Chinese disident roept Apple op te strijden tegen één-kind-beleid

Door: Wouter Hoeffnagel | 06 september 2012 20:16

Mac

Apple moet openlijker kritiek leveren op het één-kind-beleid van de Chinese overheid, dat Chinese ouders verbiedt meer dan één kind op de wereld te zetten. Dit zegt Chen Guangcheng, een Chinese dissident die in april naar de Verenigde Staten wist te vluchten en veel onrust veroorzaakte tussen de twee landen.

Guangcheng stelt tegen Bloomberg overtuigd te zijn dat de aanwezigheid van Apple en de populariteit van Apple-producten in China belangrijke middel kunnen zijn om het één-kind-beleid onder de aandacht te brengen. De activist stelt dat grote internationale bedrijven als Apple een enorme verantwoordelijkheid hebben. Guangcheng roept Apple dan ook op een actievere rol te gaan spelen in de discussie over het beleid.

Studiebeurs

De Chinese dissident vluchtte naar de Amerikaanse ambassade in China terwijl de Verenigde Staten en China op hoog niveau overleg hadden. Dit bracht China flink in de verlegenheid. Guangcheng kreeg uiteindelijk van de Verenigde Staten een studiebeurs toegewezen om te studeren aan de Universiteit van New York. Hierop kon de activist het vliegtuig pakken naar de Verenigde Staten, waar hij inmiddels al enige tijd verblijft.

Guangcheng wil nu samen met een aantal andere Chinese mensenrechtenactivisten een gesprek aangaan met Apple-CEO Tim Cook om de problemen in China te bespreken. De activisten hebben Cook vorige week een brief gestuurd waarin de CEO wordt gevraagd maatregelen te nemen om het beleid van de Chinese overheid ten einde te brengen.

Maatregelen

De maatregelen die de activisten voorstellen variëren van het niet langer toelaten van overheidsfunctionarissen die zich bezig houden met geboortebeperking tot het weigeren vrouwen die zonder toestemming van de overheid zwanger zijn aan te geven. Apple is overigens niet het enige bedrijf dat wordt gevraagd kritiek te leveren op het beleid. De Chinese mensenrechtenactivisten roepen ook andere bedrijven waaronder de leverancier van netwerkcomponenten Cisco IT Systems op zich openlijk tegen het beleid uit te spreken.

0 Reactie(s) op: Chinese disident roept Apple op te strijden tegen één-kind-beleid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.