Computeren met meerdere monitoren

Door: Jeroen Horlings | 23 september 2011 16:23

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

6. Een iPad als extra monitor

Hebt u een iPad? Dan kunt u deze ook inzetten als extra monitor. Via een app als DisplayLink (gratis, tijdens het schrijven van dit artikel) kunt u uw tablet heel eenvoudig gebruiken als verlengstuk van uw scherm. Het enige dat u hoeft te doen is de app downloaden en de bijbehorende software op pc te installeren. Wanneer de pc aanstaat en de iPad via wifi met het netwerk verbonden is, vindt deze automatisch uw computer. Via de app klikt u op een knop en kort daarna verschijnt Windows op uw iPad. U kunt het scherm zowel liggend als staand gebruiken. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld continu uw e-mail op de iPad te tonen, terwijl u op uw hoofdscherm met andere dingen bezig bent.

Met de app DisplayLink kunt u uw iPad als tweede of derde monitor gebruiken.

7. Drie monitoren (of meer)

Het gebruik van twee monitoren is al redelijk ingeburgerd op kantoren en bij consumenten. Maar het gebruik van drie monitoren wordt ook steeds normaler. De nieuwste generatie grafische kaarten van AMD en NVIDIA ondersteunen dit al standaard. Alle aanwezige poorten, waaronder DVI, HDMI en DisplayPort kunt u gebruiken om monitoren aan te sluiten (mits deze de aansluitingen ook ondersteunen). Beschikt u niet over een geschikte grafische kaart, dan bestaan er ook alternatieven, zoals TripleHead2Go van Matrox, Startech DisplayPort (van Displaypoort naar usb, HDMI of DVI) of het gebruik van meerdere grafische kaarten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om drie monitoren aan te sluiten. Als uw grafische kaart zit zelf niet ondersteunt, zijn er handige accessoires verkrijgbaar.

8. Gamen en meerdere monitoren

Als u een spel speelt, kan dat effect hebben op uw tweede of derde monitor. Als de resolutie op uw hoofdmonitor maximaal staat ingesteld, blijft de weergave op de overige monitor(en) gelijk. Is de resolutie lager, bijvoorbeeld om de grafische kaart het anders niet aankan, dan verschuiven de vensters op de overige monitor(en). Dat is niet erg; als het spel wordt uitgeschakeld, wordt de oorspronkelijke resolutie hersteld. Overigens is het ook mogelijk om spelletjes te spelen met behulp van meerdere monitoren. Dit is echter afhankelijk van de ondersteuning van het spel en dat is nog niet standaard. Microsoft Flight Simulator, R.U.S.E. en World in Conflict zijn enkele bekende titels die hier gebruik van maken. Er zijn twee varianten: ofwel de gehele breedte van alle schermen wordt gebruikt, of de tweede (of derde) monitor toont een bepaald onderdeel van het spel. Overigens vereist het multi-monitor gamen vanwege de extreem hoge resolutie over het algemeen wel een pittige grafische kaart.

Met de brede resolutie van drie monitoren hebt u in games een tactisch voordeel.

9. Kleurkalibratie

Let erop dat monitoren van verschillende typen en merken kunnen verschillen wat betreft kleurweergave. Dit is te verhelpen door middel van kleurkalibratie, bijvoorbeeld met behulp van een Spyder die het kleurenspectrum meet en deze corrigeert. Let er bij de aanschaf van een dergelijk product op dat deze meerdere monitoren ondersteunt, anders kunt u alleen de hoofdmonitor kalibreren. Helaas zijn dit over het algemeen wel de duurdere uitvoeringen.

De goedkopere kleurkalibrators ondersteunen slechts één monitor.

0 Reactie(s) op: Computeren met meerdere monitoren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.