Cursus: Netwerken met iPhone en iPad

Door: Kees Krick | 08 augustus 2013 15:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Je iPhone en iPad maken net als veel andere apparaten deel uit van je alsmaar groeiende thuisnetwerk. Onderling kunnen deze IOS-apparaten prima communiceren, via bijvoorbeeld iCloud om documenten en berichten uit te wisselen. Maar er is meer mogelijk. Wij laten zien hoe je andere apparaten in het netwerk benadert, zoals je Mac, de pc, een fileserver, ja zelfs de televisie.

Met een iPhone of iPad kun je sinds iOS versie 4.2 gewoon iets op je printer afdrukken. Voor die tijd was je voor printwerk op een computer aangewezen. Nu kun je dus een document in Pages, bericht in Mail, of webpagina in Safari eenvoudig op papier zetten, rechtstreeks vanaf je mobiele gadget. Dat gebeurt meestal door in het betreffende programma op het pictogram te tikken waarmee je iets opslaat of met anderen deelt. In bijvoorbeeld Safari is dat een rechthoekje waaruit een pijltje steekt. Daar vind je de optie Druk af. In Mail tik je weer op het pictogram van een naar links buigende pijl, terwijl je in Pages op het gereedschapspictogram tikt en daarna op Deel en druk af.

Vanuit steeds meer apps op je iPhone en iPad kun je iets afdrukken.

Veelzijdige Mac printer

Heb je een mooie printer aangesloten op je Mac? Dan kan die eenvoudig gedeeld worden met andere Macs in het netwerk. Ga naar Systeemvoorkeuren / Delen, zet Printerdeling aan en vink de gewenste printer(s) aan. Op een ander Mac voeg je de gedeelde printer vervolgens eenvoudig toe via Systeemvoorkeuren / Afdrukken en scannen. Je kunt er vanaf dan draadloos op printen. Zelfs vanaf een pc met Windows kan de printer die aan je Mac hangt draadloos benaderd worden. Wel moet je dan eerst het gratis programma Bonjour Print Services for Windows van Apple installeren (http://support.apple.com/kb/DL999). De printer wordt dan vanzelf gevonden.

Schakel printerdeling in om een lokale printer vanaf andere Macs en Windows pc’s beschikbaar te maken.

Printer instellingen

Zodra je op je IOS-apparaat Druk af kiest zijn er een klein aantal instellingen waaraan je mag sleutelen. Altijd is het aantal exemplaren aan te geven. Daarnaast in programma’s zoals Pages en Keynote welke pagina’s je wilt afdrukken. Dat is het eigenlijk wel. Het is allemaal heel eenvoudig gehouden. Uiteraard is er een mogelijkheid om een printer te selecteren. Je iPhone of ipad zoekt zelf op het draadloze netwerk welke printer of printers er beschikbaar zijn en toont de namen op het scherm.

Er is geen mogelijkheid om zelf een extra printer toe te voegen. Dat betekent dat niet zomaar elke printer gebruikt kan worden. Je hebt er echt eentje nodig die Apple’s AirPrint ondersteunt. Alleen dan kan je iPhone of iPad (of een iPod Touch) de printer opsporen en er draadloos een afdrukje op maken.

Dankzij AirPrint wordt de printer helemaal vanzelf gevonden en herkend.

AirPrint ondersteuning

Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel printers te koop met AirPrint ondersteuning. Allereerst natuurlijk die van Apple zelf, maar ook andere fabrikanten voegen het vaak aan hun draadloze printermodellen toe. Ga je binnenkort op zoek naar een nieuwe printer en wil je er draadloos vanaf je IOS-apparaten op printen, dan is dit zeker iets om op te letten.

Ben je nog niet aan vervanging toe en zit er geen AirPrint mogelijkheid op jouw printer, dan is het een idee om in de app store rond te snuffelen of de fabrikant misschien een eigen print-app beschikbaar stelt. Daarmee kan dan alsnog draadloos geprint worden, vanuit die ene app athans. Vaak zijn er dan ook wel wat instelmogelijkheden, zoals de papiersoort en kan er zelfs een scanmogelijkheid zijn als het om een all-in-one gaat.

Printerfabrikanten stellen vaak zelf een app beschikbaar waarmee geprint kan worden, ook als er geen AirPrint op de printer zit.

Vrij als een vogel met iCloud

Dankzij iCloud kun je heel makkelijk documenten bewerken op een apparaat naar keuze. Het mooie is dat een document waaraan je op het ene IOS-apparaat werkt, enkele tellen later al volledig bijgewerkt op al je andere IOS-apparaten te zien is. Mits er een internetverbinding is natuurlijk. Zo kun je bijvoorbeeld thuis op een iPad aan een document in Pages werken en nog terwijl je de deur uitloopt is de bijgewerkte versie op je iPhone aanwezig. Onderweg kun je het rustig nalezen, of je werkt het verder uit en zult het even later thuis uiteraard volledig bijgewerkt op je iPad aantreffen. De Mac speelt sinds OS X Mountain Lion ook een grote rol in dit verhaal. Vroeger moest je een document via Safari zelf uit iCloud ophalen en na bewerken handmatig weer terugzetten. Dankzij de nieuwste OS X versie kun je altijd en overal je documenten (en meer) bekijken en aanpassen op al je Apple apparaten.

In de nieuwe OS X Mountain Lion is iCloud veel beter geïntegreerd met je Mac.

Al je bestanden bereikbaar

Via iCloud kun je allerlei documenten eenvoudig tussen je Apple-apparaten delen. Dat neemt niet weg dat je met een iPhone of iPad eigenlijk ook bij al je lokale bestanden wilt kunnen, dus die op een pc, Mac, of op een netwerkschijf staan. Niet alleen je documenten, maar ook muziek, boeken, foto’s, films, enzovoort. Dat is heel goed mogelijk door de opslagruimte van je computer of de netwerkschijf te delen met het thuisnetwerk.

Om mappen op je Mac bereikbaar te maken vanaf je mobiele gadgets, ga je naar de Systeemvoorkeuren en kiest het onderdeel Delen. Zet vervolgens een vinkje bij Bestandsdeling. Mocht je niets kunnen wijzigen, dan is er vast een slotje onderin dit venster te zien. Klik erop om het te ontgrendelen. Je hebt hier wel een beheerdersaccount voor nodig.

Schakel bestandsdeling op de Mac in zodat je er met je iPhone en iPad bij kunt.

Lees op de volgende pagina verder over de vele netwerkmogelijkheden van iOS...

0 Reactie(s) op: Cursus: Netwerken met iPhone en iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.