Computer op afstand beheren

Door: Robbin Ooijevaar | 25 januari 2012 14:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Beheer op afstand kan een tijdbesparende oplossing zijn. U hoeft niet naar de fysieke locatie van de computer, maar kunt op afstand het scherm overnemen. Bijvoorbeeld om hulp te bieden aan kennissen of een taak uit te voeren. Ook het benaderen van uw bestanden of het starten van downloads behoort tot de mogelijkheden. Wij leggen u uit hoe het werkt en hoe u er voordeel uit haalt.

Er zijn vast weleens mensen die u om raad vragen voor computerproblemen. Het overnemen van een computerscherm is ideaal als u op afstand snel hulp wilt bieden. Ook een (thuis)server kunt u op deze manier bedienen. U neemt met de software TeamViewer eenvoudig het beeld van een pc of notebook over. Dit kan vanaf elke computer met een internetverbinding en zelfs via uw smartphone of tablet. TeamViewer is gratis voor persoonlijk gebruik. Registratie voor extra functionaliteit is mogelijk, maar niet nodig om het programma te gebruiken. Dankzij TeamViewer behoren Spartaanse programma's als Windows Remote Desktop en RealVNC tot de verleden tijd, omdat ingewikkelde router- of firewall-instellingen overbodig zijn. Voor sommige taken is het scherm overnemen teveel van het goede. Als u bijvoorbeeld de download van een film wilt starten voordat u thuis bent, zijn er slimmere methoden, zeker als u een intelligente NAS hebt. Ditzelfde geldt voor het op afstand benaderen van bestanden. Ook hiervoor zijn meerdere oplossingen, die u al naar gelang uw wensen en technische kennis kunt gebruiken.

Deel 1: Een ander systeem overnemen

1. Controle overnemen met TeamViewer

Als u een beeldscherm, toetsenbord en muis wilt overnemen, is het belangrijk dat dit niet teveel gedoe is. Als u iemand op afstand helpt, wilt u niet een kwartier bezig zijn met uitleg over de te nemen stappen voordat de verbinding tot stand komt. Tot een paar jaar geleden waren geavanceerde routeraanpassingen noodzakelijk, en dat is helaas nog steeds zo bij sommige programma's. We kiezen in dit artikel voor TeamViewer, een zeer gebruiksvriendelijke oplossing die bovendien gratis is. Het programma bestaat uit twee delen: één voor het scherm dat u gaat overnemen (de partner) en één voor uw computer, tablet of mobieltje.

Naast TeamViewer zijn er ook andere programma's om het beeldscherm en de bediening over te nemen van iemand anders of van een onbemande computer. Onder deze laatste noemer valt uw computer thuis, maar ook een systeem zonder scherm, toetsenbord en muis zoals een server of mediacenter. Bekende 'remote control'-programma's zijn RealVNC, CrossLoop, LogMeIn en Windows Remote Desktop (RDP). TeamViewer is voor de meeste mensen de beste keuze vanwege de eenvoud en de ondersteunde platformen. Het programma werkt over en weer onder Windows, Mac, Linux en de mobiele platformen iOS en Android.

Dankzij TeamViewer behoren lastige routerinstellingen tot het verleden.

TeamViewer werkt op bijna alle apparatuur: Windows, Linux, Mac, iPad/iPhone en Android.

2. TeamViewer-versies

TeamViewer is er in verschillende smaken. U installeert of gebruikt de versie die het beste overeenkomt met uw wensen. De verschillende versies zijn te vinden op TeamViewer onder Download. De programma's zijn gesorteerd op besturingssysteem. TeamViewer All-In-One is het meest compleet. Hiermee kunt u zowel een scherm overnemen als laten overnemen. Als u iemand op afstand helpt, is de volledige versie soms teveel van het goede. U hebt dan TeamViewer All-In-One nodig, maar diegene die u aan het helpen bent, kan volstaan met TeamViewer Quicksupport voor de spontane klant. Deze versie behoeft geen installatie maar kan direct worden gestart. Als u uw eigen computer of een server op afstand wilt benaderen, is TeamViewer Host de beste keuze.

Alle TeamViewer-versies vindt u op de site onder Download.

Verificatie

Om de verbinding veilig tot stand te brengen, gebruikt TeamViewer een eenvoudige verificatiemethode bestaande uit twee onderdelen: een ID en wachtwoord. Het ID-nummer bestaat uit negen cijfers (als u geavanceerde instellingen aanpast kan het ID ook een IP-adres zijn). Wachtwoord en ID worden automatisch gegenereerd en getoond zodra u TeamViewer opstart. Als u de volledige versie van TeamViewer gebruikt, bent u in staat om het ID en het wachtwoord van diegene wiens scherm u wilt overnemen op te geven. Dit geldt ook voor de mobiele TeamViewer-versies voor iPhone, iPad en Android. Bij gebruik van simpele versie krijgt de hulpbehoevende met TeamViewer Quicksupport uitsluitend de twee codes in beeld. Door deze telefonisch of via mail door te geven, kunt u het scherm overnemen. Als TeamViewer niet actief is, kan het scherm ook niet worden overgenomen.

3 Reactie(s) op: Computer op afstand beheren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2014 14:05 Anoniem
  vieze poeplullen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2014 13:25 Anoniem
  kankermaagd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2015 16:19 Anoniem
  hoi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.