Apple is nog altijd het waardevolste bedrijf ter wereld, en het heeft de laatste jaren een behoorlijk spaarvarken weten te vullen. De iPhone-maker is dus niet ingestort toen Steve Jobs overleed, en de toekomst lijkt groots. Toch zijn er tegenslagen. Wij zetten de 5 opvallendste op een rij.

1. E-bookskartel

Apple is vorige week door de rechter schuldig bevonden aan illegale samenzwering op het gebied van e-books. De iPad-maker heeft eind 2009 een uitgebreide samenwerking opgezet met grote Amerikaanse boekenuitgeverijen. De Amerikaanse rechter geeft nu het ministerie van Justitie gelijk dat die samenwerking een kartel was met als doel (en resultaat) het opdrijven van de prijzen voor e-books.

Apple ontkent dat het een kartel heeft gemaakt en vindt dat het ecosysteem van e-books erop vooruit is gegaan sinds de toetreding van het bedrijf op de markt. De getuigenis van een econoom die aantoonde dat de gemiddelde prijs scherp is gestegen op het moment dat iBooks verscheen, heeft het bedrijf geen goed gedaan tijdens de rechtszaak. Apple werd ook al niet geholpen door de uitgevers, omdat deze eieren voor hun geld kozen en één voor één schikten. De CEO van uitgever Penguin getuigde zelfs dat Apple achter de schermen de boze marionetspeler was.

Voor consumenten betekent de uitkomst niet meteen zoveel, maar op termijn kunnen e-books wel goedkoper worden. Ook heeft Apple geen kans onbenut gelaten om aan te geven dat de prijsverhoging een logisch gevolg is van een breder aanbod. Bij Amazon waren de prijzen lager, maar dat kwam voornamelijk omdat de online boekwinkel veel ramsj aanbied als e-book. Apple heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan, wat het ook gaat doen.

2. iPhone 4-verbod

Het door Samsung gewonnen importverbod voor de Verenigde Staten is ook een tegenslag voor Apple. Aanvankelijk leek dat echter niet zo. Het door de Amerikaanse handelscommissie ITC opgelegde verbod betreft namelijk alleen oudere iPhones en iPads. De impact leek dus wel mee te vallen. Maar Apple lijdt er toch schade door, zegt de iPhone-fabrikant nu ook zelf.

Het verbod is ook schadelijk voor telco’s, stelt Apple in zijn uitstelverzoek bij de ITC. De providers raken namelijk de instapmodellen kwijt door het verbod en kunnen enkel nog vlaggenschepen als de iPhone 5 aanbieden. Met de instapmodellen met bescheiden specs en lagere prijs, stappen klanten ook in bij het iOS-ecosysteem. De aanschaf van apps levert Apple geld op, maar belangrijker nog: het levert gebruikers op. De bekende lock-in die Windows jarenlang voordeel heeft opgeleverd, wordt door Apple succesvol aangewend voor iOS. Overstappen op een ander besturingssysteem kost de gebruiker geld: apps opnieuw aanschaffen, en eventueel eerst een equivalent vinden.

Kortom, het verbod levert Apple bij nader inzien toch wel schade op. Aanvankelijk haalde het bedrijf zijn schouders op na de uitspraak en stelde Apple dat het verbod geen gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse markt. Sowieso loopt er een hoger beroep, omdat de ITC met de uitspraak Samsungs positie versterkt dat de fabrikant zijn 3G-patenten wel degelijk onder eerlijke FRAND-licentievoorwaarden aanbiedt. Apple betwist dat ten zeerste en vindt dat Samsung exorbitante bedragen eist.

3. App Store merknaam

Apple wil de merknaam App Store toevoegen aan zijn arsenaal van handelsnamen, maar na bijna tweeënhalf jaar strijd ziet de winkeluitbater toch af van een confrontatie in de rechtbank. Vlak voordat de rechtszaak tegen Amazon voor een jury zou komen, laat Apple de aanklacht vallen. Het treft een schikking met Amazon waarbij beide bedrijven de geclaimde naam mogen gebruiken. Apple voor zijn iOS en Amazon voor zijn Android-aftakking.

Deze op de valreep afgeblazen rechtszaak heeft een flinke aanloop gehad. De aanklacht tegen Amazon is in maart 2011 ingediend, maar begin dat jaar was er al ophef over Apple's naamsclaim. Niemand minder dan Microsoft protesteerde formeel tegen het "inpikken" van de algemene benaming voor een app-winkel door Apple.

Amazon is niet te beroerd om te laten weten dat Apple er zelf voor heeft gekozen om de juridische strijd te staken. De App-grutter werd blijkbaar zenuwachtig bij het vooruitzicht van een jury-oordeel. Volgende maand zou die zich over de zaak buigen en de kans is zeer aanwezig dat zo’n dwarsdoorsnede van de Amerikaanse bevolking besluit dat ‘app store’ een generieke term is geworden. Een dergelijke uitspraak, zou het merkrecht van Apple ondermijnen. Een generieke term, bijvoorbeeld iets wat in het woordenboek is opgenomen, is namelijk niet meer beschermd als merknaam. Met de capitulatie van Apple lijken Amazon, Microsoft en elk ander bedrijf dat ‘app store’ in zijn naam wil voeren te hebben gewonnen.

iOS 7-reactie

De volgende versie van Apple's mobiele besturingssysteem gaat op de schop. Dat moet haast wel, want het huidige ontwerp gaat alweer vijf jaar mee en is volgens critici op bepaalde punten achterhaald. Het geheel nieuwe ontwerp van Jony Ive wordt echter niet meteen met open armen ontvangen. Het door de topdesigner flink herziene uiterlijk krijgt geen warm welkom in de bèta van iOS 7.

De stevige negatieve reactie op de zuurstokkleuren van de nieuwe interface is Apple koud op z’n dak gevallen. Daags na de onthulling verschenen er parodieën online die zijn verzameld in de Tumblr ‘Jon Ive Redesigns Things’ met bekende logo’s, ontwerpen en zelfs landsvlaggen in felle kleuren en kleurverlopen waarop we zijn getrakteerd met het nieuwe besturingssysteem. Natuurlijk, iOS 7 is nog in bèta en er wordt flink verbouwd. Dus het is nog even afwachten of de uiteindelijke interface overeenkomt met de nu gelanceerde bèta, of dat de kritiek toch nog voor enkele veranderingen weet te zorgen.

Cloud-re(re)boot

Office-koning Microsoft was volgens critici al rijkelijk laat met zijn antwoord op Google Docs. Apple doet er nog een schepje bovenop: het test nu een tegenhanger, om die naar verwachting later dit jaar uit te brengen. En dat terwijl de iPhone-maker jaren geleden er al vroeg bij was. Eerst met MobileMe. Toen met iWork.com en iCloud.

Apple wilde van iWork graag een cloudservice maken voor documenten à lá Google Docs. Via iWork.com konden gebruikers hun documenten opslaan en bewerken in de cloud. Maar Apple trekt daar de stekker uit. Vanaf woensdag 31 juli a.s. is de toegang verdwenen en wist Apple alle documenten die nog in de online opslagruimte hangen. Gebruikers hebben nog tot dinsdag over een week om de online opgeslagen documenten te downloaden.

Apple waagt nu een nieuwe poging om online documentbewerking een speerpunt te maken van zijn eigen ecosysteem met iWork for iCloud. Vooralsnog alleen voor ontwikkelaars die software uit het iWork-pakket als webapp kunnen gebruiken in de bèta. Geruchten dat ook doorsnee gebruikers zijn uitgenodigd voor het testen van de bètadienst zijn ontkend door Apple.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten