Wat is het beste medium voor langetermijnopslag?

Door: christopher-breen | 08 mei 2015 09:36

How To

Als je je data voor langere tijd wilt bewaren, is het van belang om ervoor te zorgen dat deze toegankelijk blijft en niet vergaat. Als we naar de geschiedenis kijken, zijn stenen tabletten het beste - ze kunnen zowat alle natuurrampen doorstaan, maar het bewerken ervan is vreselijk.

Alle gekheid op een stokje, we kunnen hier een lesje uit leren. Voor bepaalde media is het handig om ze in de meest leesbare vorm te hebben. Het printen van tekst en afbeeldingen elimineert het vertaalprobleem, waarbij een formaat uitgestorven is en je de technologie niet hebt om het te lezen. Maar dit soort opslag wordt vervolgens onderworpen aan afbraak door de elementen - één goede overstroming en je medium is een doorweekte prut. Plus, het opslaan in puur fysieke vorm kan een heleboel fysieke opslagruimte vereisen. Lees ook: Bestanden opslaan in de cloud.

De waarheid is dat we, behalve een puur fysieke representatie van die media, geen perfecte oplossing hebben. Ooit waren tapes dé opslagmethode voor mensen die veel capaciteit nodig hadden zonder veel gedoe. Nu blijkt echter dat magnetische media (floppydisks, bijvoorbeeld) niet erg robuust zijn en na verloop van tijd kapotgaan.

SSD's

Later werd ons verzekerd dat cd's en dvd's de oplossing waren. Ze zouden een eeuw mee moeten gaan. Niet dus. Er zijn verschillende omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat deze media stukgaan of onleesbaar worden. (Of ze kunnen al vanaf het begin gebrekkig geweest zijn.)

Wereldberoemd, maar echt handig voor langetermijnopslag zijn de cd en dvd niet.

En toen was er de harde schijf - draaiende magnetische media. Als iets ervoor zorgt dat de schijf niet meer draait of de media vervormd wordt, dan kan het zijn dat wat er op de schijf staat verloren is (of in ieder geval lastig te herstellen). En solid state-opslag is ook de oplossing niet - ook SSD's kunnen data verliezen of kapotgaan.

Blu-ray

Totdat die perfecte oplossing verschijnt, zullen we het moeten doen met wat we hebben. Het is een goed idee om voldoende kopieën van je belangrijkste media te maken. Als je bijvoorbeeld net een belangrijke video bewerkt hebt, is het handig om kopieën van de ruwe data en de bewerkte versie op een aantal harde schijven die je bezit te zetten, en deze schijven op verschillende plekken te bewaren. Brand ook wat kopieën op een blu-ray-schijf en upload een aantal kopieën naar twee of drie verschillende online opslagdiensten. Ik kan me niet voorstellen dat je veel grondiger te werk kunt gaan dan dat.

Maar je kunt daar niet stoppen. Je wilt niet die persoon zijn die alles op floppydisks gezet heeft, vervolgens op zipdisks, en toen is opgehouden omdat hij dacht dat hij klaar was. Je moet opletten en profiteren van nieuwe opslag- en archiveringsopties die tot je beschikking komen.

11 Reactie(s) op: Wat is het beste medium voor langetermijnopslag?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 mei 2015 11:15 Oscar
  Tja, wanneer je data, bijvoorbeeld foto's, gaat opslaan op een digitale informatie drager, bijvoorbeeld USB-sticks, of externe harde schijven, en die vervolgens opbergt, om er vervolgens weken, maanden, of jarenlang. Niet meer naar om te kijken. Dan is het vragen om problemen.Je moet je archief beheren, ofwel toezicht houden, op de goede staat, en condities, ofwel omstandigheden, waarin je, jóu archief bewaard, niet nadelig zijn veranderd, door bijvoorbeeld, minstens 1 keer in de maand, die externe harde schijf, of USB-stick, in te pluggen in je computer, en de zich dáárop bevindende bestanden effe te openen, je hoeft niet alle bestanden te openen, maar hooguit een paar, gewoon even kijken of alles in orde is. Als die paar bestanden in orde zijn, dan zal de rest óók wel oké zijn. Dat is archiefbeheer, dat zelfde doen cloud opslag diensten óók. Alleen op grotere schaal. Door af en toe te checken. Hoe het is met je archief, onderhoud je, je archief, en door om het kwartaal, of halfjaar je archief te back-upen heb je meer zekerheid. Dat je digitale archief in goede staat blijft. En kan je tijdig signaleren, of de gebruikte informatie drager, met dáárop jou archief, nog steeds voldoet, of dat de informatie, moet worden overgebracht, op een nieuwe informatie drager. Omdat technische vernieuwing van de huidige software dat vereist. Berg je een informatie drager bijvoorbeeld 4,5,6 jaar op, zonder er nog naar om te kijken, om hem dan weer tevoorschijn te halen, dan loop je het risico, dat de informatie niet kan worden gelezen. Doordat de toen (in de toekomst) gebruikte information drager niet wordt herkend, doordat in bijvoorbeeld in 4 of 5 jaar tijd een nieuwe technologieën worden gebruikt. Voor de dan toegepaste informatie dragers.
  .
  Zo is een geval bekend bij het Pentagon (Amerikaanse ministerie van defensie, waar de gegevens van honderdduizend veteranen, op een informatie drager na járen niet meer kunnen worden uitgelezen. Omdat de software en te gebruiken hardware, na al die jaren, nergens meer te krijgen, of te vinden zou zijn. Ofwel door de vooruitgang was achterhaald. Nu ligt die gegevens drager, ergens in de archief kelder van het Pentagon. Omdat niemand er raad mee weet. Te wachten op een wonder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2015 15:53 Anoniem
  Maar de meeste mensen weten nog steeds niet wat je bedoelt met lange termijn archiveren, dus bravo voor dit artikel.
  Ik gebruik voor mijn video werk al geruime tijd de 25 GB Blu-rays van Panasonic, LM-BRS2MWE25, kosten mij rond EUR 1,20 per stuk en ze vergen een goedgekeurde Blu-ray brander. Maar ze moeten goed zijn voor 50 jaar opslag (laten we het op 25 jaar houden). Nu maar hopen dat de lezers/branders er lang genoeg zijn. Overigens gebruik ik ook nog harde schijven omdat ik alles op twee plaatsen vastgelegd wil hebben. Er zijn wat handige programma's om het archiveren te vergemakkelijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2015 16:44 darknessblade
  er zijn al 200GB blue-ray disks voor minimaal 100 jaar levensduur (garantie is ook 100 jaar)
  deze kosten ongeveer 10-40 euro per cd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2015 17:32 Anoniem
  Goed Artikel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 11:54 Anoniem
  Slecht artikel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 12:32 Anoniem
  Kortom geen enkele oplossing zorgt en zal zorgen voor stabiele gegevens. Waarom moeten we van de belastingdienst dan alles 5 jaar bewaren? Wie garandeert mij dat die computer 5 jaar meegaat?

