België onderzoekt ‘machtsmisbruik’ Apple met iPad

Door: andreas-udo-de-haes | 20 januari 2011 13:19

Nieuws

De Belgische antitrustwaakhond start een onderzoek naar machtsmisbruik door Apple met de verplichte winkelnering van abonnementen via de iPad.

De Belgische minister van Economie Vincent Van Quickenborne laat de mededingingsautoriteit uitzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door niet alleen van apps, maar ook van abonnementen 30 procent af te romen.

Ook 30 procent van abo

Vorige week kreeg onder meer NRC Media een oekaze uit Cupertino dat abonnementen verplicht alleen nog maar via de iTunes Store moeten lopen. Tot nog toe gedoogde Apple dat uitgevers buiten Apple om hun iPad-abonnementen sleten. Apple vangt dan alleen commissie indien er ook voor de app zelf betaald wordt. Als abonnementen via iTunes gaan, vangt Apple ook daarmee 30 procent.

Politieke onrust

Dit is tegen het zere been van veel uitgevers, alhoewel het in de voorwaarden staat waar ze mee akkoord zijn gegaan. De politiek gaat mee in de onrust. De VVD stelde al Kamervragen en in België begint meteen een vooronderzoek.

“De iPad zorgt niet alleen voor een innovatieboost maar ook voor toegenomen gebruiksgemak voor de consument. Maar we moeten erover waken dat het succes niet leidt tot misbruik. Ik heb daarom aan de mededingingsautoriteiten gevraagd de zaak snel te onderzoeken,” aldus Van Quickenborne in een verklaring.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: België onderzoekt ‘machtsmisbruik’ Apple met iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.