Chinese schrijvers verslaan Apple in rechtszaak over auteursrechten

Door: Wouter Hoeffnagel | 27 december 2012 13:06

Nieuws

Een groep Chinese schrijvers krijgt een schadevergoeding van Apple. De Chinese rechtbank stelt dat Apple met auteursrechten beschermde boeken zonder toestemming van de schrijvers in de App Store heeft aangeboden.

Apple moet acht Chinese schrijvers een schadevergoeding betalen van 412.000 yuan, zo’n 50.000 euro, wegens het schenden van auteursrechten. De schadevergoeding wordt verdeeld over de acht schrijvers. De Chinese schrijvers zijn in de rechtszaak vertegenwoordigd door China Written Works Copyright Society.

Lagere schadevergoeding dan geëist

De schadevergoeding die de schrijvers toegewezen krijgen is aanzienlijk lager dan het bedrag dat zij in eerste instantie hadden geëist. Negen bekende Chinese schrijvers ontdekte in juli 2011 dat Apple een aantal van hun boeken zonder toestemming in de App Store aanbood. De schrijvers verzochten Apple de digitale boeken te verwijderen, maar Apple weigerde dit verzoek in te willigen.

Acht van de schrijvers stapten daarom naar de rechtbank om Apple te dwingen de verkoop van de boeken te staken. Daarnaast vroegen de schrijvers de Chinese rechter om een schadevergoeding van 11,9 miljoen Chinese yuan, zo’n 1,44 miljoen euro. De rechter stelt de schrijvers nu dus in het gelijk en stelt dat Apple de boeken inderdaad zonder toestemming heeft aangeboden.

Tweede veroordeling in China dit jaar

Het is de tweede keer dit jaar dat Apple in China wordt veroordeeld voor het vschenden van auteursrechten. De Chinese rechter oordeelde in september dat Apple verantwoordelijk is voor de verkoop van illegale kopieën van de encyclopedie van Chinese Encyclopedia of China Publishing House. Apple moest de uitgever daarom een schadevergoeding van 520.000 yuan, zo'n 63.000 euro, betalen.

0 Reactie(s) op: Chinese schrijvers verslaan Apple in rechtszaak over auteursrechten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.