Beter browsen op iOS

Door: mark-gibbs | 21 november 2011 10:18

Nieuws

Als je een iPhone of iPad hebt en je een beetje van techniek houdt, dan zul je ongetwijfeld een haat-liefde verhouding met de standaard Safari-browser onderhouden. Het probleem is dat Safari de klus klaart, maar op een sobere, simplistische manier. Enige 'nerdheid' ontbreekt volkomen. Je kunt allerlei gave dingen doen met andere browsers op andere besturingssystemen, maar Safari op iOS? Tsja... Gelukkig heb ik een oplossing!

Deze behoefte aan een goede alternatieve browser voor iOS probeerde ik eerder in juli in te lossen in de nieuwsbrief van NetworkWorld.com, waarin ik op een lyrische manier inging op de browser Grazing van Thinkbitz Software Studio. (Verkrijgbaar voor € 1,59.)

Nu Grazing een update heeft gekregen naar versie 2.1 en er een gerelateerde app voor Mac OS X is uitgebracht (Grazing Push) acht ik de tijd rijp voor een nieuwe kijk op de app.

Toen ik een tijdje terug opschreef dat Grazing "een gevoel van frisheid en vanzelfsprekendheid aan het browsen toevoegt waardoor een geheel nieuwe ervaring ontstaat" overdreef ik dat niet.

Herkenbare interface

Hoewel de uitstraling van Grazing bekend overkomt (denk aan tabbed browsing, een favorietenbalk, navigatiehulpmiddelen), heeft de browser een aantal onderliggende functionaliteiten die het met recht de beste browser voor iOS tot dusver maken.

Een van de slimste dingen aan bet ontwerp van Grazing vind ik dat de software de ergonomie van een kleine (tablet)computer onderkent, zoals bijvoorbeeld de vraag waar je duimen blijven. Het antwoord: aan beide kanten van het scherm. Grazing maakt hier vernuftig gebruik van door on-screen pads weer te geven als grijze vlakken op beide kanten van het scherm die je met je duimen kunt besturen. Je kunt zelf instellen of en hoe je de deze pads wilt gebruiken.

Slidepad

Het "Slidepad" biedt een menu met browserknoppen zodat je kunt bladeren door je surfgeschiedenis, een zoekopdracht ergens kunt uitvoeren, tabbladen snel kunt openen en sluiten en meer. Je verplaatst hiervoor simpelweg je duim naar de rand van het scherm. Het laat je op een compleet nieuwe interactieve manier communiceren met je browser.

Een andere vernieuwing is de "Thumbpad", waarmeer je een doorschijnende rechthoek aan de zijkant van het scherm maakt waarmee je kunt scrollen, een nieuwe tab (in de voor- of achtergrond) kunt openen en tussen tabbladen kunt schakelen.

Grazing ondersteunt daarnaast ook een aantal vingerbewegingen, zoals het dubbel aantikken van het Thumbpad om tussen tabbladen te wisselen.

Eenvoudig hyperlinks synchroniseren

Maar wacht! Dit is nog niet alles! Grazing heeft ook een push-functionaliteit. Met Grazing Push, een bookmarklet (een klein stukje JavaScript opgeslagen als browserfavoriet), kun je hyperlinks vanuit je desktopbrowser naar je mobiele apparaten met Grazing pushen.

Het allernieuwste wapenfeit van de software is Grazing Push voor de Mac, een gratis experimentele tool die op de omgekeerde manier werkt en je vanuit Grazing links naar je iApparaat laat sturen via je favoriete browser onder OS X.

Ik gebruik Grazing nu al een maand of zes en vind het een van de beste browsers die ik ooit gebruikt heb (Ik zou zeggen dat het op gelijke voet staat met Chrome en Firefox). De functionaliteit is geweldig, het is snel, het is robuust (het is nog nooit gecrasht) maar helaas niet gratis.

In de Amerikaanse App Store is Grazing opvallend genoeg wel gratis. Mocht Grazing in Nederland op korte termijn gratis worden, dan zullen wij daar uiteraard melding van maken.

0 Reactie(s) op: Beter browsen op iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.