Bestanden opslaan in de cloud

Door: Koen Vervloesem | 06 april 2012 15:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Als u altijd verbinding hebt met internet, is het handig om uw bestanden online op te slaan. In de cloud dus. U kunt er dan altijd en vanaf ieder apparaat bij, indien u verbinding hebt met internet. Inmiddels schieten de online opslagdiensten als paddenstoelen uit de grond. Waar kunt u het beste ter

Met de opkomst van smartphones en tablets, is ook de ontwikkeling rondom cloudopslag snel gegaan. Waar u eerst slechts enkele megabytes kon uploaden met een kleine maximale bestandsomvang, kunt u nu vaak vele gigabytes opslaan. Handig, aangezien smartphones en tablets weinig fysieke opslagruimte hebben. Wilt u meer weten over de veiligheid van cloudopslag, lees dan het artikel Veilig in de cloud.

Om orde op zaken te stellen vergelijken wij hier vijf bekende en minder bekende online opslagdiensten. Wat is voor u de juiste keuze?

Apple

Apple en Google zijn de twee buitenbeentjes in het landschap van cloudopslag. Er wordt geen generieke cloudopslag aangeboden. Gebruikers van hun toepassingen wordt een naadloze integratie met de cloud aangereikt. Daarom hebben we beide partijen niet in deze test opgenomen.

Eind 2011 lanceerde Apple iCloud, een cloudopslagdienst die MobileMe opvolgt. Met iCloud worden al uw documenten, foto's, muziekbestanden, e-mails, agenda's en contactgegevens, iPhone-apps, sms-berichten, browserfavorieten enzovoort, gesynchroniseerd tussen al uw (Apple-)apparaten. Zo hebt u constant een back-up van de volledige inhoud van uw iPhone, en kunt u deze daarna eenvoudig herstellen via een online back-up. Verder bestaat er een webinterface van iCloud met webgebaseerde applicaties voor uw contacten, kalender, e-mail en dergelijke. Een andere handige functie is 'Zoek mijn iPhone', waarmee u de locatie van uw iPhone kunt volgen op iCloud. Het nadeel van iCloud is dat integratie volledig afhangt van de toepassingen: u hebt dus geen virtuele harde schijf waarop elk programma zijn bestanden kan opslaan, en u kunt ook geen bestanden met anderen delen. Meer over iCloud vindt u in het artikel iCloud.

Google

Google heeft een gelijkaardige aanpak als Apple, maar dan webgebaseerd. U kunt documenten volledig online bekijken, aanmaken én opslaan in Google Docs, e-mailen met Gmail enzovoort. U hoeft in principe dus niets meer lokaal op uw computer op te slaan. Ook Googles computer Chromebook past goed in deze aanpak: op deze speciale laptop van Google hoeft u niets lokaal op te slaan, omdat alles in de Google-cloud gebeurt. U logt zelfs in op de machine met uw Google-account en het bijbehorende wachtwoord. Maar net zoals bij Apple hebt u bij Google geen virtuele harde schijf waarop elk programma zijn bestanden kan op slaan: enkel Google-applicaties en -websites kunnen gebruikmaken van Googles cloudopslag.

Windows Live SkyDrive

Windows Live SkyDrive valt op door zijn genereuze opslagcapaciteit: iedereen krijgt gratis 25 GB op de online opslagdienst van Microsoft. Daar staat dan wel tegenover dat u bestanden van maximaal 100 MB kunt uploaden. SkyDrive is dus vooral interessant voor wie gratis heel veel, maar niet te grote bestanden wil kunnen opslaan. De webinterface is onlangs vernieuwd, waarbij gebruikgemaakt is van HTML5. Het biedt een gebruiksvriendelijke toegang tot uw bestanden, inclusief de mogelijkheid om links naar bestanden te delen met anderen. Dat alles kan ook mobiel: er zijn apps voor Windows Phone en iOS. In het artikel Windows Live SkyDrive leest u hoe u met SkyDrive aan de slag kunt. In tegenstelling tot veel andere cloudopslagdiensten heeft SkyDrive geen Windows-programma ('native client') en voorziet het zelfs niet in integratie met Windows Verkenner. Op het eerste gezicht bizar, aangezien het een dienst van Microsoft zelf is. Maar als u verder kijkt wordt het duidelijk waarom: allerlei andere (online) Microsoft-diensten zijn in SkyDrive geïntegreerd. Het nadeel is dat programma's die niet van Microsoft zijn, lastig kunnen profiteren van de opslagruimte op SkyDrive. Hier bestaan al wel oplossingen voor van derde partijen, zoals het programma SDExplorer. Dit integreert uw SkyDrive in Windows zodat u uw bestanden in Windows Verkenner en elk ander programma kunt benaderen, alsof het een harde schijf van uw computer is. Voor wie veel gebruikmaakt van Microsofts andere online diensten, is SkyDrive een welkome aanvulling. De integratie in Office is zeer goed uitgewerkt. Daarnaast werkt SkyDrive nauw samen met Windows Live Photo Gallery en Windows Live Hotmail. Zo kunt u bijvoorbeeld een Word-document dat u als bijlage bij een e-mail ontvangt, online bekijken en zelfs bewerken in Office Web Apps. Er wordt automatisch een kopie naar SkyDrive geüpload wanneer u het bestand online opent.

Windows Live SkyDrive biedt een gebruiksvriendelijke HTML5-interface voor online opslag.

De integratie met Office Web Apps is een sterk punt van Windows Live SkyDrive.

Een bijlage bij een e-mail kan in Hotmail online bekeken worden dankzij Windows Live SkyDrive.

Windows Live SkyDrive

Oordeel 6/10

Pluspunten

Veel gratis opslagcapaciteit

Nauwe integratie met Microsoft-programma's en online diensten

Minpunten

Uploadlimiet van 100 MB per bestand

Geen integratie met Windows Verkenner

Geen client-side encryptie

Datacenters buiten Europa

1 Reactie(s) op: Bestanden opslaan in de cloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 mei 2016 10:20 Dirkdejong
  Goed informatief artikel! Alleen erg jammer dat de veiligheid van desbetreffende providers niet tot weinig wordt besproken. Voor consumenten zelf zijn dit goede oplossingen, maar wanneer het voor bedrijven gebruikt gaat worden zou ik toch alternatieve overwegen.

  Voor mij is de veiligheid van mijn bedrijfsbestanden erg belangrijk waardoor ik ben overgestapt naar vBoxxCloud, een Nederlands bedrijf waar je bestanden gewoon in Nederland opgeslagen staan. Dit is een Cloud oplossing dat speciaal is ontwikkeld voor bedrijven en dat merk je aan alles. Aanrader!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.