Belgische universiteiten: 'Facebook breekt Europese wet'

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 24 februari 2015 09:53

iPad

Facebook ligt al een tijdlang onder vuur om zijn privacybeleid, en aan de aantijgingen lijkt nog geen eind te komen. De Belgische universiteiten van Leuven en Brussel halen in een 61 pagina's tellend rapport flink uit naar het sociale 'advertentienetwerk'.

Volgens de onderzoekers houdt Facebook zich bezig met praktijken die niet overeenkomen met de Europese wetgeving. Veel van die inbreuken op de privacy van Europeanen gebeurt sinds de laatste update van het privacybeleid in januari, maar ook voor die tijd waren er al zaken die volgens de universiteiten niet door de beugel konden.

Een greep uit de aantijgingen:

- Facebook verkrijgt geen duidelijke toestemming om data van gebruikers te verwerken.

- Facebook geeft te weinig informatie over het verzamelen van data en geeft gebruikers weinig tot geen keuze om er iets aan te veranderen.

- Het uitzetten van gepersonaliseerde advertenties is 'problematisch'.

- Geen rechtsgeldige toestemming voor het maken van profielen van gebruikers en het combineren van die data met Facebook's diensten als WhatsApp en Instagram.

- Geen mogelijkheid tot het uitzetten van locatiegegevens in de mobiele apps.

- Geen fatsoenlijke erkenning van de rechten van de gebruiker.

Reactie Facebook

Wat Facebook vooral wordt verweten, is het gebrek aan duidelijke informatie. Hoewel het bedrijf door het nieuwe privacybeleid meer een meer over zijn gebruikers te weten komt, blijft het vaag en abstract over wat er precies met die data gedaan wordt, en hebben gebruikers daar slechts gedeeltelijk iets over te zeggen.

Of het rapport veel zoden aan de dijk zal zetten, is nog maar de vraag. Verschillende organisaties in Europa proberen al langer de privacyrichtlijnen van Facebook te verscherpen, maar veel heeft dat tot nu toe nog niet geholpen. In een reactie op het rapport laat een woordvoerder van Facebook dan ook weten dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat het nieuwe privacybeleid niet in strijd is met de Europese wetgeving.

De stelling in de komende editie van Computer!Totaal gaat over de toekomst van Facebook. Stem aan de zijkant van deze pagina en laat hier je reactie achter.

0 Reactie(s) op: Belgische universiteiten: 'Facebook breekt Europese wet'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.