Cursus: Haal het maximale uit je iPhone 5 batterij

© PXimport

Cursus: Haal het maximale uit je iPhone 5 batterij

Geplaatst: 29 juli 2013 - 08:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

Als je een iPhone 5-bezitter bent, bestaat de kans dat je batterij heel snel leeg is. Volgens Apple is er niets aan de hand en moet de batterij van de iPhone 5 lang meegaan. Dat is ook zo, maar wel met een paar aanpassingen!

Vlak na de release van de iPhone 5, regende het op internet klachten over de levensduur van de batterij. Zo zou bij sommige ‘trotse’ eigenaren de batterij binnen vier uur leeg zijn, en was er zelfs melding van het feit dat het batterijniveau met één procent per minuut daalde. Volgens Apple is er niets aan de hand, maar ook wij hadden problemen met onze batterij. Inderdaad: hadden, want er is een oplossing!

Lastig aan dit probleem is dat, wanneer je deze problematiek ervaart, je het idee zult hebben dat je een defecte iPhone hebt. De batterij van je iPhone 5 is dan namelijk niet alleen heel snel leeg, het toestel wordt ook nog eens heet. Zo bloedheet zelfs dat je bang zult zijn dat de smartphone binnen de kortste keren in je handen of broekzak ontploft.

 

© PXimport

De iPhone 5 is groter, sneller en krachtiger dan z’n voorganger en ook dat kost veel energie.

Dat moet toch wel een hardwareprobleem zijn? Een probleem is een groot woord, maar het euvel heeft waarschijnlijk wel deels met de hardware te maken. Waar we namelijk met onze iPhone 4S totaal geen batterijproblemen hadden, slurpte de iPhone 5, met dezelfde instellingen en dezelfde apps z’n batterij in no-time leeg. Ergens is dat ook wel logisch, want het grotere display van de iPhone 5 vraagt uiteraard aanzienlijk meer stroom en daarbij is de iPhone 5 sneller en krachtiger. Dat moet ergens vandaan komen.

Valse belofte?

Maar heeft Apple dan gelogen toen het bedrijf aangaf dat de levensduur van de batterij in de iPhone 5 vergelijkbaar was met die van de iPhone 4S? Er is ons immers beloofd dat we met de telefoon 8 uur moeten kunnen bellen, 8 tot 10 uur moeten kunnen internetten en maar liefst 225 uur stand-by-tijd zouden moeten hebben. Dat dit in werkelijkheid soms iets minder zal zijn, daar kijkt niemand van op, maar het verschil tussen 4 uur en 225 uur is natuurlijk niet te verkopen, zelfs niet aan de grootste Apple-fan.

 

© PXimport

Gelukkig berust dit probleem niet op een leugen van Apple, maar op de manier waarop de iPhone is ingesteld. De genoemde levensduur van de batterij, geldt uiteraard voornamelijk in optimale condities. Naarmate er hardwarematig meer van de telefoon gevraagd wordt (zoals bij de iPhone 5), wordt een optimale configuratie steeds belangrijker. En standaard is de iPhone helaas verre van optimaal ingesteld.

Explosiegevaar?

Wanneer je het in dit artikel geschetste euvel herkent, dan weet je dat we het niet hebben over ‘enigszins warm’ wanneer we schrijven dat de iPhone 5 heet kan worden bij de genoemde batterijproblematiek. We hebben het dan over het soort heet waar je nog net niet je handen aan brandt. Los van het feit dat het niet prettig is, kun je je afvragen of er risico bestaat dat je iPhone op korte termijn uit elkaar klapt. Hoewel we ons niet kunnen voorstellen dat de hitte een gunstig effect heeft op het binnenwerk van je iPhone, zijn er tot op heden nog geen meldingen verschenen van een ontplofte iPhone 5, daarover maken we ons dus niet zo’n zorgen. Wel is het gewoon verstandig om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen, want het is simpelweg niet hoe je telefoon hoort te functioneren.

Niet optimaal

Het lijkt vreemd dat Apple een telefoon levert die niet optimaal is ingesteld. De reden hiervoor is dat de iPhone uiteraard behoorlijk kaal wordt geleverd, de rest van de instellingen en de apps die je installeert, worden door jou gekozen. Zo krijg je bij de installatie de vraag of je locatieservices wilt gebruiken, kun je bij e-mail kiezen voor push-instellingen en krijg je nog veel meer vragen voor je kiezen waarmee je de werking van je iPhone kunt configureren. Dit is dan ook precies waar het probleem schuilt en waar Apple in de toekomst meer begeleiding zal moeten bieden.

 

© PXimport

Er zijn tot op heden (gelukkig) nog geen iPhone 5-toestellen geëxplodeerd als gevolg van een oververhitte batterij.

iOS biedt inmiddels namelijk zoveel opties en mogelijkheden met betrekking tot notificaties, aansturing van de randapparatuur in je iPhone (zoals GPS, snelheidsmeter, kompas enzovoort), dat wanneer je alles aan laat staan, het is alsof je de deuren van je koelkast en vriezer dag en nacht wagenwijd openzet, om je vervolgens af te vragen waarom je energierekening de spuitgaten uitloopt.

 

© PXimport

Het zijn de keuzes die je maakt tijdens het instellen van je iPhone die gevolgen hebben voor de prestaties.

Anders denken

Dat klinkt alsof we beweren dat het snel leeg raken van de batterij van je iPhone 5 je eigen schuld is. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want de snelheid waarmee de batterij van de iPhone 5 leeg kan raken is onvoorstelbaar en zal ongetwijfeld op termijn deels worden verholpen met een firmware-update. Echter, wanneer je ziet wat voor effect het aanpassen van een paar kleine instellingen heeft op de prestaties van je iPhone, dan wordt het pijnlijk duidelijk dat de manier waarop we de telefoon gebruiken sterk verbonden is met hoezeer (en vooral hoe lang) we daarvan kunnen genieten.

Zo lang er nog geen superbatterijen op de markt zijn, moeten we langzamerhand anders gaan denken over de manier waarop we onze smartphone gebruiken. Niet langer alles klakkeloos aanzetten, maar nadenken over welke functies we willen gebruiken en of elke app daar wel toegang tot moet hebben.

 

© PXimport

We zullen zo langzamerhand anders moeten gaan denken over de manier hoe we onze iPhone gebruiken.

Locatievoorzieningen uitschakelen

We beginnen direct met de grootste slag die je kunt maken op dit gebied. De locatievoorzieningen! Wanneer er over deze functie, waarmee je iPhone aan de hand van GPS kan bepalen waar je je bevindt, wordt gesproken, dan heeft men het meestal over privacy-overwegingen. Maar stel je eens even voor hoe hard je iPhone moet werken wanneer je dertig apps hebt die allemaal om de zoveel tijd gebruik maken van de locatiediensten, dan is je iPhone 5 dus voortdurend bezig met het bepalen van je locatie.

Het aantal apps dat die voorziening gebruikt, is hoger dan je waarschijnlijk denkt. Je komt daar achter door te drukken op Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen. Je kunt hier al je locatievoorzieningen in één keer uitzetten, maar dat is zonde (want dan doet ook de app Kaarten het niet meer). Kijk in plaats daarvan naar de pijltjes naast de betreffende apps. Geen pijltje? Dan gebruikte de app onlangs geen locatievoorzieningen. Een grijs pijltje houdt in dat de app in de afgelopen 24 uur locatievoorzieningen heeft gebruikt, en een paars pijltje dat dat zeer recentelijk is gebeurd. Het zijn de paarse pijltjes die de batterij nekken.

Ga de lijst langs en schakel locatievoorzieningen uit bij apps met paarse pijltjes waarvoor je de locatievoorzieningen helemaal niet belangrijk vindt. Op deze manier win je, zonder overdrijven, enkele uren aan batterijgebruik en het hitteprobleem is per direct verholpen.

 

© PXimport

Het configureren van de locatievoorzieningen heeft een opzienbarend positief effect op de levensduur van je batterij.

Push

Een tweede voorziening om eens nader te bekijken is de zogenoemde push-functionaliteit, en dan met name die van e-mail, agenda’s enzovoort. Push is op zich een zeer effectieve methode: wanneer er nieuwe gegevens zijn, worden deze naar je iPhone ‘geduwd’, zodat je iPhone niet voortdurend verbinding hoeft te maken met de server. Echter, wanneer je een redelijk druk bestaan leidt en je hebt vier agenda’s, vijf e-mailaccounts, en je synchroniseert je contactpersonen, herinneringen, afspraken enzovoort, dan begint dat Push-verhaal z’n voordeel enigszins te verliezen, omdat bij iedere Push-actie, de iPhone verbinding moet maken met internet.

In dat geval is het goed om stil te staan bij de vraag of je push wel zo belangrijk vindt. Ben je iemand die eens in het half uur op de iPhone kijkt, dan is het handmatig ophalen van e-mail veel efficiënter (één keer dertig mails ophalen, kost minder energie dan dertig keer één los mailtje ophalen). Het batterijverlies in dezen is niet zo dramatisch als bij locatievoorzieningen, maar deze instelling maakt wel degelijk verschil. Je zet push uit door te drukken op Instellingen / E-mail, contacten, agenda’s en bij Nieuwe gegevens te kiezen voor Uit.

 

© PXimport

Heb je echt elke tien minuten je e-mail nodig? Overweeg deze instellingen eens goed.

Daar heb ik toch geen iPhone voor?

Het is een veelgehoorde reactie bij deze tips: ik heb toch geen iPhone om vervolgens alle nuttige diensten uit te schakelen? Begrijpelijk, maar onterecht. Waarom zou je bluetooth inschakelen als je het niet gebruikt, waarom zou je apps toegang bieden tot locatievoorzieningen wanneer ze daar niets te zoeken hebben. Het is niet zo dat je je iPhone gehandicapt moet maken om er fijn mee te kunnen werken, maar de tijd dat we achteloos (en straffeloos) alle opties aan konden laten staan, is voorbij. Dat is alsof je een auto koopt, de motor laat draaien met alle lampen aan, de radio hebt ingeschakeld en de GPS actief is. Je iPhone gaat het langste mee als je alleen gebruikt wat je echt handig vindt en de rest uitschakelt.

Dit artikel is afkomstig uit de meest recente editie van iPhone Magazine. Nabestellen van het volledige papieren magazine kan je op deze website doen voor 8,95 euro!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten