Chinese banken strijden tegen Apple om iPad-naam

Door: rene-schoemaker | 07 maart 2012 14:51

Nieuws

De oorlog tussen Proview en Apple om het recht op de merknaam iPad in China heeft een onverwachte wending genomen. Acht Chinese banken hebben beslag gelegd op het merkenrecht van Proview.

De acht banken claimen het recht op de merknaam iPad vanwege de schuld die Proview heeft uitstaan, meldt The Wall Street Journal. Daardoor is het conflict met Apple over het voeren van de merknaam iPad niet langer in handen van Proview, maar zal Apple moeten afrekenen met onder meer de Bank of China en zeven andere banken.

Bescherming tegen schuldeisers

Proview staat sinds 2009 onder wettelijke bescherming tegen een faillissementsaanvraag, maar de banken kunnen wel waardevolle bezittingen eisen van Proview als dekking voor de schuld van naar verluid 400 miljoen dollar. De betrokken banken zijn begin deze week naar de rechtbank gegaan om alsnog liquidatie van Proview af te dwingen en de wettelijke bescherming op te heffen.

De banken hebben in een verklaring deze woensdag gemeld dat zij de bezittingen van Proview over hebben genomen, inclusief de registratie van het merk iPad. Nu dat is gebeurd, blijft de vraag hoe de juridische strijd met Apple zal voortgaan. Daarbij gaat het niet alleen om het recht om het merk te voeren in China, maar ook is de vraag of Apple het merkenrecht wel heeft voor de rest van de wereld. Ook dat wordt betwist, schrijft The Next Web.

Banken al sinds 2009 aan het stuur

Opmerkelijk is verder dat de Bank of China en Minsheng Bank al sinds 2009 een grote vinger in de pap hebben in het bestuur van Proview. Dat heeft althans de bestuursvoorzitter van het bedrijf, Yang Rongshan, gezegd, zo meldde Business Week eerder. De banken willen van Apple “een redelijke vergoeding" voor het gebruik van het merk iPad of de overname van het gehele merkenrecht. Dat zou er op kunnen wijzen dat de banken eerder aansturen op een regeling buiten de rechtbank dan dat de uitkomst van een lange bodemprocedure moet worden afgewacht.

De twist tussen Apple en Proview dateert van vorig jaar. Een rechtbank gaf Proview in eerste instantie gelijk en het Chinese bedrijf schakelde justitie in om de iPads uit sommige winkels te verwijderen. Apple heeft tegen de uitspraak van de rechter hoger beroep aangespannen. De eerste zitting daarvan is geweest en het is nu afwachten op de uitspraak. Proview eist 1,5 miljard euro van Apple voor het gebruik van het merk iPad.

0 Reactie(s) op: Chinese banken strijden tegen Apple om iPad-naam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.