© CIDimport

BlackBerry is helemaal terug

Geplaatst: 1 februari 2013 - 13:51

Aangepast: 16 november 2022 - 10:07

Redactie ID.nl

BlackBerry is niet meteen weer in de running met de grote mobiele platforms van Apple en Google, maar het nieuwe besturingssysteem is duidelijk terug in de race. En dat is slecht nieuws voor Microsoft.

De afgelopen anderhalfjaar was er veel te doen over de dreigende ondergang van BlackBerry. Consumenten verlieten het platform, bedrijven keken uit naar iPhones en Androids en geruchten over een overname deden flink de ronde. Nu BlackBerry 10 dan toch eindelijk is geïntroduceerd en er veel positieve geluiden te horen zijn, hoor je meteen het verhaal: “BlackBerry kan de iPhone en Android niet aan.”

Moet dat dan? Laten we niet vergeten dat de derde plaats nog altijd goed is voor een medaille en dat vooral de vierde binnenkomer de prijzenboot mist. En BlackBerry opent het vuur op Microsoft met dezelfde stevige zakelijke beveiliging als voorheen en features die ook consumenten moeten bekoren. Vlak BlackBerry dus nog niet uit. Bij Microsofts thuisbasis in Redmond zou de terugkeer van BlackBerry een mineurstemming moeten hebben opgeleverd.

Niet meer belegen

Een teleurstelling met de BlackBerry Z10 is dat hij dan wel meteen is verschenen in het Verenigd Koninkrijk, maar dat Vodafone bekendmaakte dat het toestel pas in maart in Nederland te verkrijgen zal zijn. Tot voor kort was BlackBerry nog het mikpunt van spot, nu hoor je gemopper dat het allemaal zo lang duurt met de levering. Dat doet me denken aan de oude grap: “Het eten is er walgelijk en de porties zijn te klein.” Het feit dat BlackBerry in een mum van tijd is omgevormd van een synoniem voor belegen toestel tot stijlvolle gadget is een indrukwekkende transformatie.

Toch ben ik het wel eens met de visie dat een van de grootste struikelblokken voor BlackBerry ligt in de grote verschuiving in het zakenleven. Het krampachtig volhouden in de zakelijke markt is waarschijnlijk de reden dat BlackBerry niet helemaal is verdwenen. Maar de IT-infrastructuur moet worden aangepast, omdat de oude BlackBerry Enterprise Server de nieuwe toestellen niet bedient. Wel kunnen bedrijven het komende jaar gratis upgraden naar BES10, die ook Android en iOS beheert. De optie om BB7 en eerdere OS'en te beheren blijft echter op een aparte server zitten.

Policies zonder BES

BlackBerry vecht om relevantie in de zakelijke wereld, juist omdat de consumenten zijn kwijtgeraakt. Met de komst van BYOD gebruiken werknemers massaal hun eigen toestellen en dat zijn vooral iPhones en Androids. In Nederland was BlackBerry iets meer dan een jaar geleden nog het grootste smartphonemerk, vooral onder jongeren. Ondanks dat voelen bedrijven steeds meer voor iOS en Android. Een recente peiling toonde aan dat werknemers tevredener zijn met Androids en iPhones op het werk.

De beveiliging van BlackBerry is de voornaamste reden dat bedrijven het platform nog niet overboord hebben gezet en het nieuwe besturingssysteem borduurt daarop verder. Een belangrijke toevoeging is de ondersteuning van beveiligingspolicies van Exchange ActiveSync (EAS), zoals versleuteling en wachtwoordeisen. De vorige generatie bood dat alleen als een bedrijf investeerde in de BES om deze policies te beheren.

Enthousiast onthaald

Veel journalisten zijn enthousiast over BB10, bittere verhalen daargelaten dat de presentatie van BlackBerry een begrafenis inhield. David Pogue van de New York Times bekent dat hij een van de doemdenkers was die de dood van BlackBerry voorspelde, maar zijn indrukken van BlackBerry 10 grenzen aan lyrisch. Hij stelt dat de Z10 niet alleen “prachtig, snel, efficiënt en bruisend met frisse, nieuwe ideeën” is, maar dat het systeem ook simpelweg compleet is.

De iPhone, Android en Windows Phone kwamen allemaal op de markt met ontbrekende features, schrijft Pogue. Geen apps, geen beveiliging, of geen Nederlandse taalondersteuning. BlackBerry heeft een app-store met belangrijke zakelijke apps (SAP, WebEx, LinkedIn) en apps die voor consumenten aantrekkelijk zijn (WhatsApp, FaceBook, Twitter). BB10 heeft Mac- en Windows-software om bestanden uit te wisselen, spraakherkenning, navigatie, beheersportal, mediabibliotheek, vergrendelingsopties, enzovoorts, enzovoorts. En basics als knippen en plakken, wat Microsoft aanvankelijk niet ondersteunde in Windows Phone 7, is aanwezig.

Stevige specificaties

Met de hardware zit het ook snor. Het scherm van 4,2 inch heeft een scherpere resolutie dan het geprezen Retina-scherm van de iPhone (356 pixels per inch tegenover 326 in de nieuwste iPhone). De camera’s ondersteunen HD-video (1080p) en zelfs de camera voorop is met 720p HD-ready. Het geheel wordt aangedreven door een dualcore Snapdragon op 1,5 GHz en het toestel heeft een werkgeheugen van 2 GB RAM.

Maar wat vinden consumenten van de nieuwe features, zoals de tekstvoorspelling die BlackBerry-CEO Thorsten Heins omschrijft als “schrijven zonder te typen”? Is het “onvoorstelbaar slim” zoals de New York Times stelt, of is het “pijnlijk, ingewikkeld en nauwelijks leesbaar”, zoals onze zustersite Infoworld schrijft? Hoe het ook zij, BlackBerry heeft nu al een forse overwinning behaald door mensen weer te laten praten over het besturingssysteem. Tech-sites staan er vol mee en mensen hoeven zich niet meer kapot te schamen door het nieuwe OS in het openbaar uit te proberen.

Hier een hands-on demo van het nieuwe BB10, gemaakt door Crackberry.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten