?

Google Maps is gratis te downloaden in de AppStore maakt, net als Apple Maps, gebruik van online kaarten. Dit wil zeggen dat de kaarten naar jouw apparaat worden gedownload wanneer ze nodig zijn. Bij het openen van de app valt direct op dat deze een strakke interface heeft die vergelijkbaar is met Apple Maps. Toch heeft Google dit nog iets verder door weten te voeren door niet veel meer dan een zoekscherm en een kaart op je scherm weer te geven. Het menu is in de app op te roepen door vanuit de rechter kant van het scherm naar binnen te vegen. Deze oplossing houdt de app erg overzichtelijk.

Het zoeken naar een locatie werkt in de app over het algemeen erg goed. Zo kan niet alleen worden gezocht op plaats- en straatnaam, maar ook een bedrijfsnaam is vaak al voldoende om een locatie te selecteren. Wanneer je een locatie hebt gevonden kan je de navigatie starten door het navigatie-symbool te selecteren. Google Maps geeft je hierbij de keuze om navigatie te starten voor de auto, het openbaar vervoer of te voet. De optie om ook het openbaar vervoer te gebruiken in navigatie-app hebben we nog niet eerder gezien en kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld het laatste deel van je route op die manier wil afleggen.

Voordat je de navigatie start geeft Google Maps je de optie om te kiezen uit verschillende routes naar je eindbestemming. Hierbij zie je hoeveel kilometers en tijd het gaat kosten om die route te bereiden. Handig is dat de app hierbij rekening houdt met files en je direct laat zien hoeveel file je mag verwachten op die route.

Tijdens de navigatie geeft Google Maps heldere aanwijzingen op het scherm. Zo zie je de eerst volgende twee afslagen op je scherm met daarbij de naam van de weg waarop je je op dat moment bevindt. De aanwijzingen zijn niet zo uitgebreid uitgewerkt als bij bijvoorbeeld TomTom, maar zijn in de meeste gevallen duidelijk genoeg om te weten welke afslag je moet nemen.

Onderin beeld zie je hoe lang het nog duurt voor je je eindbestemming bereikt. Verder geeft de app geen informatie zoals bijvoorbeeld de huidige snelheid weer.

De gesproken navigatie in Google Maps maakt gebruik van een stem die duidelijk te verstaan is. Helaas hadden we bij het testen van de navigatie wel wat problemen met zinsdelen die misten of aanwijzingen die niet werden uitgesproken. Daarnaast lijkt de app wat problemen te hebben met het dimmen van de muziek wanneer je ook muziek luistert op je telefoon tijdens het navigeren. Hierdoor was het voor ons niet alleen belangrijk om onze oren open te houden, maar ook zo nu en dan eens op het scherm van onze telefoon te kijken.

Naast navigatie brengt Google Maps ook de mogelijkheid om beelden van Google Earth en Google Streetview te bekijken in de app. Of je deze zaken tijdens het navigeren nodig hebt is de vraag, maar de diensten zijn wel erg handig als je even een locatie wil checken wanneer je stil staat. Ook de mogelijkheid om verkeersinformatie te bekijken is een goede reden om de app te gebruiken. Zo is het mogelijk om van de meeste grote wegen in Nederland te kijken of hier file staat.

Kortom

Google Maps is een app die in de essentie veel weg lijkt te hebben van de grote concurrent, Apple Maps. Toch weet de app beter te overtuigen door de goede vindbaarheid van locaties, strakkere interface en extra diensten zoals de ingebouwde OV-planner. De gesproken aanwijzingen in de app waren duidelijk, maar helaas vaak niet compleet. Dit wordt gelukkig gecompenseerd met duidelijke visuele aanwijzingen waarmee je niet snel de verkeerde afslag zal nemen.

Beschikbaar voor: iPhone, Android

Getest op: iPhone

Prijs: Gratis

Online/Offline: Online

Download Google Maps in de AppStore of op Google Play

0 Reactie(s) op: De beste Navigatie apps deel 3: Google Maps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.