Blije Foxconn-arbeiders maken iPads (video)

Door: andreas-udo-de-haes | 12 april 2012 16:38

Video

Het werk in de iPad-fabriek van Foxconn in Shenzhen is eentonig, elke werknemer verricht maar één handeling aan de lopende band. Maar toch is een baan bij Foxconn zeer gewild.

In reactie op een gedeeltelijk verzonnen verslag over misstanden bij Foxconn, mocht journalist Rob Schmitz van Marketplace met de camera de iPad-fabriek in.

Zo zien we hoe stapje voor stapje de tablet van Apple vorm krijgt. De robotisering in de fabriek is beperkt, omdat arbeid nog overvloedig en goedkoop is. Desondanks zijn de omstandigheden bij Foxconn relatief goed, aldus Schmitz. De meeste handelingen worden na een paar dagen gerouleerd tussen de medewerkers, die rond de 14 dollar per dag verdienen. Genoeg om honderden Chinezen elke dag naar het complex te lokken op zoek naar een baan bij Foxconn.

Misstanden

Schmitz gaat in de video niet in op de misstanden, kinderarbeid en ongelukken die eerder zijn gerapporteerd. Daarbij ging Mike Daisey over de scheef door verschillende incidenten te verzinnen. Aanhoudende misstanden werden echter wel bevestigd door onder meer de New York Times en de Fair Labor Association.

[youtube]5cL60TYY8oQ[/youtube]

0 Reactie(s) op: Blije Foxconn-arbeiders maken iPads (video)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.