De beste Navigatie apps deel 2: TomTom

Door: Robin Smit | 11 april 2013 11:20

iPad

De zomervakantie staat weer op de stoep en dit betekent dat een groot deel van de Nederlanders er binnenkort weer met de auto op uit gaat trekken voor een welverdiende vakantie. Het mag geen geheim zijn dat de reis naar onze vakantiebestemming weleens de nodige stress kan veroorzaken. Om je daar nu alvast voor te behoeden testen wij de komende zes weken elke woensdag een navigatie-app voor de iPhone. Zo kan jij straks met een gerust hart op vakantie gaan.

De tweede app die we in deze reeks bespreken is TomTom, een van de bekendste producenten van navigatiesystemen op de Nederlandse markt. Weet het bedrijf met de navigatie-app dezelfde naam op te bouwen?

TomTom navigatie is in veel verschillende variaties in de AppStore te vinden. Het verschil ziet hierbij in de kaarten die worden meegeleverd. Zo zijn er losse apps voor bijvoorbeeld de Benelux, West Europa of heel Europa. Voordat je TomTom aanschaft is het verstandig goed na te denken over welke kaarten je denkt nodig te hebben. Bij een overstap van bijvoorbeeld Benelux naar West-Europa is het niet mogelijk alleen de ontbrekende landen bij te kopen. Je zult dan een volledig nieuw pakket moeten aanschaffen.

Wie in het verleden veel gebruik heeft gemaakt van TomTom navigatie-systemen zal bij het openen van de app direct het kenmerkende TomTom uiterlijk herkennen. De app opent direct met een kaart van jouw omgeving en door het scherm te selecteren zal het menu worden opgeroepen. Het menu is voorzien van duidelijke iconen, waarachter onder andere zoekfuncties, instellingen en extra diensten schuilen. Het zoeken van een locatie in TomTom werkt erg goed door de integratie met TomTom Places en Foursquare. Hierdoor is bijvoorbeeld het opgeven van een naam van een bedrijf vaak al voldoende om de app te laten weten waar je naartoe wil.

Wanneer je de locatie in TomTom hebt ingevoerd krijg je een venster te zien met een route-overzicht waar je ook verschillende opties van je route kunt ingeven. Zo kun je de app bijvoorbeeld de opdracht geven om via een bepaalde locatie te rijden. Bij deze planning is het ook mogelijk om TomTom rekening te laten houden met files onderweg. Voor deze dienst zul je echter een relatief duur abonnement moeten afsluiten. Hiermee is dit alleen lonend voor personen die erg intensief gebruik maken van navigatie. Voor wie graag gebruik maakt van navigatie op bijvoorbeeld de fiets of te voet is er ook goed nieuws, want de app heeft de mogelijkheid om hier rekening mee te houden bij de routeplanning.

De aanwijzingen in TomTom behoren tot een van de besten die navigatie-apps te bieden hebben. Zo zijn veel verschillende verkeerssituaties en borden opgenomen in de app waardoor het bijna onmogelijk is om de verkeerde afslag te nemen. Dit wordt nog verder ondersteund met rijbaan-assistentie op de snelweg, waarbij TomTom je precies vertelt in welke rijbaan je moet rijden om niet de afslag te missen.

Voor de gesproken navigatie in TomTom heb je de keuze uit verschillende standaard stemmen en enkele premium stemmen die je los kunt aanschaffen. Wat betreft de standaard stemmen kun je kiezen om wel of niet plaats- en straatnamen door de app te laten uitspreken. In de meeste gevallen werkt het uitspreken van deze plaatsen relatief goed, maar gecompliceerde namen kunnen soms wat beroerd klinken. Mocht je je hier aan irriteren dan kun je dit gelukkig uitzetten, want verder zijn de spraakaanwijzingen van TomTom erg duidelijk.

Naast de mogelijkheid om file-informatie in de app te activeren biedt TomTom ook de mogelijkheid om waarschuwingen te geven wanneer er een mobiele flitser op de route is te vinden. Hiermee combineert TomTom twee losse diensten op een mooie manier, maar helaas moet ook hiervoor een relatief duur abonnement worden afgesloten. Wat TomTom verder uniek maakt voor een app met offline kaarten is dat gebruikers regelmatig gratis de nieuwste kaarten voor de app kunnen downloaden. Dit gebeurt door middel van Map Share updates die andere gebruikers doorgeven, maar ook door volledig vernieuwde kaarten die door TomTom zelf worden verstrekt. Hierdoor zal het je niet snel gebeuren dat je verkeerd rijdt doordat je kaarten niet up-to-date zijn.

Kortom

TomTom is een van de meest uitgebreide navigatie-apps die beschikbaar is voor smartphones. Onder andere de mogelijkheid om uitgebreid routes te plannen, de duidelijke audiovisuele aanwijzingen en optionele file- en flits-informatie maken van deze app een goede keuze voor iedereen die er zeker van wil zijn, zo snel mogelijk op de juiste bestemming aan te komen. Helaas zijn zowel de app als de extra diensten die TomTom aanbiedt behoorlijk aan de prijs. Zo zijn file- en flits-informatie in verschillende apps ook gratis beschikbaar. Ben je echter op zoek naar een betrouwbare navigatie-app dan kunnen we TomTom zeker aanraden.

Platform: iPad, iPhone

Prijs: Vanaf € 49,99 (extra diensten vanaf € 1,79 per maand)

Online/Offline: Offline

Download TomTom in de AppStore of op Google Play

iOS: Benelux West-Europa Europa

Android: Benelux West-Europa Europa

0 Reactie(s) op: De beste Navigatie apps deel 2: TomTom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.