Betere toetscombinaties met BetterTouchTool

Door: Richard Veenstra | 12 februari 2017 08:10

How To

Je Mac heeft een aantal goede toetscombinaties en je kunt zelf combinaties voor aanmaken, maar met BetterTouchTool zet je complexe acties onder een toetscombinatie of Magic Mouse.

BetterTouchTool installeren

BetterTouchTool was ooit gratis, maar tegenwoordig moet je er geld voor betalen. Je mag zelf bepalen hoeveel je uit wilt geven, het minimum is 4,49 euro. Een proefversie van 45 dagen download je gratis vanaf www.boastr.net.

Als je de app opent, kun je via de rode knop een licentie kopen. Als je de proefversie wilt proberen, klik je op Continue Trial. Je vindt nu bovenin in de menubalk een icoontje van BetterTouchTool.

Kies hoeveel je aan BetterTouchTool wilt uitgeven.

Toetscombinatie creëren

Klik op het icoontje en kies voor Preferences om zogenaamde Gestures te maken. Klik bijvoorbeeld op Keyboard en daarna op Add New Shortcut or Key Sequence. Kies onderin voor Shortcut en klik op het veld met de tekst Click to record shortcut.

Nu kun je bij Trigger Predefined Action een actie kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een actie in macOS zijn zoals je scherm vergrendelen. Deze actie vind je onder System Actions / Lock Screen.

Automatisch is het vinkje voor Enabled aangezet, dit betekent dat de toetscombinatie actief is. Om je zojuist aangemaakte Gesture te verwijderen, klik je op Delete selected.

Kies een actie uit de lijst.

Toetsen achter elkaar intikken

Je kunt ook een sequens aangeven. Op deze manier wordt een actie alleen uitgevoerd als je bepaalde toetsen achter elkaar intoetst. Kies voor Key Sequence, klik op Record New Key Sequence en kies voor Start Recording. Voer de toetsen achterelkaar in en stop de opname door op Stop Recording te klikken.

Onderaan kies je hoe lang BetterTouchTool mag wachten op de volgende toets. Dit om te verhinderen dat je per ongeluk toets-sequensen intoetst op een moment dat je dit niet wilt. Sluit af door op Save te klikken.

Met een toets-sequens creëer je complexe toetscombinaties.

Meerdere acties uitvoeren

Per toetscombinatie kun je ook meerdere acties achterelkaar uitvoeren. Als je de eerste actie hebt aangemaakt, klik je op Attach Additional Action. Onder Trigger Predifined Action kies je nu een nieuwe actie.

Je kunt ook voor Trigger Other Keyboard Shortcut kiezen. Eén toetscombinatie kan op deze manier bijvoorbeeld achter elkaar een bepaald programma openen, een schermafbeelding maken en het scherm verkleinen.

Als je voor de actie Delay Next Action kiest, kun je de volgende actie vertragen. Geef in het venster met de schuif aan hoe lang de volgende actie vertraagd moet worden.

Geef aan hoe lang het moet duren voor een volgende actie wordt uitgevoerd.

Acties voor Touch Bar, Magic Mouse en meer

Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Je kunt met de app ook perfect acties uitvoeren met Gestures die je met je Magic Mouse doet. Hiervoor klik je gewoon in BetterTouchTool op Magic Mouse en kies voor Add New Gesture. Je moet dan uiteraard wel een Magic Mouse hebben aangesloten.

Klik op Trackpads / Add New Gesture en klik op Please Select a Gesture. Kies voor bijvoorbeeld Two Finger Gestures en selecteer één van de bewegingen uit de lijst. Als je niet precies weet wat bijvoorbeeld een Tip Tap Left is, dan klik je op het vraagteken voor meer informatie. Onderin wordt de Gesture overigens via een gifje weergegeven.

Je kunt ook Gestures voor je trackpad aanmaken.

BTT Remote

Voor de iPhone kun je bovendien de app BTT Remote downloaden. Hiermee maak je van je iPhone een tweede trackpad voor je Mac. Download de gratis app vanuit de App Store en zorg dat beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangesloten.

Als je Mac niet automatisch wordt weergegeven, tik dan op Connect with IP and Port en vul de gegevens achter IP en Port in. De juiste gegevens vind je in BetterTouchTool op je Mac bij BTT Remote. Klik op Hide Preview, onderaan vind je de IP- en Port-gegevens.

Tik op je iPhone op Save en vervolgens op het Mac-icoontje in de app. Op je Mac krijg je een melding of je wilt dat BTT Remote verbinding mag maken. Klik op Yes en beide apps zijn met elkaar verbonden. Je moet nu acties toevoegen op je Mac via de knop Add Remote Trigger.

Koppel beide apparaten met elkaar.

0 Reactie(s) op: Betere toetscombinaties met BetterTouchTool

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.