Chinese werkers sturen brandbrief aan Steve Jobs

Door: loek-essers | 23 februari 2011 10:53

iPad

Chinese arbeiders van het bedrijf Wintek maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid. De touchscreen-makers zeggen te worden vergiftigd bij het vervaardigen van iPhone- en iPad-schermen.

De werknemers hebben last van zwetende handen en voeten, plotseling slapende handen, zwellingen en pijn in de voeten. Ook vermoeidheid en last van flauwtes horen bij de klachten, bericht persbureau Reuters. Volgens de Chinezen worden de klachten veroorzaakt door n-hexaan, een chemisch oplosmiddel dat blijvende zenuwschade en blijvende schade aan de ogen kan veroorzaken.

De arbeiders zeggen wel degelijk beschermende kleding en ook maskers en brillen te hebben gedragen. Maar het werk werd verricht in een slecht geventileerde ruimte. De giftige stof werd volgens Wintek gebruikt tussen mei 2008 en augustus 2009. Voor die tijd werd alcohol gebruikt, maar toen er werd overgestapt op n-hexaan is de ventilatie van de ruimte niet aangepast.

137 gewonden

De werknemers schrijven aan Apple ceo Steve Jobs dat de vergiftigingen zijn gemeld in een recent rapport van Apple. Als gevolg van het oplosmiddel zouden 137 arbeiders in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Die zijn inmiddels allemaal hersteld. De werkers stellen geen eisen, maar willen vooral de werksituatie verbeteren, zo lijkt het.

Apple wilde niet reageren op de brandbrief, en verwees terug naar Wintek. Die heeft dezelfde brief ontvangen. Of de fabrikant actie gaat ondernemen is niet duidelijk. In mei 2010 werden dezelfde problemen ook al eens aangekaart. Destijds zei Wintek nooit mededelingen te doen over zijn cliënten.

0 Reactie(s) op: Chinese werkers sturen brandbrief aan Steve Jobs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.