Computeren op de smartphone

Door: Richard Borgman | 19 juli 2012 18:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De smartphone is inmiddels zo 'smart' dat hij steeds meer als vervanger van de thuiscomputer dient. E-mails versturen, surfen op internet en het bijwerken van een Facebook-pagina: het is vaak eenvoudiger en leuker op de mobiele telefoon. Niet alle bestanden zijn echter zomaar op een smartphone te gebruiken. Wat is er mogelijk, en hoe kunnen blokkades worden omzeild?

1. Videobestanden

Ook al lijkt het de gewoonste zaak van de wereld om zomaar een videobestand af te spelen, ook op de pc of de Mac worden vaak extra programma's vereist om een bepaalde bestandsindeling correct in beeld te brengen. Om beeld en geluid op de juiste manier te zien en te horen zijn vaak codecs nodig, die de laatste technieken toevoegen aan de spelers op uw computer. De lijst met ondersteunde videoformaten is op de iPhone nog kleiner. U bent in feite beperkt tot QuickTime- en mpeg-4-video's. De namen van bestanden met die indelingen eindigen op mov, mp4 of m4v. Als u dergelijke bestanden gebruikt, biedt dat overigens geen garantie: u kunt dan nog steeds problemen ondervinden als u bijvoorbeeld een video wilt afspelen. Vanzelfsprekend werken films die u via iTunes hebt gekocht wel altijd op uw iPhone.

De iPhone ondersteunt maar weinig bestandsindelingen.

2. Videobestanden overzetten

Als u toch andere typen videobestanden op uw iPhone wilt afspelen, hebt u twee opties. U kunt de videobestanden in het juiste formaat zetten voordat ze op de iPhone belanden, of u kunt een app downloaden waarmee de content alsnog kan worden afgespeeld. Als u voor de eerste mogelijkheid kiest, zijn er verschillende softwarepakketten beschikbaar die de klus klaren. Een van de meest gebruikte programma's is HandBrake, dat zowel onder Windows en Mac OS X als onder Linux werkt. Het programma is gratis te downloaden vanaf HandBrake.fr en is een uiterst krachtig gereedschap dat toch gebruiksvriendelijk functioneert. Zo heeft HandBrake voorkeursinstellingen voor de iPhone, zodat u met één druk op de knop een videobestand met de juiste instellingen converteert. Als u met een Android- of Windows Phone-toestel werkt, kunt u zelf de instellingen aanpassen, zodat de video in exact het juiste formaat wordt geconverteerd.

U kunt de bestanden ook aanpassen voordat ze op uw smartphone belanden

3. Videobestanden afspelen

De oplossing om videobestanden eerst over te zetten voordat ze op de smartphone belanden, kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Toch is het vaak praktischer om de mogelijkheden van uw telefoon uit te breiden, zodat het betreffende videobestand gewoon netjes wordt afgespeeld. Er zijn heel wat apps die u hiermee kunnen helpen. CineXPlayer (voor € 1,59 te downloaden in de App Store van Apple) is in deze categorie een echte aanrader. Het programma ondersteunt een lange lijst aan bestandsindelingen en werkt bijvoorbeeld met xvid-video's. Ook ondersteunt CineXPlayer ondertiteling met de srt-indeling. U kunt zelfs het formaat van de ondertiteling instellen en de timing aanpassen als het geluid niet synchroon loopt met de beelden. Verder bevat de app nog een aantal social media-functies en mogelijkheden om de bestanden te ordenen. Ook kunt u bestanden via Dropbox meteen in deze app afspelen. Naast CineXPlayer zijn er genoeg andere apps die vergelijkbare functionaliteit bieden, zoals OPlayer en AVPlayer.

Met CineXPlayer kunt u zelfs ondertiteling inladen.

4. Filmpjes streamen

Er is ook nog een andere manier om video's in afwijkende formaten te bekijken, al hebt u daarvoor wel toegang tot een wifi-netwerk nodig. Het gaat hier om het streamen van de content van de computer naar de smartphone. Als u bijvoorbeeld de Air Video-app op uw iPhone zet en de bijbehorende software op de Mac of Windows-computer installeert, kunt u allerlei videocontent streamen. De bestanden blijven dan op uw computer staan, maar ze worden via de draadloze verbinding opgepakt en live geconverteerd, zodat ze op de juiste manier op uw iPhone worden getoond. Air Video kan overweg met bestanden met onder andere een divx-, avi- en mkv-indeling. Het streamen van video biedt vooral een handige oplossing voor wie graag thuis video's kijkt en de computer vaak aan laat staan.

Door video's te streamen hoeft u ze niet eerst op uw iPhone te zetten.

5. Videobestanden afspelen

Dat het Android-besturingssysteem heel wat flexibeler is dan iOS van Apple's iPhone, betekent nog niet dat de smartphones van bijvoorbeeld Samsung en HTC zomaar overweg kunnen met alle bestandsindelingen. Ook bij Android is het zaak op zoek te gaan naar een app die zoveel mogelijk verschillende videoformaten netjes weet af te spelen. Het is behoorlijk lastig om te achterhalen welke formaten op welke telefoon met een bepaalde Android-versie kunnen worden afgespeeld. De grote hoeveelheid gratis en goedkope apps die hiervoor zijn ontwikkeld komt daarom als geroepen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar MoboPlayer (gratis te downloaden in Google Play), een eenvoudig te gebruiken app die een grote hoeveelheid verschillende video's afspeelt. Als u behoorlijk wat verschillende filmpjes op uw smartphone hebt staan, kunt u ze met MoboPlayer eenvoudig ordenen op naam, formaat of grootte. Ook handig is het gebruik van afspeellijsten, bijvoorbeeld als u videoclips wilt bekijken. Ook voor MoboPlayer zijn overigens meer dan genoeg alternatieven beschikbaar, zoals zoals RealPlayer, dat ook met muziek en foto's werkt, RockPlayer en VPlayer Pro.

Als u video's wilt afspelen die verschillende formaten hebben, kunt u prima uit de voeten met MoboPlayer.

0 Reactie(s) op: Computeren op de smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.