Brussel start antitrustzaak tegen Samsung

Door: andreas-udo-de-haes | 31 januari 2012 15:37

Nieuws

De Europese Commissie is formeel een onderzoek gestart naar misbruik door Samsung van zijn cruciale 3G-patenten om Apple-producten van de markt te weren.

De mededingingstak van de Europese Commissie start een diepgravend onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Samsung. Het bedrijf heeft wellicht de Europese antitrustregels overtreden door zijn essentiële patenten in te zetten in rechtszaken tegen Apple.

Misbruik van patentmacht

Omdat Samsung hierbij een verkoopverbod eist van alle 3G-apparaten van Apple, zou het mogelijk op illegale wijze concurrenten van de markt willen drukken. De patenten waarop Samsung zich beroept worden 'standaardessentieel' genoemd. Dat wil zeggen dat ze onderdeel zijn van een internationaal geaccepteerde standaard, in dit geval 3G en UMTS.

Het probleem, voor Samsung althans, is dat deze patenten niet zomaar mogen worden gebruikt om een inbreukmakend product van de markt te krijgen. Want op deze patenten rust namelijk de verplichting om andere partijen te allen tijde een licentie te geven onder redelijke voorwaarden. Deze voorwaarden heten FRAND: Fair, reasonable en non-discriminatory.

Samsung vangt bot

Samsung heeft in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk gesteld dat Apple deze patenten niet in licentie heeft en dat daarom de iPhone en iPad uit de schappen moeten. Tot nog toe heeft Samsung overigens weinig succes geboekt met zijn strategie

De rechter in Den Haag oordeelde op 14 oktober dat Samsung zich niet aan deze FRAND-verplichting heeft gehouden. Samsung mag daarom geen verbod op Apple's producten eisen, omdat de licentiegelden die Samsung tot nu toe van Apple eist volgens de rechter exorbitant zijn, en daarmee onredelijk.

Onlangs verloor Samsung ook twee zaken in Duitsland over 3G-patenten, al is onduidelijk of dit ook is vanwege FRAND-kwesties.

Geen klacht Apple

Afgelopen november was de Europese Commissie als een vooronderzoek gestart, maar dat is nu geformaliseerd tot een zaak tegen Samsung met 'hoge prioriteit'. Desgevraagd meldt de woordvoerster van de EC dat het antitrustonderzoek op eigen initiatief is en niet volgt uit een klacht van Apple.

0 Reactie(s) op: Brussel start antitrustzaak tegen Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.