BYOD tackelen met desktopvirtualisatie

© CIDimport

BYOD tackelen met desktopvirtualisatie

Geplaatst: 5 september 2012 - 04:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Wat interessant is aan de BYOD-beweging is dat het veel meer de gang naar thin-client oplossingen stimuleert dan dat de thin-client beweging zelf ooit kon bewerkstelligen. Dit komt omdat de grote verscheidenheid aan apparaten (onder aanvoering van Apple) het onmogelijk maken ieder individueel apparaat an sich te ondersteunen.

Het resultaat is dat IT-afdelingen op een agressieve manier alternatieven onderzoeker die gebruikers het gebruiksgemak van hun iPhone, iPad of Android-apparaat gunnen zonder dat ze daarvoor concessies op gebied van support hoeven doen. De meest gebruikte oplossingen bevinden zich in de hoeken van virtuele desktopinfrastructuur (VDI) en desktopvirtualisatie.

Veel leveranciers lieten op VMworld 2012 hiervoor mogelijkheden zien. Dit zijn de visies van Dell en het partnerschap tussen Cisco en EMC.

Cisco/EMC: focus op zo min mogelijk vertraging

De samenwerking tussen Cisco, EMC en VMware die bekend staat als de Virtual Computing Enviroment (VCE) is een van de meest interessante initiatieven in de markt omdat het sterke technologie met een unieke partnersamenstelling combineert.

VCE werd opgetuigd om de voordelen van een groot bedrijf als IBM of HP te hebben zonder de beperkingen, interne conflicten en bureaucratie die bij zo’n grote parapluorganisatie komen kijken. De meeste partnerschappen zijn niets meer dan uitingen richting de pers waar je al snel niets meer van hoort. Het VCE-partnerschap is werkelijk anders aangezien het zelfs een eigen CEO heeft.

Deze relatie werd gelegd om een unieke VDI-oplossing te maken waarin EMC geoptimaliseerde storageproducten levert en die koppelt aan de geoptimaliseerde servers van Cisco. Laatstgenoemde schoof later aan, maar neemt bruikbare bagage als communicatieleverancier mee. In tegenstelling tot de meeste servers, die zich richten op ruwe prestaties, zijn de servers van Cisco geoptimaliseerd voor een minimale latency. Dit is cruciaal voor de doelstellingenen van het VCE-platform op gebied van unified communications (UC).

Het feit wil ook dat virtuele desktops lage latency nodig hebben. In dit geval is het nodig om aan de verwachtingen van gebruikers te kunnen voldoen. Het resultaat is een bijna perfecte mix van storage en servers, mogelijk gemaakt door een uniek partnerschap. Ik heb zowel met EMC als Cisco gesproken over deze VDI-oplossing. De video ervan kun je hier bekijken. Ik ben van mening dat dit product goed zou kunnen passen binnen de BYOD-trend.

Dell: leverancier van het gehele ecosysteem

Waar EMC het tegenwoordig moet hebben van partnerschappen, gaat Dell voor de meer traditionele end-to-end aanpak en kiest het voor acquisities. Omdat Dell een fabrikant van computers is, weet het dat het tekortkomt met zijn thin-client oplossingen, net zoals de oude Sun Ray 1, achterblijft wat betreft grafische prestaties.

Dell heeft zijn strategie door de acquisitie van Perot Systems verder uitgebreid met diensten die met name zijn gericht op het gebruik van thin-clients voor callcenters, gedeelde werkplekken en gebruik door klanten omdat het hele pakket is ontworpen met de bekende fixed-client architectuur in het achterhoofd.

Het resultaat is een gelagerde oplossing die dankzij de overname van Wyse Technology zero-clients biedt. Deze zero-clients draaien in tegenstelling tot thin-clients geen native code en verkrijgen hun grafische mogelijkheden via een NVIDIA-chip in de server. Dell heeft verder zijn focus verlegd richting het MKB, waar grotere bedrijven eerder moeite mee hadden. Dat Dell zich met een integrale oplossing bemoeit en het MKB meer aandacht geeft, brengt voordelen met zich mee.

Voeg deze oplossing toe aan de traditionele productlijnen van pc’s die Dell heeft – het bedrijf maakt zich op voor de komst van Windows 8 – en je weet dat Dell veel te bieden heeft. Het biedt nu wel de grafische prestaties die bedrijven die een overstap naar gevirtualiseerde desktops overwegen willen hebben. Het ondersteunen van Apple-producten is waarschijnlijk niet van grote invloed, aangezien Apple en Dell concurrenten zijn, dus Dell zal ook waarschijnlijk zijn Windows 8-tablets tegenover iPads positioneren als het om aanbevolen implementaties gaat.

Verschil en overlap

Beide strategieën kennen hun sterke en zwakke punten. De EMC/Cisco-aanpak werkt waarschijnlijk beter voor grotere bedrijven en bedrijven met een grote verscheidenheid aan apparaten; voornamelijk iPads. Aan de andere kant is Dell in de positie om het beter te doen op de MKB-markt en in omgevingen waarin gehamerd wordt op standaardisatie van thin-cliets, vooral rond het Windows-platform. Dell heeft met zijn Windows 8-skills een grote troef in handen. Toch overlappen de oplossingen elkaar. Zo biedt Dell ook ondersteuning voor iPads en werkt de oplossing van EMC/Cisco ook prima samen met traditionele pc’s.

Als je op zoek bent naar een oplossing voor desktopvirtualisatie zijn beide producten het overwegen waard. Ze zijn beiden relatief volwassen en verschillend genoeg om aan jouw unieke behoeften te voldoen.

Wat ik met name interessant vind is dat Apple de motor is achter een desktopvirtualisatietrend waarin het zelf geen oplossingen biedt. Dat is toch enigszins ironisch te noemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten