China wil namaakwinkels Apple niet aanpakken

© CIDimport

China wil namaakwinkels Apple niet aanpakken

Geplaatst: 25 juli 2011 - 06:41

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

China staat machteloos tegen namaak Apple Stores zolang die geen namaakproducten van Apple verkopen. Er zijn nu vijf van die winkels gevonden in één stad, maar er worden er maar twee gesloten.

De Chinese autoriteiten bezweren dat ze alles doen om namaak Apple-producten op te sporen en de schuldigen te pakken. Alleen is het prominent voeren van Apple-logo's op de winkelpui op zich geen overtreding, zo zeggen de Chinezen. Twee van de vijf namaakwinkels zijn hangende het onderzoek nu voorlopig gesloten. Die vorige week ontdekte Apple Store-klonen hadden geen vergunning om een winkel te beginnen. Of deze winkels wel namaakspullen verkochten, is niet bekend gemaakt.

Blogger ontdekt namaakwinkels

De aanwezigheid van namaak Apple Stores is opgemerkt door een Amerikaanse die in de Chinese stad Kunming leeft. Zij nam foto's en schreef er een blogpost over. Apple was woest en zegt nog geen enkele Apple Store te hebben geopend in die stad. Er zijn inmiddels vier Chinese winkels van Apple: twee in Bejing en twee in Sjanghai.

Naar aanleiding van alle heisa die ontstond na de blogpost gingen de plaatselijke autoriteiten op onderzoek uit. Van de 300 elektronicazaken in de stad bleken er vijf het Apple-logo te dragen. Daarvan verkopen er dus drie geen Apple-namaakspullen.

Zelfs personeel gefopt

De Apple Store die door de Amerikaanse blogger is ontdekt, heeft vooral het nieuws gehaald doordat zelfs het personeel van de winkel dacht in een echte winkel van de Amerikaanse leverancier te werken. De gehele winkel was een exacte kopie van een echte Apple Store. Deze kwestie laat volgens de Amerikanen zien dat China nog steeds geen echte poging doet de enorme kopieerindustrie in dat land een halt toe te roepen.

In China heeft Apple een aantal officiële wederverkopers, maar die mogen zelf geen Apple Store opzetten. Het aantal niet-officiële dealers is veel groter. Die verkopen wel echte Apple-producten, maar die zijn via illegale, niet door de leverancier gecontroleerde, aanvoer het land ingesmokkeld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten