Werken op de Apple-tablet: De beste alternatieven voor Office op je iPad

Door: Harry Hol | 13 oktober 2014 10:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Eindelijk is er dan Microsoft Office voor iPad. Maar wat een absolute en universele hit had kunnen zijn, is door de hoge prijs enkel interessant voor gebruikers die al een Office 365-abonnement hebben. Gelukkig zijn er goedkope alternatieven voorhanden die volledige office-functionaliteit bieden.

We werken steeds minder vaak van 9 tot 5 op een vaste plek. Maar om nou altijd met een laptop in de rugzak mee te moeten zeulen, is natuurlijk geen vergroting van onze vrijheid. Gelukkig zijn er steeds meer (en steeds betere) kantoor-apps beschikbaar voor iPad, die haast niet meer onderdoen voor de 'grote' pc-versies. En dan wordt mobiel werken natuurlijk een stuk comfortabeler.

Het belangrijkste voordeel van een iPad is natuurlijk het lichte gewicht, in een rugzak valt hij nauwelijks op. Werken onderweg is daardoor een stuk comfortabeler, vooral als je ook nog een goed bluetooth-toetsenbord meeneemt. Dit is toch wel een must, want hoe goed het aanraak-toetsenbord van de iPad ook is, lange teksten typen wij nog altijd het liefste op een normaal toetsenbord. Met een toetsenbord erbij, zijn we bijna in een post-pc-tijdperk aangeland.

Uitwisselen met pc

Bijna, want compatibiliteit en aansluiting met pc-software is een must. Er is een reden dat 'de rest van de wereld' gebruikmaakt van Microsoft Office. Word, Excel en PowerPoint zijn haast generieke namen voor tekstverwerker, spreadsheetsoftware en presentatiepakket geworden, net zoals Spa Rood dat is voor water met bubbels.

Office 365

Het heeft best lang geduurd voor Microsoft zijn office-pakket ook beschikbaar maakte voor de iPad. De huidige versie is helaas behoorlijk prijzig. De iPad-versie is namelijk alleen bruikbaar als je een Office 365-abonnement hebt. Tegenover een jaarlijks bedrag van 99 euro staat wel een uitgebreid pakket aan diensten, waaronder een jaar lang toegang tot de volledige versies van de Microsoft Office-programma's. De iPad-versies zijn absoluut goed verzorgd, met aparte apps voor Excel, Word en PowerPoint.

De apps zijn overigens voor iedereen gratis te downloaden, maar zonder abonnement is het enkel mogelijk om documenten te bekijken. Wie alleen PowerPoint-presentaties wil presenteren met de iPad heeft dus wel voldoende aan de gratis app.

Op zijn minst zijn de Microsoft-apps de beste gratis documenten-viewers op de iPad.

Pc als blok aan het been

Wat we niet helemaal begrijpen is dat Microsoft nog steeds de pc centraal wil zetten, door aan het abonnement ook pc-versies te koppelen. Enige tijd werken met de iPad-editie van Word (met los toetsenbord), leert ons dat deze app voor veel mensen meer dan voldoende is. Net zoals in Pages, is het geen enkel probleem om hier al je lange en korte schrijfwerk op te doen. De interface is voor Microsoft Office-gebruikers meteen herkenbaar en daardoor makkelijk in het gebruik.

Pages is de beste tekstverwerker op de iPad.

Toch had het Microsoft gesierd om aparte versies voor de iPad te verkopen, in plaats van de iPad te gebruiken om het algemene abonnement te pushen. Wij denken dat het een gemiste kans is van Microsoft. Zeker omdat er heel goede en goedkope (en gratis) alternatieven verkrijgbaar zijn, die ruim voldoende presteren voor korte bewerkingen en soms zelfs de pc-applicaties geheel kunnen vervangen. Want ondanks dat Apples iWork nog niet door iedereen serieus genomen wordt, is het voor de meeste gebruikers ruim voldoende.

iWork

Apples kantoorpakket iWork, bestaande uit de drie apps Pages, Numbers en Keynote, is gratis voor wie een nieuw iOS-apparaat aanschaft. Het pakket is helemaal gestroomlijnd voor aanraakbediening, maar een echt toetsenbord is toch ook hierbij geen overbodige luxe. Pages is een volwaardige tekstverwerker die zelfs prima in te zetten is voor dagelijks gebruik. Opmaakopties zijn ruim voorhanden. Daarbij is het bijzonder eenvoudig om Word-documenten te importeren of een eigen tekst als Word-bestand te versturen. De compatibiliteit met andere kantoorsoftware is hierdoor prima in orde. Dezelfde positieve punten gelden voor Numbers en Keynote, waarmee je respectievelijk spreadsheets en presentaties maakt.

Zeker Keynote leent zich uitermate goed voor aanraakbediening. Het opmaken van dia's werkt erg intuïtief. Numbers werkt dan weer wat beter met een toetsenbord, en stiekem missen we de muis hier. Maar de compatibiliteit met office-documenten is ook hier zeer goed.

Numbers kan ook prima overweg met Excel-grafieken.

Werken met een clouddienst als Dropbox is wat omslachtig, maar het is prima mogelijk om documenten uit de cloud te halen en er weer op te slaan. Mac-gebruikers kunnen uitkijken naar Handoff. Dit is een nieuwe functie die geïntroduceerd wordt met iOS 8 en OS X Yosemite, waarbij een iWork-document dat begonnen is op OS X Yosemite meteen beschikbaar en te bewerken is op iPad of iPhone. Het heeft dan echt voordelen om binnen het hek van Apples tuintje te blijven.

1 Reactie(s) op: Werken op de Apple-tablet: De beste alternatieven voor Office op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 november 2014 13:56 Anoniem
  Jammer zo'n artikel waar veel beweerd maar weinig onderbouwd wordt, zoals "de nieuwe spreadsheet-app is best compleet". Waar blijkt dat uit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.