De 12 belangrijkste overnames van Apple

De 12 belangrijkste overnames van Apple

Geplaatst: 9 juli 2013 - 04:00

Aangepast: 19 december 2023 - 15:17

Redactie Computer!Totaal

Apple voert doelbewuste overnames uit die aansluiten op een product dat in ontwikkeling is. Deze 12 met chirurgische precisie uitgedokterde overnames zijn direct verantwoordelijk voor de belangrijke features van Apple-producten.

In tegenstelling tot bijna koopzieke bedrijven als Google, Cisco, Microsoft vroeger of Yahoo vandaag de dag, heeft Apple nooit een overnamegolf doorgemaakt waarin het ene na het andere bedrijfje werd opgeslokt. Apple geeft geen miljoenen uit om bedrijven te kopen die interessante technologieën hebben, maar voert gerichte overnames uit die precies binnen concrete bedrijfsplannen vallen.

Daarom hebben deze aankopen allemaal een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van producten van Apple, zoals OS X, de iPod en de iPhone. Op basis van de rol die de bedrijven hebben gespeeld binnen de ontwikkeling van Apple-producten hier een lijst – in willekeurige volgorde – van belangrijke overnames.

1. FingerWorks

In 2005 maakte Apple misschien wel een van de belangrijkste strategische zetten in de geschiedenis van het bedrijf door FingerWorks over te nemen. FingerWorks was gespecialiseerd in multitouch-technologie: aanraakschermen die reageren op input van meerdere vingers tegelijk. Apple integreerde de kennis en ervaring van het bedrijf meteen in de ontwikkeling van de iPhone die multitouch groot maakte bij een breed publiek.

 

© PXimport

2. SoundJam MP

Apple nam in 2000 de organisatie achter desktopapplicatie SoundJam MP over. SoundJam was een mp3-speler die overigens is ontwikkeld door mensen die in de jaren 90 voor Apple hadden gewerkt. Na de overname, paste Apple de software aan een haalde wat features uit het programma. Het resultaat van die wijziging was de eerste versie van iTunes die Apple in 2001 uitgaf.

 

© PXimport

3. P.A. Semi

De batterijduur is van groot belang voor mobiele producten als de iPhone en de iPad en daarom heeft Apple behoorlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van energiezuinige hardware. Mede voor dit doel kocht de iPhone-producent in 2008 chipbedrijf P.A. Semi voor 278 miljoen dollar. Dit bedrijf was gespecialiseerd in chips die weinig energie verbruiken. Onder leiding van voormalige P.A. Semi-werknemers – nu Apple-personeel – werden de Ax-SoC’s ontwikkeld.

 

© PXimport

4. Blue Fish Labs

In alle stilte nam Apple een relatief onbekend bedrijfje uit Pittsburgh in 2001 over. De CEO van deze Blue Fish Labs, Roger Rosner, werd meteen hoofd van Apple’s productiviteitssoftware. De overname leidde dan ook tot de ontwikkeling van Apple’s iWork. Momenteel staat Rosner bij Apple aan het hoofd van de afdeling die tools ontwikkeld voor digitale lesboeken.

 

© PXimport

5 en 6. Poly9 en C3 Technologies

We behandelen deze samen omdat het allebei kaartbedrijven zijn. Apple gebruikte deze technologieën die het bedrijf uit de overnames van Poly9 en C3 verkreeg uiteindelijk in zijn eigen Maps-app, die verscheen bij de release van iOS 6. Een specifiek voorbeeld is het 3D-flyover-effect dat Apple rechtstreeks overnam van C3 Technologies.

 

© PXimport

Lees de andere 6 overnames hier op de website van Computerworld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten