De smartphone is inmiddels zo 'smart' dat hij steeds meer als vervanger van de thuiscomputer dient. E-mails versturen, surfen op internet en het bijwerken van een Facebook-pagina: het is vaak eenvoudiger en leuker op de mobiele telefoon. Niet alle bestanden zijn echter zomaar op een smartphone te gebruiken. Wat is er mogelijk, en hoe kunnen blokkades worden omzeild?

1. Videobestanden

Ook al lijkt het de gewoonste zaak van de wereld om zomaar een videobestand af te spelen, ook op de pc of de Mac worden vaak extra programma's vereist om een bepaalde bestandsindeling correct in beeld te brengen. Om beeld en geluid op de juiste manier te zien en te horen zijn vaak codecs nodig, die de laatste technieken toevoegen aan de spelers op uw computer. De lijst met ondersteunde videoformaten is op de iPhone nog kleiner. U bent in feite beperkt tot QuickTime- en mpeg-4-video's. De namen van bestanden met die indelingen eindigen op mov, mp4 of m4v. Als u dergelijke bestanden gebruikt, biedt dat overigens geen garantie: u kunt dan nog steeds problemen ondervinden als u bijvoorbeeld een video wilt afspelen. Vanzelfsprekend werken films die u via iTunes hebt gekocht wel altijd op uw iPhone.

© PXimport

De iPhone ondersteunt maar weinig bestandsindelingen.

2. Videobestanden overzetten

Als u toch andere typen videobestanden op uw iPhone wilt afspelen, hebt u twee opties. U kunt de videobestanden in het juiste formaat zetten voordat ze op de iPhone belanden, of u kunt een app downloaden waarmee de content alsnog kan worden afgespeeld. Als u voor de eerste mogelijkheid kiest, zijn er verschillende softwarepakketten beschikbaar die de klus klaren. Een van de meest gebruikte programma's is HandBrake, dat zowel onder Windows en Mac OS X als onder Linux werkt. Het programma is gratis te downloaden vanaf HandBrake.fr en is een uiterst krachtig gereedschap dat toch gebruiksvriendelijk functioneert. Zo heeft HandBrake voorkeursinstellingen voor de iPhone, zodat u met één druk op de knop een videobestand met de juiste instellingen converteert. Als u met een Android- of Windows Phone-toestel werkt, kunt u zelf de instellingen aanpassen, zodat de video in exact het juiste formaat wordt geconverteerd.

© PXimport

U kunt de bestanden ook aanpassen voordat ze op uw smartphone belanden

3. Videobestanden afspelen

De oplossing om videobestanden eerst over te zetten voordat ze op de smartphone belanden, kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Toch is het vaak praktischer om de mogelijkheden van uw telefoon uit te breiden, zodat het betreffende videobestand gewoon netjes wordt afgespeeld. Er zijn heel wat apps die u hiermee kunnen helpen. CineXPlayer (voor € 1,59 te downloaden in de App Store van Apple) is in deze categorie een echte aanrader. Het programma ondersteunt een lange lijst aan bestandsindelingen en werkt bijvoorbeeld met xvid-video's. Ook ondersteunt CineXPlayer ondertiteling met de srt-indeling. U kunt zelfs het formaat van de ondertiteling instellen en de timing aanpassen als het geluid niet synchroon loopt met de beelden. Verder bevat de app nog een aantal social media-functies en mogelijkheden om de bestanden te ordenen. Ook kunt u bestanden via Dropbox meteen in deze app afspelen. Naast CineXPlayer zijn er genoeg andere apps die vergelijkbare functionaliteit bieden, zoals OPlayer en AVPlayer.

© PXimport

Met CineXPlayer kunt u zelfs ondertiteling inladen.

4. Filmpjes streamen

Er is ook nog een andere manier om video's in afwijkende formaten te bekijken, al hebt u daarvoor wel toegang tot een wifi-netwerk nodig. Het gaat hier om het streamen van de content van de computer naar de smartphone. Als u bijvoorbeeld de Air Video-app op uw iPhone zet en de bijbehorende software op de Mac of Windows-computer installeert, kunt u allerlei videocontent streamen. De bestanden blijven dan op uw computer staan, maar ze worden via de draadloze verbinding opgepakt en live geconverteerd, zodat ze op de juiste manier op uw iPhone worden getoond. Air Video kan overweg met bestanden met onder andere een divx-, avi- en mkv-indeling. Het streamen van video biedt vooral een handige oplossing voor wie graag thuis video's kijkt en de computer vaak aan laat staan.