  De vorige is ook al binnen 5 jaar kapot. Het is toch belachelijk dat er zo veel kapot gaat? En maar klagen dat er te weinig verkocht word, volgens mij is er nog nooit zo veel verkocht als nu. Ze zeiken gewoon om te zeiken dat ze te weinig verdiend hebben, terwijl die computerboeren eens eerlijk moeten zijn en naar zichzelf moeten kijken en zeggen nu is het genoeg, dit product gaat terug naar de leverancier u krijgt u geld terug en een nieuwe computer. De hoeveelste printer ben ik nu weer aan bezig? Waarom werkte die scanner niet en moest ik alles opnieuw installeren? Waarom doet Microsoft zo moeilijk over legaal aangeschafte software? Al die mensen die illegaal werken gooien er een crack over heen en ze kunnen weer vooruit. En wij maar betalen, en hun maar zieken je product is illegaal, ik heb de aankoopbon of wordt die soms ook nog onder mijn neus vandaan gehaald.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 23:00 Anoniem
  Vind het triest dat er hier met geen woord over de M-disc gesproken wordt!.
  Dit is een opslagmedium in de vorm van een CD/DVD, doch dan voorzien van een granieten laag waarin de gegevens geëtst worden met een M-disc brander. Het medium overleeft een mensenleven 10-voudig wordt beweerd door de fabrikanten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 mei 2015 12:15 Oscar
  Die mdisk is wellicht een mooie uitvinding, voor toekomstige gegevens opslag, van nieuwe informatie, dat moet worden gearchiveerd. maar het probleem concentreert zich over de opslag van oude gegevens, het omzetten naar nieuwe betrouwbare gegevens dragers, is tijdrovend en daardoor óók kostbare operatie. De technologie is niet zózeer het probleem. Maar het geld. Veel organisaties, musea, bibliotheken enz, beschikken zelf niet over (genoeg) financiële middelen, om een dergelijke operatie te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid, in Hilversum, moest flink lobbyen, om. Bij politiek en bedrijfsleven, en andere sponsoren. Om het belang voor behoud, van beeld en Geluid materiaal, voor de toekomst, onder de aandacht te brengen. Voordat geldschieters, en andere financiers, van het belang overtuigd waren, en uiteindelijk met het geld, over de "spreekwoordelijke" brug kwamen, zodat aan een enorme monster klus kon worden begonnen, en alle gearchiveerde beeld en geluid kon worden overgezet, naar digitale informatie dragers, waardoor meer klanten, en andere gebruikers gelijktijdig toegang krijgen tot de historische film en geluidsfragmenten.
  Technisch is er veel mogelijk, maar uiteindelijk draait het altijd om geld. Ofwel wie gaat dat betalen. En het is altijd lastig, bij bestuursleden, van met. name de publieke omroepen, en andere organisaties. het belang van een goed archiefbeheer uit te leggen. De mensen achter het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid, zijn daar goed in geslaagd. En hebben geld gekregen om hun hele beeld en geluid archief over te zetten, naar digitale informatie dragers. En hebben daarmee, gelijktijdig de toegankelijkheid vergroot, en hun bestaansrecht nog méér bevestigd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2015 22:39 Kasander
  LG Externe M-Disc Writer = Net geen 50 euro
  Discs per 15 stuks = Nog geen 100 euro
  -
  Dus voor het geld hoef je het niet te laten!
  -
  Ze beweren 1000 jaar opslag!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2015 18:12 Anoniem
  Slecht artikel…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2016 09:27 Anoniem
  Slecht artikel inderdaad. het zegt echt helemaal niets. Beetje als een kip zonder kop bestanden op cd's dvd's kopietje in the cloud, nog een cloud en voor de zekerheid nog 1. Gooi nog een paar harde schijven er tegenaan en dan aan het eind zeggen dat je er dan nog niet bent? mag hopen dat met een beetje nadenken er betere, goedkopere en minder foutgevoelige en minder tijdrovende oplossingen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.