'Liever meedere Apple TV's dan één'

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 11 juli 2013 13:27

Column

Mijn eerste Apple TV werd al snel een essentiële toevoeging aan mijn home media-setup. Ik gebruikte het voornamelijk om muziek vanuit de iTunes-bibliotheek op mijn Mac naar het homecinema-systeem in de woonkamer te versturen. Bovendien kon ik er op onze hdtv gekochte of gehuurde video's uit de iTune

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite Macworld.com, geschreven door Ted Landau (@tedlandau). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van Macworld.nl.

Na verloop van tijd zijn we de Apple TV voor steeds meer dingen gaan gebruiken. Zo had mijn vrouw een aantal vriendinnen uitgenodigd om naar een aantal videointerviews te komen kijken die ze van een website gedownload had, maar ze wilde niet dat iedereen om het computerscherm heen moest zitten. We hebben de video's naar haar iTunes-bibliotheek geïmporteerd zodat ze met Apple TV de video's op onze televisie kon laten zien.

Het genot van meerdere Apple TV's

Het meest voor de hand liggende voordeel van het hebben van meerdere Apple TV's, is dat ik op elke televisie of audiosysteem toegang tot de functies van Apple TV heb. Daardoor kan ik nu bijna overal in huis naar muziek uit mijn iTunes-bibliotheek luisteren.

Omdat ik vanuit iTunes op mijn Mac audio naar meerdere Apple TV's tegelijk kan versturen, kan ik zorgen dat in meerdere kamers dezelfde muziek wordt afgespeeld. Hiervoor zou anders een duur multiroom audiosysteem nodig zijn.

Met meerdere Apple TV's kan ik ook in de ene kamer een film starten en deze later in een andere kamer verder afkijken. Dit kan met films uit mijn iTunes-bibliotheek, gehuurde films uit de iTunes Store, en zelfs gestreamde films van een andere dienst.

Het genot van Apple TV's en AirPlay

Of je nu één of meerdere Apple TV's hebt, één van de beste apparaatfuncties is AirPlay-ondersteuning. Met AirPlay Mirroring ingeschakeld op je Mac of iPad, kun je bijna alle content op je tv beklijken. (Als je een oudere Mac hebt die Apple's implementatie van AirPlay Mirroring niet ondersteunt, kun je AirParrot gebruiken.)

Ik heb AirPlay Mirroring gebruikt om presentaties van iPhoto op een Mac naar onze tv te versturen. Het werkt zelfs prima met een aantal iOS spelletjes; in ieder geval kunnen anderen beter zien hoe goed (of slecht) de speler het doet.

Ik gebruik AirPlay Mirroring vooral graag om streaming video's in Safari te bekijken wanneer deze niet op YouTube beschikbaar is (anders zou ik het direct via de YouTube app van Apple TV kunnen bekijken). Maar ik gebruik AirPlay toch wel het meest met HBO GO op mijn iPad. Deze app biedt on-demand toegang tot alle beschikbare HBO-content. Aanvankelijk blokkeerde HBO AirPlay-functionaliteit in de app, maar het netwerk is een aantal maanden geleden van gedachten veranderd en staat het nu toe. Je krijgt een betere beeldkwaliteit omdat je Mirroring niet nodig hebt.

HBO GO is ook beschikbaar in Nederland.

Om de content van HBO GO te benaderen zul je een abonnement op HBO nodig hebben, maar daarna kun je zelfs buitenshuis met je iPad op de televisie van een vriend via Wi-Fi naar HBO GO-content kijken - ook als die persoon zelf geen HBO-abonnement heeft.

AirPlay is geweldig, maar het zou beter zijn als ik dezelfde content direct zou kunnen benaderen. Daarom kijk ik uit naar een Apple TV App Store waarmee ik apps van derden op de Apple TV zelf kan installeren - iets wat al kan met de concurrerende Roku box.

Het aanstaande genot van Apple TV's

Apple TV biedt verscheidene opties om tv-programma's te bekijken. Zo heeft een dienst als Netflix [nog niet toegankelijk in Nederland, red.] een fantastische verzameling van geweldige series, allemaal on-demand beschikbaar zonder reclamespots. Voor programma's die niet via Netflix beschikbaar zijn, kun je Hulu Plus proberen. Of je kunt content vanaf de website van een netwerk mirroren. Je kunt ook programma's kopen in de iTunes Store. Met een Season Pass kun je daaropvolgende programma's automatisch downloaden. Momenteel kun je geen tv-programma's huren tegen een lagere prijs.

Als het de juridische en concurrerende uitdagingen overleeft, zou de opkomende dienst Aereo uiteindelijk live internetgebaseerde toegang tot 'all-over-the-air' (OTA) stations kunnen bieden. In de tussentijd is er EyeTV, een apparaat waarmee je OTA-kanalen live op je Mac kunt bekijken. Dit betekent dat ik de video via Apple TV naar al mijn televisies kan mirroren. En omdat EyeTV ook als DVR dient, kan ik bovendien programma's opnemen.

Als je een abonnement hebt lopen bij een tv-aanbieder, zijn veel van deze alternatieven onnodig. Maar ze duiden op een toekomst waarin je de tv-kabel zou kunnen doorknippen, je abonnement zou kunnen opzeggen en voor elk van je televisies een Apple TV zou kunnen aanschaffen. Net als Lex Friedman ben ik nog niet zover - ik wil nog steeds toegang tot alle essentiële kabelzenders. Maar het zit eraan te komen.

De belangrijkste obstakels voor het zogenoemde cable-cutting zijn de netwerken en tv-aanbieders zelf. Ze zien het, misschien terecht, als een bedreiging van hun bedrijfsmodel - daarom moet je je via een aanbieder op HBO abonneren voordat je HBO GO kunt gebruiken. Hiermee lijken de meeste voordelen van de live-optie te verdwijnen.

Ik denk dat deze blokkeringsinspanningen uiteindelijk zullen falen vanwege de toenemende bezwaren van consumenten en een groeiend aantal omwegen. Het kan nog enkele jaren duren, maar uiteindelijk zullen we via het internet onbeperkt toegang tot alle kanalen hebben, zonder dat er een aanbieder vereist is.

Naarmate we verder in die richting verschuiven, zullen de voordelen van het hebben van meerdere Apple TV's steeds duidelijker worden. Zelfs kabel- en satellietabonnees die nooit meerdere kabelboxen hebben gebruikt, zouden een Apple TV voor elke televisie in huis kunnen overwegen om toegang te krijgen tot een wereld van digitale content, waar de kijker ook moge zijn.

0 Reactie(s) op: 'Liever meedere Apple TV's dan één'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.