© PXimport

Door video's te streamen hoeft u ze niet eerst op uw iPhone te zetten.

5. Videobestanden afspelen

Dat het Android-besturingssysteem heel wat flexibeler is dan iOS van Apple's iPhone, betekent nog niet dat de smartphones van bijvoorbeeld Samsung en HTC zomaar overweg kunnen met alle bestandsindelingen. Ook bij Android is het zaak op zoek te gaan naar een app die zoveel mogelijk verschillende videoformaten netjes weet af te spelen. Het is behoorlijk lastig om te achterhalen welke formaten op welke telefoon met een bepaalde Android-versie kunnen worden afgespeeld. De grote hoeveelheid gratis en goedkope apps die hiervoor zijn ontwikkeld komt daarom als geroepen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar MoboPlayer (gratis te downloaden in Google Play), een eenvoudig te gebruiken app die een grote hoeveelheid verschillende video's afspeelt. Als u behoorlijk wat verschillende filmpjes op uw smartphone hebt staan, kunt u ze met MoboPlayer eenvoudig ordenen op naam, formaat of grootte. Ook handig is het gebruik van afspeellijsten, bijvoorbeeld als u videoclips wilt bekijken. Ook voor MoboPlayer zijn overigens meer dan genoeg alternatieven beschikbaar, zoals zoals RealPlayer, dat ook met muziek en foto's werkt, RockPlayer en VPlayer Pro.

© PXimport

Als u video's wilt afspelen die verschillende formaten hebben, kunt u prima uit de voeten met MoboPlayer.

6. Videobestanden

Op Windows Phone 7-telefoons kunt u videobestanden met aardig wat veschillende formaten afspelen. De Lumia 800 - een toestel van Nokia - kan bijvoorbeeld overweg met videobestanden die wmv, h.264, mkv, mpeg 4 en 3gp als indeling hebben. Helaas zijn er nog niet erg veel apps voor Windows Phone 7 beschikbaar. Zeker op het gebied van video zijn er voor dit platform eigenlijk nog geen apps ontwikkeld waarmee uiteenlopende bestandsformaten kunnen worden afgespeeld of gecoverteerd. Wilt u een van de afwijkende bestanden op uw Windows Phone 7-toestel bekijken, dan zult u ze eerst moeten omzetten met conversiesoftware zoals HandBrake (zie tip 2), om ze daarna over te zetten naar de smartphone.

© PXimport

Er zijn weinig of geen mogelijkheden om afwijkende videobestanden af te spelen op uw Windows Phone 7-toestel.

7. Word-bestanden

Apple heeft zelf een aantal apps gemaakt die zeer populair zijn onder iPhone-gebruikers. Een van de mooiste en meest functionele voorbeelden daarvan is Pages, het tekstverwerkingsprogramma dat in dit geval volledig is toegespitst op mobiel gebruik. Pages heeft een eigen bestands-

indeling die ook prima kan worden gebruikt op de Mac. Toch zullen de meeste mensen bestanden van de doc- of docx-indeling blijven gebruiken, omdat Word uit het Microsoft Office-pakket voorlopig nog met afstand het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is. Gelukkig kunt u ook Word-bestanden eenvoudig openen in Pages. Daarbij zult u echter wel tegen het probleem aanlopen dat de inhoud van een Word-document af en toe niet helemaal correct wordt getoond. Niet alle functies van Word worden namelijk ondersteund door deze app. Daarom is het altijd een goed idee om een Word-bestand niet te complex te maken. Er zijn uitgebreidere pakketten beschikbaar waarmee de kans groter is dat uw Word-bestanden worden getoond zoals oorspronkelijk bedoeld, al moet u nooit verwachten dat dit in alle gevallen helemaal goed gaat. De bekendste apps waarmee u deze taken kunt uitvoeren zijn Quickoffice Pro en Documents To Go. Beide apps bestaan uit volledig mobiele Office-applicaties waarmee bijvoorbeeld zakelijke gebruikers veel functionaliteit aan de iPhone toevoegen. Goedkoop zijn deze apps overigens niet. Voor Quickoffice Pro moet u in de App Store 12 euro neerleggen, terwijl Documents To Go 8 euro kost.

© PXimport

Maak een Word-bestand niet te ingewikkeld, zodat de kans groter is dat het ook op andere - mobiele - platformen foutloos wordt geopend.

8. Word-bestanden

Naast Word omvat Office natuurlijk ook Excel en Powerpoint. Ook voor deze applicaties zijn prima en stijlvolle alternatieven ontwikkeld, in de vorm van Numbers en Keynote. Net als bij Pages moet worden opgemerkt dat u in deze apps bestanden maakt met de eigen indeling van Numbers en Keynote, en dat u tot op zeker hoogte presentaties en Excel-bladen kunt openen. Met name bij Powerpoint-presentaties kan het problematisch zijn om ze te tonen zoals ze zijn bedoeld, al leveren simpele presentaties meestal geen probleem. In theorie kunt u Powerpoint-bestanden openen in Keynote en Keynote-bestanden in Powerpoint, maar het is moeilijk hierop te vertrouwen. Om meer mogelijkheden te krijgen en bovendien geld te besparen, is het voor intensieve Office-gebruikers aan te raden om een van de eerder genoemde totaalpakketten, zoals QuickOffice Pro, aan te schaffen.

© PXimport

U kunt Powerpoint-presentaties openen in de Keynote-app, maar volledige compatibiliteit is niet gewaarborgd.

9. Word-bestanden

Ook als Android-telefoonbezitter kunt u ervoor kiezen extra apps te installeren, zodat u meer Word-bestanden kunt openen. Ook bij het Android-platform kunt u - net als iPhone-bezitters - terecht bij Quickoffice Pro. Met deze app kunt u ook Excel-bestanden openen. In Google Play - de app-markt van Android - betaalt u 11,57 euro voor de app, wat een behoorlijk fors bedrag is. Als u niet zeker weet of deze app wel uitkomst biedt, is er ook een gratis proefversie die zeven dagen lang volledige functionaliteit biedt. Andere apps die u op Android-toestellen kunt gebruiken zijn Kingsoft Office en OfficeSuite Pro 5. Ook handig is de officiële Google Docs-app. Omdat Google ook verantwoordelijk is voor het Android-besturingssysteem, kunt ervan uitgaan dat Android-telefoons perfect samenwerken met de Google-diensten. Met Google Docs voor Android kunt u Word-bestanden bekijken, bewerken en opslaan in de 'cloud'. De content blijft dan online staan. U kunt hem via de Google Docs-dienst eenvoudig delen met anderen.

© PXimport

U kunt Google Docs gebruiken om met Office-bestanden te werken.

10. Word-bestanden

Hoewel het Windows Phone-besturingssysteem aan een flinke opmars bezig is, zijn er vooralsnog veel minder apps voor beschikbaar dan voor de iPhone of voor Android-toestellen. Als u Word-documenten wilt openen en bewerken is dat niet zo'n heel groot probleem. Als u bijvoorbeeld een Nokia Lumia heeft, ziet u bij de apps dat Office Mobile standaard op uw smartphone staat. Een van de onderdelen in dit pakket is Microsoft Word Mobile. Vanzelfsprekend kunt u hiermee het gros van de Word-bestanden openen zoals ze oorspronkelijk zijn opgemaakt. Microsoft Word Mobile kan omgaan met bestanden in de indelingen doc, docx, dot, dotx, dotm, docm, txt en rtf. Toch kunt u er niet bij voorbaat van uitgaan dat u met werkelijk alle Word-documenten uit de voeten kunt. Zo kan het problemen geven als de tekst in een oude bestandsindeling van Word is opgeslagen. Ook Excel- en Powerpoint-bestanden kunnen worden geopend en bewerkt in Mobile Office.

© PXimport

Alleen Windows Phone-toestellen zijn standaard voorzien van een officieel Office-pakket.

11. Andere computerbestanden

Word-documenten zijn misschien wel de meeste gangbare computerbestanden die smartphone-gebruikers onderweg willen openen en bewerken. Ook pdf-bestanden worden echter steeds vaker gebruikt, met name omdat de verzender daarbij met meer zekerheid weet dat de opmaak van het document bewaard blijft. Standaard kan de iPhone pdf's openen, bijvoorbeeld in iBooks, maar er zijn heel wat apps in de App Store die daar nog meer functionaliteit aan toevoegen. Als u bijvoorbeeld een pdf-document vanuit een e-mail opent, ziet u het app staan bij 'Openen met...'. Adobe Reader is de officiële, gratis app van pdf-'bedenker' Adobe. Het programma werkt snel en heeft een paar handige basisfuncties. Zo kunt u de pagina's onder elkaar bekijken of naast elkaar zetten, zodat u met een sleepbeweging de pagina's om kunt slaan. Ook kunt u de tekst doorzoeken. Pas wel op met grote bestanden en geavanceerde functies, want hier kan de mobiele versie van Adobe niet goed mee overweg. Als u echt meer mogelijkheden zoekt, zoals het ordenen in mappen en het toevoegen van opmerkingen en pijlen, bent u beter uit met GoodReader (4 euro in de App Store).

