Wat als er een CD of DVD vastzit in je Mac?

Door: Chwhynny Overbeeke | 04 november 2015 08:24

How To

De optische CD/DVD drives van Apple hebben geen externe eject knop waarmee je een CD of DVD uit je apparaat kunt halen. Wat kun je doen als een schijfje vast is komen te zitten?

Of je nu een interne of externe optische drive gebruikt, het kan gebeuren dat een CD of DVD vast komt te zitten, en de reguliere manieren om een schijfje uit de drive te halen niet werken. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om het schijfje alsnog uit je optische drive te krijgen. Lees ook: Zo krijg je de inhoud van cd's en dvd's op je iPad.

OS X Opstartbeheer gebruiken

Als je een Mac hebt met een CD- of DVD-sleuf, kan het zijn dat je het schijfje niet uit het apparaat kunt halen omdat de media al door je Mac gedeactiveerd is. Het apparaat denkt dan dat er zich niets in de drive bevindt, waardoor het niet op het eject commando reageert. In dat geval kan het helpen om Opstartbeheer te gebruiken, omdat er in dat menu niet gecontroleerd wordt of er zich een schijfje in de drive bevindt.

Sluit je Mac af en start hem opnieuw op terwijl je de Option toets ingedrukt houdt. Vervolgens verschijnt het Opstartbeheer met een lijst met alle opstartmedia. Houd de Eject knop op je toetsenbord ingedrukt, en het schijfje zou uit de drive moeten komen. Klik vervolgens op de schijf die je wilt gebruiken om je Mac op te starten.

Terminal gebruiken

Je kunt de Terminal gebruiken om een schijfje uit je optische drive te halen zonder dat je je computer hoeft af te sluiten.

Om dit te doen, moet je naar de Terminal gaan (deze kun je vinden in /Applications/Utilities). Als je slechts één optische drive hebt, moet je drutil eject intypen in het Terminal venster en op Return of Enter op je toetsenbord drukken. Heb je zowel een interne als een externe optische schijf, typ dan drutil eject internal om een schijfje uit de interne drive te halen of drutil eject external als je schijfje vastzit in een externe drive.

0 Reactie(s) op: Wat als er een CD of DVD vastzit in je Mac?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.