© PXimport

De iPhone kan prima overweg met pdf's, maar voor iets meer functionaliteit hebt u een aparte app nodig.

12. Bestandsbeheer

De iPhone biedt standaard geen Verkenner- of Finder-achtige manier om door mappen te bladeren. De locatie van de bestanden ziet u dus nooit, de opslag ervan gebeurt altijd achter de schermen. U hoeft daarom ook nooit een map te kiezen als u bijvoorbeeld een document in Pages opent. Als u toch graag wilt zien waar een map is opgeslagen, kunt u daar een oplossing voor zoeken in de de App Store, zoals File App (gratis) of GoodReader (4 euro). Ook is het handig om een app te downloaden die zip-bestanden kan uitpakken. Zonder zo'n applicatie kunt u onderweg nooit de inhoud van een gecomprimeerd zip-bestand bekijken of bewerken. Voor deze functie kunt u de gratis app Zip File Viewer gebruiken. Ook File App en Good Reader bieden deze functionaliteit, maar deze apps hebben de meerwaarde dat ze nog allerlei andere mogelijkheden bieden om met bestanden te werken. Zo kunt u er ook bestanden mee ordenen en ze overzetten vanaf uw computer.

© PXimport

In de App Store vindt u een aantal applicaties waarmee u zip-bestanden kunt openen.

13. Online opslaan

Een handige manier om het gebrek aan een Verkenner of Finder op te vangen, is door gebruik te maken van Dropbox. Met de gratis service kunt u 2 GB aan gegevens opslaan in de 'cloud'. Voor deze dienst zijn prima apps ontwikkeld voor Android-toestellen en voor de iPhone, iPad en BlackBerry. U kunt Dropbox gebruiken als mappensysteem. Zet een bestand dat u ontvangt even weg op Dropbox, zodat u het later weer kunt oppakken. Dropbox is ook in veel andere apps geïntegreerd, zodat u bijvoorbeeld bestanden kunt opslaan en laden vanuit een tekstverwerker. Houd u wel rekening met de bestandsgrootte en de snelheid van de verbinding. Word-bestanden verplaatsen over 3G werkt natuurlijk prima, maar voor videobestanden hebt u eigenlijk een wifi-verbinding nodig - niet alleen vanwege de snelheid, maar ook om te voorkomen dat u uw datalimiet al snel overschrijdt. Een soortgelijke dienst is SkyDrive, dat werkt met uw Hotmail- of Live Mail-gegevens.

© PXimport

U kunt bestanden ook beheren door ze online te bewaren.

14. Remote desktop

Er is nóg een manier om al uw computerbestanden op een smartphone te gebruiken. Hiervoor laat u de bestanden gewoon waar ze zijn en gebruikt u uw telefoon slechts als 'dumb terminal' voor uw computer. Bij deze manier van werken wordt gesproken over 'Remote Desktop'. U gebruikt uw smartphone daarbij om de muis te besturen terwijl uw computer op een andere locatie aan staat. De bekendste app waarmee u dit bewerkstelligt, is Logmein. Er is inmiddels al een gratis variant van de app verschenen voor de iPhone, maar voor de Android-versie moet u nog steeds meer dan 20 euro neerleggen. Nadat u de clientsoftware op uw pc of Mac hebt geïnstalleerd, kunt u door de app op te starten gewoon aan het werk via uw smartphonescherm. U kunt dus Word of Excel opstarten en in deze programma's werken. Wel moet daarbij worden vermeld dat het, ondanks de handige besturing en de praktische snelkoppelingen, lastig is om langer dan tien minuten op deze manier te werken. Voor simpele bewerkingen is Remote Desktop vanaf uw smartphone echter een prima systeem. De app Teamviewer (zowel voor de iPhone als voor Android-toestellen gratis beschikbaar) biedt vergelijkbare functionaliteit.

© PXimport

Met Remote Desktop-apps kunt u Office op afstand gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten